banner20
Öne Çıkanlar TUTANAK İddialar özgürlük Sanal KUTLAMA

TÜRKİYE ABD’NİN ÇİN’DEN YAPTIĞI 44 MİLYAR DOLARLIK İTHALATA TALİP

Çin, ABD’nin toplam plastik ürün ithalatından yüzde 44 pay alıyor

ABD ekonomisi Trump yönetiminin yerli üretimi teşvik edici önlemleri ile birlikte yeniden ivme kazansa da üretim noktasında eksik kaldığı ürünlerde ithalatta bağımlılığı devam ediyor. Bu ürünlerin başında da plastik geliyor. İhtiyaç duyduğu plastik ürünlerin büyük çoğunluğunu Çin’den alan ABD, ticaret savaşlarının ardından alternatif ülke arayışına girmiş durumda.

ABD’nin Çin’den yaptığı 44 milyar dolarlık plastik mamul ithalatı Türk plastik sanayicilerinin iştahını kabartıyor. Dünyanın en büyük altıncı Avrupa’nın en büyük ikinci plastik üreticisi konumunda bulunan Türk sanayicisi, Çin’den boşalacak ABD pazarını başka ülkelere kaptırmama konusunda kararlı…

ABD – Çin ticaret savaşının sonucu olarak ABD’nin Çin’den yaptığı ithalatın Türkiye gibi ülkelere yöneleceğini ve ABD pazarının Türkiye için büyük bir potansiyel ihracat pazarına dönüşeceğini belirten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, şunları söyledi: “ABD fırsatını çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. ABD’nin plastik mamul ihracatından Türkiye’nin aldığı pay sadece yüzde 0,02 seviyesinde. Oysa Türkiye plastik sektörü olarak bu rakamı yukarıya taşıma ve ABD – Çin ticaret savaşı nedeniyle ortaya çıkacak büyük ABD pazarına yönelik ihracat potansiyelini; altyapımız, üretim kabiliyetimiz ve teknolojimiz ile karşılayabilecek güce sahibiz. Söz konusu kapının açılması daha yüksek fiyatlarla ihracat, daha yüksek ciro ve katma değer demek. Aynı zamanda sanayicilerimiz teknolojilerini geliştirerek yüksek katma değerli üretime yönelebilecek ve istihdam kapasitelerini artırabilecek. Böylece sektörümüzün ülke ekonomisine verdiği katkı artacak,ülkemizin işsizlik ve dış ticaret açığı sorunu büyük ölçüde çözüme kavuşmuş olacaktır. Yakın gelecekte bitmek üzere olan SOCAR yatırımı ve yeni başlayacak Yumurtalık Polimer Vadisi projeleri de bir fırsat olarak karşımızda duruyor. Söz konusu projeler, Türkiye plastik sektörümüzün hammadde ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacak, orta ve yüksek teknoloji plastik mamullerin üretim ve ihracatına önemli bir altyapı oluşturacak.”

ABD’nin geçtiğimiz yıl Çin’den yaptığı 44 milyar dolarlık plastik mamul ithalatının Türkiye’ye kaymasının sektörün üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracağını söyleyen Yavuz Eroğlu; “AB ülkelerinin tersine Çin’in yıkıcı etkisi ile mücadele etmeye çalışan ABD’de plastik sektörüne yönelik herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Dolayısıyla bu durum bizim için bir avantaj. Dünyanın en büyük plastik ürün kullanıcısı olan ABD, Türkiye için çok cazip bir pazar konumunda. Çin şu an ABD’nin 260 milyar dolarlık plastik mamul ithalatında yüzde 44 ile aslan payını elinde tutsa da değişen koşullarda bunu sürdürmesi mümkün görünmüyor. ABD pazarında Çin’in boşluğunu Türkiye gerek büyüklüğü gerekse de fiyat avantajı ile doldurabilecek en ideal ülke konumunda bulunuyor. PAGEV olarak konu ile ilgili çalışmalarımızı ABD’deki ilgili meslek örgütleriyle dirsek temasında yürütüyoruz. ABD kapısını zorlamaya ve Çin’in yerini almaya kararlıyız” dedi.

PAGEV Başkanı son olarak Türk plastik üreticisinin ABD’ye ihracat potansiyeli en yüksek 10 ürün grubunu ortaya koyduklarını belirterek bunları şöyle sıraladı:

Türkiye’nin ABD’ye İhraç Potansiyeli Büyük Olan 10 Ürün

GTİP

GTİP Açıklama

ABD’nin 2018 Yılı İthalat

(1000 Ton)

ABD’nin İthalatında Yıllık Ortalama Artış Hızı (%)

Türkiye’nin ABD İthalatından Aldığı Pay (%)

392630

Mobilya, kaporta ve benzeri malzemeler için plastikten parçalar (yapı elemanları hariç)

59.189

19,4

1,60

392113

Plakalar, levhalar, filmler, folyolar ve şeritler, hücresel poliüretanlar, işlenmemiş ya da sadece yüzey işlemeli

56.390

16,5

0,69

391740

Fitingler, Ör; borular, borular ve hortumlar için contalar, dirsekler, plastik flanşlar

56.761

10,9

0,59

391990

Plastikten kendinden yapışkanlı plakalar, levhalar, filmler, folyolar, bantlar, şeritler ve diğer düz şekiller

95.619

10,3

0,49

392329

Çuvallar ve torbalar plastikten koniler (etilen polimerleri hariç)

137.176

15,6

0,39

392010

Plakalar, tabakalar, filmler, folyolar ve şeritler, etilen polimer olmayan etilen polimerleri, takviyeli olmayan

463.073

11,6

0,32

392111

Plakalar, levhalar, filmler, folyolar ve şeritler, stiren hücresel polimerlerin, işlenmemiş veya sadece yüzey işlemeli

19.582

23,8

0,28

391739

Plastikten esnek borular, borular ve hortumlar, diğer malzemelerle güçlendirilmiş veya başka şekilde birleştirilmiş

119.171

37,2

0,25

391810

Kendinden yapışkanlı olsun olmasın, zemin kaplamaları rulolar halinde ya da karolar şeklinde ve duvar ya da

403.164

24,7

0,06

391890

Plastiklerin, kendinden yapışkanlı olsun olmasın, rulo halinde veya fayans formunda…

29.929

16,0

0,06

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21