Öne Çıkanlar RUMELİSİAD İhsaniye corona Revizyon Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

Bursa'da İznik Gölünde gümüş balığı üretimi tehlikede!

Türkiye'nin 5. Büyük gölü olan İznik gölünde yaz aylarında tutulan gümüş balığının en fazla üretiminin yapıldığı Orhangazi'ye bağlı Narlıca mahallesinde balık üretimi yapan balıkçılar, tuttukları balıkların muhafaza edememiş olmamalarının bir çok soruna sebep olduğunu ifade ederek, üretimin artması için tesisin önemine dikkat çektiler.

Her yaz döneminde ortalama 500 TON gümüş balığı ile İznik gölünde en fazla balığı tutan Narlıca su ürünleri kooperatifi başkanı Ertan Baştürk yaptığı açıklama ile yetkililere çağrıda bulundu.  İznik gölünden yaz döneminde gümüş balığı tutmak için yaklaşık 140 BİN TL ödeme yaptıklarını ancak buna karşın balıkları muhafaza edecekleri ve işleyebilecekleri bir soğuk hava tesisleri olmadığı için tüketici ile aralarına giren tüccarlara boyun eğdiklerini bu yüzden de hem balıklarının değer kaybı yaşadığını hem de üretimlerinin düştüğünü söyleyen başkan Baştürk, soğuk hava depolama tesislerinin bir an önce  kendilerine kazandırılması gerektiğini söyledi. 

Kooperatif Başkanı Ertan Baştürk konu ile ilgili yaptığı açıklamada ;

Narlıca mahallesinde 64 ortaklı su ürünleri kooperatifi olarak yaz aylarında  ortalama 500 TON ile  İznik gölünden en fazla gümüş balığını biz tutuyoruz. Ancak tuttuğumuz balıklar soğuk hava depolama ve işleme tesisi olmadığı için sıcaklardan eriyor, bu yüzden tuttuğumuz balığı hemen elden çıkarmak için tüketici ile aramıza giren tüccara vermek zorunda kalıyoruz.

Üretimin Ve Gelirin Artması İçin Tesis Şart

Gümüş balığında üretimin ve gelirimizin artması için tesisleşme şart çünkü tesis olmadığı için balıkları tüccar bizden talep ettiği zaman tutabiliyoruz, onun haricinde kendimiz tutunca elimizde kalıyor, buda üretim ile gelirimizi etkiliyor, tüccar bize ne fiyat verirse onu kabul etmek zorunda kalıyoruz, hem bu noktaya bir soğuk hava deposu kazandırılması halinde tüketiciler mahallemize gelip balıkları kendileri alacak, buda bize ve mahallemize yabancı insanların gelmesi için bir fırsat olacak bu sayede mahallemizin ve İznik gölüne insan çekmiş olacağız. 

Ödemeye Yüzde Yüz Yirmi Artış 

İznik gölünden Gümüş balığı tutmak için her sene kooperatif olarak 140 BİN TL ödeme yapıyorduk, şimdi ise gelecek olan zam ile bu rakam 300 BİN TL'yi geçecek, böyle olursa burada gümüş balığı tutmak zora girer, ve biz bu ödemeyi balık tutsakta tutmasak ta ödüyoruz bu paraları kazanmak için ise  çok balık tutmamız lazım, bunun içinde bu bölgeye soğuk hava deposu şart, bununla ilgili geçtiğimiz şubat ayında Orhangazi TSO yönetimi ile birlikte bir proje hazırlayıp Bursa Büyükşehir Belediyesine sunduk, o zamanlar olumlu karşılandı ama ne gelen var ne de giden yetkililere sesleniyoruz, kazandırılacak olan soğuk hava tesisleri hem bölgemiz için hem de balıkçılığın devam etmesi için mecbur hale gelmiştir. İlgili kurumlara şimdiden teşekkür ediyorum, lütfen sesimizi duyun '' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22