Öne Çıkanlar BUSİAD Btü Kedi BTSO Türkiye

GÜRER, IPARD İÇİN MECLİSARAŞTIRMASI AÇILMASINI İSTEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, IPARD programının aralarında Niğde’nin de bulunduğu 39 ilde uygulanmazken, 42 ilde uygulandığını anımsattı. Avrupa Birliği Kırsal Destekleme Projesi IPARD 2 uygulamasına da geçildiğini anımsatan Gürer, illerin seçiminde siyasi etkenlerinde rol oynadığı ve Niğde gibi tarım illerinin proje dışı bırakılarak mağduriyet yaratıldığını ifade etti.Kırsal Kalkınmanın 81 ili kapsadığını ancak Avrupa Birliği Kırsal kalkınma desteğinin yalnız 42 ilde uygulandığını söyledi.

IPARD DESTEKLERİ AMACINA UYGUN KULLANILMADI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sayıştay’ın denetim raporunda IPARD uygulamasının amacına uygun olarak yürütülmediği yönünde ifadelerin olduğunu işaret etti.Gürer, raporda yer alan şu ifadelere dikkat çekti: “IPARD Programı'na kırsal alanlarda yaşayanlardan daha çok kırsal alanların dışında yaşayanlar ilgi göstermektedir. IPARD Programı ile desteklenen yatırımların, istihdam sağlayarak kırsal alanların ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması, kırsal alanlarda ekonomik faaliyet düzeyinin yükseltilmesi, kırsal nüfusun azaltılmasının tersine çevrilmesi gibi katkıları olsa da Programın faydalanıcı olarak kırsal alanlarda yaşayanlara çok fazla ulaşamamaktadır. IPARD Programı proje seçimi kriterlerinde faydalanıcı bazında kırsal alanlarda yaşayanlara yönelik bir puanlama sistemi mevcut değildir. Programa kırsal alanda yaşayanların faydalanıcı olarak daha çok katılımını sağlamak için sistem değişikliği yapılabilir. Proje seçimi kriterlerinde kırsal alanda yaşayanlara puan verilerek daha avantajlı konuma getirilebilir. Örneğin kırsal alanda kurulu çiftçi kooperatiflerinin projelerine, sıralama kriterlerinde daha fazla puan verilmesi ile kırsal alanda yaşayanlar daha çok teşvik edilebilir..”

GENÇ ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ

Ömer Fethi Gürer, ayrıca genç çiftçi uygulamasının kırsal alanda yaşayanlar için getirilmiş bir destek olmasına rağmen IPARD desteklerinde herkes için uygulanan bir avantaj konumuna geldiği yönündeki yorumlara da vurgu yaparak, “ IPARDdesteklerinde 40 yaşın altındaki girişimcilerin destek miktarı % 5 oranında artırılmaktadır. Proje seçimi kriterlerinde ise başvuru sahibinin 40 yaşın altında olması durumunda puan verilmektedir. IPARD II çağrı rehberlerinde “hibe desteği kararı alındığı tarihte, başvuru sahibinin (başvuru sahibi gerçek kişi ise kendisi, başvuru sahibi tüzel kişi ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili kişi/kişiler) 40 yaşın altında olması durumunda destekoranı %5 artacaktır” denilmektedir. IPARD I çağrı rehberlerinde “başvuru sahibi ( gerçek kişi durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili kişi) hibe desteği kararı alındığı tarihte 40 yaşın altında olan genç çiftçilerin destek oranı % 5 oranında artırılmaktadır” ifadesi yer almaktadır. 40 yaşın altında olma kriterinin dayanağı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “genç çiftçi” projesidir. IPARD I çağrı rehberlerinde “kırk yaşın altındaki olan genç çiftçi” ifadesi kullanılırken IPARD II çağrı rehberlerinde “genç çiftçi” ibaresi çıkarılmış “40 yaşın altında olması” ibaresi kullanılmıştır. Gıda; Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının genç çiftçi projesinde “genç çiftçi” kırsal alanda ikamet eden 18-40 yaş aralığında tarımsal faaliyet gösteren ve göstermek isteyen gerçek kişiler olarak tanımlanmıştır. Genç çiftçi olmanın şartlarından birisi, kırsal alanda ikamet etmektir. HalbukiTKDK uygulamalarında Bakanlığın getirmiş olduğu genç çiftçi tanımına uyulmamış, 40 yaşın altındaki her başvuru sahibi genç çiftçi olarak kabul edilmiştir. Görüleceği üzere genç çiftçi, mevzuatta kırsal alanda yaşayanlar için getirilmiş bir destek uygulaması olmakla birlikte IPARD desteklerinde ikamet şartı aranmaksızın 40 yaşın altındaki herkes için genel bir uygulama haline gelmiştir. IPARD desteklerinde genç çiftçi uygulamasının Bakanlık mevzuatına uygun olarak gerçekleştirilmesinin kırsal alanda yaşayanlar için avantaj sağlayacağı değerlendirilmesi yapılmıştır” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, sürecin tüm yönleriyle ele alınması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.