31 Mart 2019'daki mahalli idareler seçimlerine artık 1-2 gün kaldı.

Ülke genelinde ve Bursa'da sandıktan çıkacak sonuç merak konusu oldu.

AK Parti tek başına ve sonrasında Cumhur İttifakı ile girdiği seçimlerin hepsinden zaferle çıktı.

Ama bu seçimlerde, yerelde İttifak noktasında ilk kez siyasi partiler bir yarışa girmekteler.

Yani yerel seçimlerde İttifaklar konusunda, seçmenin nasıl bir adım atacağını tam olarak bilmiyoruz.

Çünkü yerel seçimlerde pek çok seçmen belediye başkan adaylarından tutunda, meclis üyeliklerine kadar partisinden önce, yakın tanıdığı kişilere oy verme ihtiyacı hissetmektedir.

Yani yerel seçimlerde kişiler daha ön plana çıkar.

Bu kapsamda, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kim kazanır noktasında farklı olasılıklarında olduğunu söyleyelim.

Bundan önceki köşe yazılarımda da sizlerle paylaştığım gibi, genel anlamda ülke genelinde meydanlar Cumhur İttifakı’nın kazanacağının mesajını vermeye devam ediyor.

Bursa'da da muhtemelen böyle bir sonuç çıkabilir.

Yani Cumhur İttifakı AK Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş seçimi kazanır.

Ama dedik ya, olasılık olarak farklı senaryolarında olduğunu iletelim.

Özellikle 9 ay önceki genel seçimlerde Cumhur İttifakı %55 oy oranı ile yaklaşık olarak 1milyon oy alırken, Millet İttifakı ise %45 oy ile 800 bin oy almıştı.

Yani bu rakamlara baktığımızda, Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında yaklaşık olarak 200 bin oy farkı var.

Yani bu seçimlerde 100 bin oy Millet İttifakı’na geçse, büyükşehir belediyesinin el değiştirme ihtimalinin olduğu görülüyor.

Tabi ki bu ihtimalin olması için, Bursa'da bazı İlçeleri Millet İttifakı’nın kazanması gerekmekte.

İşte bu kapsamda bize gelen bilgilere göre, en az 6 ilçede Millet İttifakı’nın kazanma ihtimalinin olduğu görülüyor.

Gelin Bursa'da Millet İttifakı ve diğer partilerden hangilerinin hangi ilçeyi kazanma şansının olduğunu görelim.

Öncelikle Bursa'da Cumhur İttifakı’nın sıkıntı yaşayabileceği muhtemel ilçeler İznik, Orhangazi, Gemlik, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Yenişehir olarak görünmektedir.

Ayrıca Nilüfer ve Mudanya ilçelerinin de Millet İttifakı tarafından alınması kuvvetle muhtemel görünüyor.

Hatta Bursa'da sıkıntı olabilecek ilçelerde sürpriz seçim sonuçları olarak ta Orhangazi'de Demokrat Parti'nin kazanma ihtimali olması ve yine Karacabey'de de, yine bir başka Demokrat Parti belediye başkan adayının seçimi kazanabileceği konuşuluyor.

Yine sürpriz olması muhtemel ilçelerden olan Gemlik ilçesini Saadet Partisi’nin alma olasılığının olduğunu da aktaralım.

Normal şartlarda benim yazdığım 8 ilçe kaybedilirse, Millet İttifakı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kazanabilir.

Ama bu ihtimalin zor olduğunu aktaralım.

Ama olasılık olsa da, ihtimalin olduğunu aktaralım.

Ayrıca bu kaybedilmesi muhtemel İlçelerden olan Mudanya İlçesini bu dönem Cumhur İttifakı AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı Dr. Ahmet Murat Ünal'ın almasına kesin gözüyle bakanlarında olduğunu iletelim.

Şimdi gelelim Cumhur İttifakı’nın Bursa'da kesin kazanacağı konuşulan ilçelere.

Bu ilçelerin başında Yıldırım İlçesi gelmekte.

Cumhur İttifakı AK Parti Yıldırım Belediye Başkan Adayı Oktay Yılmaz'ın bu ilçede aday gösterilmesi ile bundan önceki %61 oy oranı, bazı sebeplerden dolayı 3-4puan düşse de, Cumhur ittifakı açısından seçimin çok rahat kazanılacağı bir ilçe olacaktır.

Oktay Yılmaz’la geçtiğimiz günlerde bir programda sohbet etme fırsatı bulmuştum. Kendisi ‘’SENSİZ OLMAZ’’ sloganı ile Yıldırım’ın daha yaşanabilir bir ilçe olması için gece gündüz çalışacaklarını iletti.

Bizlerde kendisine seçim çalışmalarında başarılar diledik.

Cumhur İttifakı’nın kazanması muhtemel ilçelerden bir diğeri de Osmangazi İlçesi.

Bu ilçede Cumhur İttifakı AK Parti Osmangazi Belediye Başkan Adayı Mustafa Dündar geçtiğimiz seçimlerde %57 oy almasına rağmen yine seçimi kesin kazanır.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile bizlerde bir programda görüştüğümüzde, Osmangazi'de her kesime önümüzdeki dönemde hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi.

Bizlerde başarılar diledik.

Yine Cumhur İttifakı’nın kazanması muhtemel ilçeler arasında İnegöl İlçesi de var. Cumhur İttifakı AK Parti İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban seçimde ipi çok rahat göğüsleyecektir. Cumhur İttifakı bir önceki seçimlerde İnegöl’de %70 oy almıştı.

Bir başka Cumhur İttifakı’nın seçimi alması muhtemel İlçe Kestel ilçesidir. Burada da Cumhur İttifakı AK Parti Kestel Belediye Başkan Adayı Önder Tanır ile seçime girecek. Cumhur İttifakı bir önceki seçimlerde Kestel’de  %57 oy aldı.

Yine Cumhur İttifakı’nın kazanması muhtemel İlçelerden birisi de Gürsü İlçesidir. Bu ilçede de Cumhur İttifakı AK Parti Gürsü Belediye Başkan Adayı Mustafa Işık seçimi kazanacaktır. Cumhur İttifakı bu ilçede bir önceki seçimlerde %69 oy almıştı.

Bir başka Cumhur İttifakı’nın kazanması muhtemel ilçeler arasında Orhaneli İlçesi gelmektedir. Bu ilçede de Cumhur İttifakı AK Parti Orhaneli Belediye Başkan Adayı Ali Aykurt aday olarak gösterildi. Cumhur İttifakı bu ilçede bir önceki seçimlerde %64 oy almıştı.

Yine Cumhur İttifakı’nın kazanması muhtemel İlçelerden biriside Büyükorhan İlçesidir. Bu ilçede de Cumhur İttifakı AK Parti Büyükorhan Belediye Başkan Adayı Ahmet Korkmaz aday olarak gösterildi. Bu ilçede Ahmet Korkmaz çok sevilmekte. Cumhur İttifakı’da bu ilçede bir önceki seçimlerde %75 oy almıştı.

Bir başka Cumhur İttifakının seçimi alması muhtemel ilçeler arasında Harmancık İlçesi gelmektedir. Bu ilçede Cumhur İttifakı AK Parti Harmancık Belediye Başkanlığı için Yılmaz Ataş aday olarak gösterildi. Cumhur ittifakı bu ilçede bir önceki seçimlerde %67 oy aldı.

Yine Cumhur İttifakı’nın kazanması muhtemel İlçelerden biriside Keles İlçesidir. Bu ilçede de Cumhur İttifakı AK Parti Keles Belediye Başkan Adayı Mehmet Keskin aday olarak gösterildi. Cumhur İttifakı bu ilçede bir önceki seçimlerde %70 oy aldı.

Genel olarak tabloyu sizlere aktardım.

Bu değerlendirmeler sonrasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığını Cumhur İttifakı AK Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş'ın kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Ama benimde bu köşe yazımda değerlendirdiğim gibi, bazı olasılıklar gerçekleşir, Cumhur İttifakı Bursa'da elinde olan bazı İlçeleri kaybederse, sonucunda farklı olabilme olasılığının olduğunu söyleyelim. En azından böyle bir olasılık var.

Sonuç olarak Millet İttifakı olarak CHP ve İYİ Parti ittifak yapsa da,  dışarıdan HDP’nin verdiği destekten dolayı, halktan ciddi tepkiler var ve oy kaybı yaşamaya devam ediyorlar.

HDP kendi Adaylarını çıkarsaydı, Millet İttifakı’na bu kadar zarar veremezdi herhalde!

Zaten halkın bu ittifaka tepkisinin nedeni, HDP’nin PKK’nın siyasi uzantısı olması, vatandaşlarında bu konuda mutakıp olmasıdır.

Yani Millet İttifakı’na oy vermeyi düşünen seçmenlerin, verecekleri oyun dolaylı bir şekilde HDP ve onunda destekçisi PKK’ya destek olacağı anlamına geleceği için, seçmen bu ittifaka oy vermeyebilir. Yani başka partiye oy verecektir.

Evet seçime artık 1-2 gün gibi kısa bir zaman kaldı. Şayet ülke genelinde sıra dışı bir olay veya herhangi bir operasyon olmadığı sürece Cumhur İttifakı bu seçimde de yeni bir zafer kazanacaktır.

NOT: Ülke genelinde Cumhur İttifakı’nın kaybetme olasılığının olduğu iller arasında Ankara, Adana, Antalya, Mersin, Şanlıurfa, Adıyaman, Ordu ve Samsun illerinin olduğu konuşulmaktadır.

Selam ve DUA ile

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21