Öne Çıkanlar aşıklık ezcane KUTLAMA İddialar Sanal

SGK ÖDEMELERİ YETERSİZ KALIYOR,BEZ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HASTA VE YAKINLARININ CEBİNİ YAKIYOR

SGK tarafından yaşlı ve yatağa bağımlı hastalar için rapor karşılığında ödenen bez paralarının yetersizliği CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu tarafından Meclis gündemine taşındı. Hasta bezi ödemesinin iyi bir uygulama olmasına rağmen ödeme miktarının gerçek fiyatları karşılamaktan uzak olduğunu ve bu konuda bir çok şikayet aldığını belirten CHP’li vekil yaptığı yazılı açıklamada şunlara değindi.

“Özellikle yaşlı ve yatağa bağımlı hastaların olmazsa olmaz ihtiyaçlarından olan hasta bezi veya alt bezi için SGK tarafından ödenen para, bez fiyatlarının özellikleri ve yıl içindeki fiyat artışları göz önüne alındığında yetersiz kalmaktadır. Halen SGK, aylık 120 adet olmak üzere rapora istinaden iki aylık 240 adet bez kullanımını üst sınır olarak belirlemiş olup, bunun karşılığında 356.83 TL’lik ödeme yapmaktadır.  Oysa hastanın alacağı marka, küçük, orta büyük olması ya da bel bantlı, emici olmasına göre tutar 600 – 1200 TL arasında değişmektedir. Aradaki farkı ise hasta ya da yakını ödemektedir. Bu durum hasta ve hasta yakınlarında ekonomik mağduriyete yol açtığı gibi, günlük bez kullanımında da zorunlu olarak kısıtlamaya gidilmesine neden olmaktadır. Ekonomik nedenlerle hastaya uygun olmayan bezlerin kullanılması ya da bez kullanımında kısıtlamaya gidilmesi ise yatak yaraları ve pişik gibi yeni sorunlara yol açmakta ve hem devlet açısından hem de hasta açısından yeni masraflara neden olmaktadır. Bu nedenle ödeme miktarlarının birim fiyatlar baz alınarak yeniden oranlanmasında büyük fayda vardır.”

  

Sağlıklı yaşam hakkının Anayasal bir hak olduğunu vurgulayan CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı önergesinde de şu sorulara yer verdi:

 

Bakanlığınızın ilgili kuruluşu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen hasta bezi yardım miktarları, bez fiyatlarının çok altında kaldığından hasta ve hasta yakınları için büyük bir sorun haline dönüşmüştür.

 

Bu bağlamda; 

 

  1. Özellikle yatağa bağlı ve yaşlı hastalar için elzem olan hasta bezi için SGK tarafından ödenen miktarlar neye göre belirlenmektedir?

     

  2. Hasta bezi ya da alt bezinin özellikleri, birim fiyatları ve yıl içindeki artışları da göz önüne alındığında, Eylül ayı itibariyle güncellenerek ödenen 356.83 TL’lik miktar, 600 – 1200 TL’yi bulan maliyetler karşısında yeterli midir?

     

  3. Hasta bezi ödemeleri için miktar belirlenirken, ödeme güçlüğü nedeniyle uygun bezlerin kullanılmaması ya da bez kullanımında kısıtlamaya gidilmesinin yeni sağlık sorunlarına yol açacağı ve tedavi için ekstra masraflar doğuracağı göz önüne alınmakta mıdır?

     

  4. Anayasanın ve sosyal devlet olmanın en önemli özelliklerinden birinin “Sağlıklı Yaşam Hakkı” olduğu gerçeğiyle, yaşlı ve yatağa bağımlı hastalar için SGK tarafından ödenen bez paralarının, mağduriyetleri giderecek şekilde düzenlenmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21