banner20
Öne Çıkanlar ezcane aşıklık İddialar Sanal KUTLAMA

AHEF: SPORCU GENÇLER SAĞLIK KONTROLÜNÜ İHMAL ETMEMELİ

Güntürkün, "Ne yazık ki yine bir genç sporcumuzun sahada ölüm haberini üzülerek öğrendik. Bursa ili Nilüfer ilçesinde 15 yaşında bir gencimiz futbol antrenmanında koşu yaparken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir. Dünyada ve ülkemizde örneklerini sıklıkla gördüğümüz, rekabetçi sporlar başta olmak üzere antrenmanda, müsabaka sırasında ani ölümlerin en sık sebebi ani kalp krizleridir. Kalp krizlerinin ilişkili olduğu durumda sıklıkla, yüksek stres, adrenalin seviyesindeki ani yükselme ve plak yırtılması ile damarların ani tıkanıklığı rol almaktadır. Futbol, basketbol gibi branşlar başta olmak üzere yüksek efor gerektiren, rekabetçi sporlarla uğraşan gençlerin yüksek risk altında olduğunu bilmeliyiz. Yüksek stres altında müsabaka sırasında gençlerimizi kaybetmemek için önlemleri almalı, gerekli incelemeleri yaptırmalıyız. Özellikle, efor testi, ekokardiyografi, kolesterol ölçümleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Ailesinde ani ölüm hikayesi olanlar, yüksek kolesterol seviyesi olanlar, kalp kasında büyüme olanlar risk altındadır." dedi.

İhmale ve duyarsızlığa vurgu yapan Güntürkün; “Son yıllarda artan sporcu ölümlerine rağmen sporcularımızın risk durumlarını belirlemek ve özellikle rekabetçi sporlarla uğraşacak gençlerimizin sağlık durumlarını değerlendirmek maalesef Ülkemizde bir formalite olarak görülmektedir. AHEF olarak tüm uyarılarımıza rağmen bu duyarsızlığın sürmesini de kaygıyla karşılıyoruz. Genç sporcularımızın antrenmanlarda, müsabakalarda, sahalarda kaybedilmesi bir kader değildir. Yıllardır yaptığımız uyarılar dikkate alınmamış, 30.09.2019 tarihinde yayınlanan Sağlık raporları usul ve esasları hakkında Yönergede; sporcu lisans sağlık raporunun yine kamu hizmet sunucularından alınacağına yönelik genel ifade yer almış, ayrıntılı değerlendirme amaçlı branş uzmanları incelemesi göz ardı edilmiştir. Kardiyoloji uzmanı ya da Spor hekimleri tarafından ayrıntılı değerlendirmesi yapılması gereken gençlerimiz kulüpler ya da gençlik spor müdürlükleri tarafından aile hekimlerine yönlendirilmeye devam edilmektedir. Gençlerimizin aile hekimleri tarafından sevk edilmeleri tepkiyle karşılanmaktadır.

Sağlık raporlarının bir formalite, basit bir İmza olmadığı artık hem sporcularımızın aileleri hem de Bakanlığımız bürokratları tarafından fark edilmelidir. En kısa zamanda yeni bir düzenleme yapılmalı ve spor lisansları için sağlık raporlarının ilgili branş uzmanları tarafından verilmesini gerekli kılacak mevzuat hazırlanmalıdır. Aksi durumda, her geçen güç artan sporcu ölümlerine maalesef yenileri eklenecektir. AHEF olarak yetkilileri göreve davet ediyoruz" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21