Öne Çıkanlar ezcane aşıklık KUTLAMA Sanal İddialar

Hüseyin Bolten: Biz toplum sağlığının sigortasıyız

Dünya Veteriner Hekimler Birliği (WVA) 2000 yılında, her nisan ayının son cumartesi gününün önceden belirlenmiş bir tema ile “Dünya Veteriner Hekimler Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırmıştı. WVA, 2019’un temasını da ‘’Aşılamanın Önemi’’ olarak belirledi. Bu yıl 27 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü tüm dünyada aşılamaya ilişkin farkındalık projeleriyle gündeme geliyor.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten yönetim kurulu adına tüm meslektaşlarının gününü kutlayarak,  “Veteriner Hekimlik, koruyucu ve sağaltıcı hekimlik uygulamaları ile hem hayvan hem insan sağlığını koruyan, 6 yıllık bir akademik eğitim ile yüksek lisansını tamamlamış olarak unvanını kazanan, bir ülkenin vatandaşlarının sağlığını koruyup hayvanlarını sağlıklı kılarken, aynı zamanda ülke ekonomisine, özellikle bizim gibi ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanan ülkelerde ekonominin adeta lokomotifi olarak  değerlendirilebilecek bir meslektir” dedi.

Veteriner hekimler olarak sorumluluklarının bilincinde olduklarını kaydeden Bolten sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mezun olurken ettiğimiz yemine sadık kalarak çalışırken, hem veteriner hekimlerin hem de veteriner hekimliğin hak ettiği noktaya gelebileceği günler için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi tekrarlıyor, yeniden yapılandırılmış ‘’veteriner teşkilatları’’ ile eğitim kalitesi arttırılmış az  sayıda yüksek puanlı  ‘’veteriner fakülteleri’’ sayesinde, mesleğimizin daha aydınlık günlere ulaşacağına  dair inancımızla Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutluyoruz.”

AŞILAMANIN ÖNEMİ

Aşı, insanlarda ve hayvanlarda ‘’enfeksiyöz hastalık’’ yapma yeteneğindeki bakteri ve virüslerin, hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak  geliştirilen biyolojik maddelerdir. Aşılar, hastalıklardan koruyabilmek  amacıyla insan ya da hayvana uygulanırken, aşının uygulandığı insan ya da hayvanın mutlaka sağlıklı olması gerekmektedir. Bu nedenle ‘’aşı’’ sadece hekimler tarafından uygulanabilir. Sadece bu sebeple değil, aşı sonrası oluşabilecek yan etkilerin belirlenmesi ve müdahale edilebilmesi için de aşının uygulayıcısının hekim olması şarttır. Aşı uygulandıktan sonra, vücudun bağışıklık sistemini uyararak etkisini gösterir. Hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaştığında onu tanıyıp yok edecek koruyucu maddelerin yani antikorların oluşumunu sağlar. Oluşan bu bağışıklık ‘’aktif bağışıklık’’ olarak adlandırılır.

Veteriner hekimlikte aşı, uygulandığı hayvanlarda sağladığı aktif bağışıklık nedeniyle artan yaşam kalitesinin yanında,  ‘’zoonoz hastalıkları’’ önlemesi nedeniyle de özel öneme sahiptir. Hem çiftlik hayvanlarında, hem de ‘’pet hayvanları’’ olarak bilinen ‘’küçük evcil hayvanlarda’’ zoonoz hastalıkların önlenmesi için veteriner hekimler tarafından aşı uygulanmaktadır. Unutulmamalıdır ki korunma tedaviden daha kolay, daha ekonomik, daha güvenlidir. Veteriner hekimliğin ‘’halk sağlığı’’ anlamındaki önemi özellikle bu noktada son derece açıktır…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21