banner20
Öne Çıkanlar ezcane aşıklık KUTLAMA Sanal İddialar

TRT PAYI NE ZAMAN KALDIRILACAK?

Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlıklarına yönelttiği soru önergelerinde 2 yıl içinde yüzde 108,2 oranında zamlanan elektrik fiyatlarındaki artışın üreticileri mağdur ettiğine dikkat çekerek, faturalara yansıyan enerji fonu, TRT payı ve KDV gibi uygulamaların kaldırılıp kaldırılmayacağını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle adı geçen 3 bakanlığa ayrı ayrı yönelttiği soru önergelerinde aynı soruların yanıtlanmasını istedi. 

Gürer, tarımsal üretimde başta sulama olmak üzere seralarda (ısıtma, havalandırma, nemlendirme, serinletme, aydınlatma, otomasyon), hayvansal üretimde elektrik enerjisinin tarımsal girdi olarak kullanıldığına dikkat çekti.

ELEKTRİK ZAMLARI GERİ ALINSIN

Tarımsal sulamada üreticilerin karşı karşıya kaldığı sorunların başında sürekli artan elektrik fiyatlarının geldiğine işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde fiyat artışları yüzde 108,2'ye ulaşmıştır. Mesken abone grubu fon, pay ve vergi dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, meskenlerde oturanların gıda ihtiyacım karşılayan üreticilerimizin ödediği tutar 80,8 kuruştur. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanmaktadır. Tarımsal sulama abone grubuna sağlanan fiyat avantajı ortadan kalmıştır. Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatlar düşürülmelidir” ifadelerine yer verdi.

TRT PAYI NE ZAMAN KALDIRILACAK?

Gürer, “Elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılması için bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?

Üreticilerin indirimli tarifeden elektrik almalarının devamı sağlanacak mıdır?” şeklindeki sorularının 3 bakanlık tarafından ayrı ayrı yanıtlanmasını istedi.

ELEKTRİK HER KESiMİ ETKİLİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer elektriğe gelen zamlar mesken, tarım, sanayi her kesimi etkiyor. Santral çıkışı kW s 35 Krş. iken son tüketiciye kadar fiyat 70 krş. kadar çıkıyor. Vergi yanında farklı fon ve katkı payı ile fiyat bindiriliyor. Elektrik maliyetinin iki katına fatura ediliyor. Vatandaşta elektrikler kullanırken tedirgin, Çiftçi yer altından elektrikle çıkardığı suyun faturası nasıl ödeyecek bunu düşünüyor” diye konuştu. Gürer, elektrik zamları geri almalıdır” dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
TrtPay
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21