Öne Çıkanlar bursa Belediye sağlık NECMİ İNCE Yankı

EMEKLİNİN BAYRAM İKRAMİYESİ ZAMLAR KARŞISINDA ERİDİ

Türkiye’de 8,4 milyon emekli olduğunu, devletten malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alan vatandaşlarımız da eklendiğinde bu sayının 12,4 milyona ulaştığına dikkat çeken Karabıyık, yüzde 71’i 56 ve üstü yaşta olan emeklilerimizin yüzde 61’inin işçi emeklisi, yüzde 21’inin Bağ-Kur emeklisi, yüzde 18’inin ise memur emeklisi olduğunu söyledi. AKP döneminde Sosyal Güvenlik Sisteminde yapılan değişikliğin ise en çok emeklileri etkilediğini, emekliliğin zorlaştığını, aylık bağlanma oranlarının düşürüldüğünü ifade eden Karabıyık, “Yetmiyormuş gibi, 2008’de çıkarılan 5510 sayılı yasa ile emeklilerin hak kayıpları oldu. Emekli aylığının hesaplanmasındaki refah payı yüzde 100’den yüzde 30’a indirildi. Emeklilik yaşı kademeli olarak 65’e yükseldi. Prim ödeme günü sayısı arttı. Emekli aylığı SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 65’ten yüzde 50’ye düşürüldü. Emekli aylığı alt sınırı (Asgari Emekli Aylığı) uygulaması kaldırıldı” dedi.

AKP İktidarında Vatandaşın Bankalara Olan Borcu 78 Kat Arttı!

4 milyonu aşkın emeklinin, emekli olduğu halde, geçim sıkıntısı nedeniyle tekrar çalışmak istediğinin altını çizen CHP’li Vekil, “2018 yılında asgari ücretin altında aylık alan çok sayıda emeklimiz var. 2019 yılı başında yapılan yeni düzenlemelere rağmen emeklilerimizin neredeyse yarısı, halen asgari ücretin altında maaş alıyor. Çalışan ve iş arayan emeklilerimizin sayısı her geçen gün artıyor. 2002 yılında emekli olduğu halde tekrar çalışanların toplam emekliler içindeki oranı yüzde 37 iken bu oran şu an yüzde 48’leri aşmış durumda. Yani emeklilerin yaklaşık yarısı tekrar çalışmaya ihtiyaç duyuyor. Vatandaşlar geçinebilmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, faiz yüksekliğine rağmen borçlanma dışında bir çare bulamıyor. Bu noktada, AKP iktidarında vatandaşın bankalara olan borcunun 78 kat arttığını göz ardı etmemek gerekiyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.