banner20
Öne Çıkanlar Engelsiz Jandarma İhsaniye Kedi Mehmet Şafak Sarı

Tekfen Tarım Adana-Agripark Tesisleri Ar-Ge Merkezi Oldu

Merkezde; yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan endemik tür Anamur muzu yanı sıra patates, erik, kiraz, buğday gibi ürünlerde hastalıklardan ari fide, fidan, tohum ıslahı, üretimi ve ihracatı yapılıyor.

Dünyada ve Türkiye’de nüfusun artışıyla birlikte beslenme ihtiyacı da geleceğin en önemli sorunları arasında gösterilirken; özellikle mevcut türlerin korunması ve verimliliğinin artırılması büyük önem taşıyor. Bu amaçlarla, Adana’da faaliyetlerini sürdüren Türkiye’nin ilk ve sayılı teknolojik tarım merkezlerinden biri olan Tekfen Tarım Adana Agripark Tesisleri, Anadolu’nun zengin biyoçeşitliliğini kaynak olarak kullanarak çiftçilere hastalıklardan ari, kaliteli tohumluk ve fidan üretiyor. Türk tarımının geleceğine yönelik faaliyetlerin yapıldığı merkez, çağdaş tarım yöntemlerle yaptığı çalışmaların karşılığını alarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak yetkilendirildi. Tekfen Tarım ilk etapta belirlenen ürünlere yönelik projeler için cihaz ve teknoloji yatırımı da dahil olmak üzere 15 milyon liralık yatırım yaptı.

Endemik ürünler yeniden doğacak

Doku kültürü yöntemiyle tohum ve fidan üretimi yapılan Agripark’ta, 25’i aşkın hastalıkla mücadele eden patates tohumluğu üzerine yapılan çalışmaların yanı sıra erik, kiraz ve muz fidanı ıslah çalışmaları, üretimi ve ihracatı yapılıyor. Özellikle endemik ürünler konusunda da özel çalışmalar yürütülen merkezde,Türkiye’ye has bir lezzeti olan Anamur muzunun tekrar sağlıklı koşullarda çoğaltılması için de projeler yürütülüyor. Tekfen Tarım, Ar-Ge Merkezi’nde; Türk halkı için temel gıda maddesi olan ve un, makarna, bisküvi, bulgur, irmik gibi ihraç kalemi sanayi ürünlerinin hammaddesi buğday için de özel çalışmalar yapıyor. Anadolu’nun buğday anlamında başlı başına bir gen kaynağı olduğu gerçeğinden yola çıkılan çalışmalarda, Tekfen Tarım; Türkiye’ye has gen kaynaklarını kullanarak verimli ve kalite değerleri yüksek ekmeklik, makarnalık, bisküvilik buğday ıslahına da başladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21