Öne Çıkanlar BUSİAD ÇOCUKLARA YAZ SİNEMASI ETKİNLİĞİ BAŞLADI Yankı İhsaniye Engelsiz

İMO BURSA ŞUBE’DEN DEPREME DUYARLILIK SERGİSİ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 20’nci yıl dönümünde ‘Depreme Duyarlılık Sergisi’ açtı. İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, “Biz depreme hazırlanmadan hazırlanmaya çalışıyoruz. Konuşuyoruz fakat somut bir adım henüz atamadık” dedi. İMO Bursa Şubesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 20’nci yıl dönümünü anmak ve toplumun depreme karşı duyarlılığını arttırmak için Şehreküstü Metro İstasyonu’nda “Depreme Duyarlılık Sergisi” açtı. Genç inşaat mühendislerinin vatandaşların sorularını da yanıtladığı serginin açılışını Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte gerçekleştiren İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, depremin ardından 20 yıl sonra yapılan ve yapılmayanlarla ilgili açıklamada bulundu.

“EN BÜYÜK ETKEN İŞİ EHLİNE VERMEMEK VE DENETİMSİZLİK”

İMO Bursa Şubesi olarak her zaman gerekli uyarıları yaptıklarını ifade eden Başkan Albayrak, 2000 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği ile birlikte gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında aktarılanların hala geçerliliğini koruduğunu söyledi. O toplantıdaki bir değerlendirmeyi aktaran Şube Başkanı Albayrak, “17 Ağustos Marmara Depremi’nin faciaya dönüşmesinin altındaki enb belirgin iki etken işi ehline vermemek ve denetimsizlik’ olarak ifade edilmişti. Bu ifade günümüzde de geçerliliğini koruyor” dedi.

“20 YILDIR SÖYLEMLERİMİZ AYNI”

Hala depreme karşı dayanıksız yapılarımızın var olduğu bir gerçek diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Biz depreme hazırlanmadan hazırlanmaya çalışıyoruz. Konuşuyoruz fakat somut bir adım henüz atamadık. Bursa’daki yapı stoğunun yüzde 60’ı hala kaçak olarak duruyor. Bunlarla ilgili henüz deprem güvenliği açısından bir arpa boyu yol almış değiliz. İmar Barışı çıktı. İstediğimiz bir çalışma değildi. Kaçak olan binalar yasal statü kazandı. Biz mühendis olarak bu tür yapıların aftan önce deprem güvenliğinin sağlanmış olması gerektiğini vurguluyoruz. Oda arşivlerimize baktığımızda her 17 Ağustos’un arifesinde yani 20 yıldır aynı söylemlerle yetkililerimizi uyarıyoruz. ‘Depreme hazır değiliz, mutlaka depreme hazır hale gelmemiz gerekiyor.’ Yarın bir deprem yaşadığımızda altından çok zor kalkacağız” diye konuştu.

“TEK EKSİĞİMİZ BİR İRADENİN HAREKETE GEÇMESİ”

Türkiye’de deprem öncesi ve deprem anında alınacak önlemler ile ilgili problemv olduğunu dile getiren İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak şöyle konuştu: “Depremden önceki hazırlıklarımızda maalesef dünya standartlarının çok gerisindeyiz. Hiçbir şey yapmadan depreme hazırlık yapmaya çalışıyoruz. Üzücüolan kısmı bu. Deprem anında yaşanacaklar unutuldu. Kesinlikle bu konunun tekrar gündeme alınması lazım. Can kayıplarımızın önemli bir kısmı deprem anında, hayat üçgenini kurulamamasından, eşyaların altında kalmaktan veya boğulmaktan yaşanıyor. Bunları hatırlatmaya çalışıyoruz. Resim sergimizle de depreme hazırlık anlamda farkındalık yaratılsın istedik. İnşaat Mühendisleri olarak Bursa’daki depreme dayanıksız yapı stoğunun bulunup ortaya çıkartılması için yeterli bilgi ve birikimine sahibiz. Mühendislik anlamında eksiğimiz yok ama tek eksiğimiz bir iradenin harekete geçmesi. Bunun için vatandaşın depremden önce inşaat mühendisi ile tanışması gerekli.” Başkan Albayrak, inşaat mühendislerini vatandaşlarla buluşturan Depreme Duyarlılık Sergisi’nin 3 gün boyunca gezilebileceğini sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.