banner20
Öne Çıkanlar TUTANAK İddialar özgürlük Sanal KUTLAMA

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER’E DERT YANDI…

 

GÜRER BESİCİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Altunhisar ilçesinde hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi. İlçeye bağlı köy ve kasabalardaki ahırlara giderek, besicilerin sorunlarını dinleyen Gürer, “Tarım ve hayvancılıkta sorunlar çözülemiyor. Eğer böyle giderse hayvancılığın geleceği sorunlu olur. İthalata mecbur kalırız” dedi. 

 

MALİYETLER ARTIYOR

CHP Niğde Milletvekili Gürer’e sorunlarını anlatan küçükbaş hayvan yetiştiricileri ise maliyetlerdeki yüksek artışa dikkat çekti. Yem fiyatlarındaki sürekli artışı dile getirip, yemi bu yıl vadeli olarak 90 liraya alabildiklerini, hayvan hastalıklarına karşı kullandıkları ilaç ve iğnelerin ise yüzde 200’e yakın oranlarda zamlandığını belirten yetiştiriciler, “Yeme bir ay içinde 3 kez zam geldi. Mera alanları sürekli daraldığı için hayvanlarımızı otlatamıyoruz ve çoğunlukla yemle beslenmek zorunda kalıyoruz. Ayrıca çoban sorunu da yaşıyoruz. Çoban bulmakta zorlanıyoruz” diye konuştu. 

KOYUN FİYATI YERİNDE SAYIYOR, KUZU FİYATI DAHA DA DÜŞTÜ. 

Geçen yıl 1000 liradan sattıkları koyunun bu yıl da 1000 lira civarında olduğunu ifade eden hayvan yetiştiricisi “Hayvan yetiştiricisinin sıcak parası olmaz. Kurban Bayramından Kurban Bayramı’na elimize para geçer. Yemi veresiye aldığımız için etiket fiyatlarından daha fazla fiyata yem ediniyoruz. Geçen yıl 750 liraya sattığımız kuzuyu bu yıl 700 liraya satıyoruz. Girdi maliyetleri sürekli artarken, koyun fiyatı yerinde sayıyor, kuzu fiyatı ise daha da düşüyor. Bu durumda bizim hayvancılık yapma şansınız azalıyor” şeklinde konuştu. 

25 LİRALIK DESTEKTEN 4 LİRA KESİNCİ YAPILIYOR 

Yetkililerden hayvancılığın girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi için önlem almasını isteyen yetiştiriciler, “Hayvancılığın, desteklenmesi gerekiyor. Devlet hayvan başına 25 lira prim veriyor ama bankaya 21 lira yatıyor. Küçücük destekte bile kesinti yapılıyor” dedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise hayvan yetiştiricilerinin büyük sorunlarla boğuşurken, iktidarın, bu sorunlara kulak tıkadığını belirtti. Sorunların çözümü için bir an önce yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi, yetiştiricilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi için çalışma yapılması gerektiğini anlatan Gürer, “Tarım ve hayvancılığın bitmesi demek ülkenin geleceğinin bu alanlarda daha sorunlu  olması demektir. TÜİK verilerine göre, bugün ülkemizde küçükbaş hayvan varlığı; 35 milyonu koyun ve 11 milyonu keçi olmak üzere 46 milyonu aşmıştır. Ancak sorunların devam etmesi halinde, ülkemiz ekonomisinde önemli bir yeri olan hayvancılık daha sorunlu noktaya gelecektir. Büyükbaş hayvan yetiştiricileri yanında küçükbaş hayvan yetiştiricileri de son yıllarda artan girdi fiyatları ile mağdurdur. Banka kredilerini ödemeyen hayvan sahipleri desteklerin yetersiz olduğunu belirtmekte yem ve ilaç konusunda iktidarın önlem alması gerektiğini ifade etmektedirler. Hayvancılık yapan sayısı, çiftçilik yapan sayısı her geçen gün gibi düşmektedir. Bu gidiş iyi gidiş değildir. Hayvan varlığı son bir yılda oluşan girdi fiyatlarının tehdidi altındadır. Özellikle kırsalda aile tipi besicilere destek artırılmalıdır  ” ifadelerini kullandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21