Öne Çıkanlar corona İhsaniye Revizyon BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

'Dijital Anadolu'da Yol Haritası Bu Kez Bursa İçin Çizildi

13Kasım 2018 / Bursa - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED), Anadolu’da üretime odaklanan KOBİ’lerin, Sanayi 4.0’a hazırlanabilmeleri amacıyla dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunabilmek hedefiyle Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle yürüttüğüDijital Anadolu Projesi’nin dördüncü toplantısı,Marmara ve İç Anadolu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (MARSİFED) ev sahipliğindeBursa’dadüzenlendi.

Antalya, İzmir, Kocaeli’nin ardından bu kez Bursa’da gerçekleştirilen Dijital Anadolu projesinin dördüncü toplantısının açılış konuşmalarını,TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcıile MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kayayaptı.

Turan: “Rekabetçilik liginde yarışan ülkeler için en önemli kaldıraç dijital dönüşüm”

Türkiye’nin kalkınma odaklı bir ekonomik modele geçmesi, yüksek katma değerli üretim ve ihracat gücünün artması için, yüksek teknoloji kullanımının artırması gerektiğine de işaret eden Orhan Turan, “Dijital dönüşümü yüksek katma değer yaratmak ve kalkınma odaklı sürdürülebilir ekonomiiçin bir araç olarak görüyoruz” dedi. İçinde bulunulan yüzyılın ihtiyaçlarına eski alışkanlıklarla cevap vermenin mümkün olmadığını da kaydeden Turan şöyle devam etti: “Bugün rekabetçilik liginde yarışan ülkeler için en önemli kaldıraç dijital dönüşümdür. Yeni iş kolları, farklı yatırım alanları, inovasyon ve yaratıcılık odaklı yeni meslekler ortaya çıkacaktır.Bugün Borsa İstanbul’da işlemlerin yüzde 15’ini robotlar yapmaktadır. ABD borsasında robotların işlem hacmi yüzde 50’yi bulmaktadır. Yeni bir dünyanın şekillendiğini görmeliyiz. Küresel bir güç olmanın anahtarıkendi teknolojimizi geliştirmekten geçiyor. Dijital dönüşümün lider ülkeleri, eğitim sistemi ile insan kaynağını zenginleştirenler arasından çıkacak. Teknolojiyi tüketen değil; hayal edip, araştırıp, geliştirip, üretip; ihraç eden bir ülke olmalıyız.

Şahismail Şimşek: “Dijitalleşme bir yol arkadaşıdır”

Konuşmasında dijitalleşmenin bir yol arkadaşı olduğunu dile getiren İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşekise,“Dijital yatırımların sadece bir seferlik yapılmasının yeterli olacağını öngörmek bizi hatalı bir stratejiye götürecektir. Dijitalleşme bütün sektörleri, iş kollarını

etkileyecek bir trend. İşimizde sürdürülebilir bir gelişim yaratmak istiyorsak, dijitalleşmeyi ve getirdiklerini kabul edip bu değişiklikleri hayata geçirmek esas” diye konuştu. Şimşek, İş Bankası olarak teknolojiye, dijital dönüşüm altyapısına yaptıkları yatırımlara kararlılıkla devam edeceklerini belirterek, “Yeni teknolojileri yakından takip ederek en hızlı aksiyonlarla ürün ve hizmetlerimizi müşterilerimizin kullanımına sunacağız” dedi.

Ali Avcı: Dijital altyapı yatırımları teşvik edilmeli, nitelikli eğitime yatırım yapılmalı”

Dijital dönüşümün artık bir tercih değilzorunluluk olduğuna dikkat çeken TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı ise konuşmasında,  “Kaybedecek bir saniyemiz dahi yok. Türkiye, sektörel koşullara uygun ve verimlilik artışı yaratacak dijital dönüşümü, acilen kurgulamalı” dedi. SEDEFED’in de katkılarıyla TÜRKONFED ile birlikte hazırladıkları Dijital Anadolu: Dönüşüm için Yeni Dünya Kuralları ve Çözümler Raporu’ndabu yol haritasını detaylarıyla anlattıklarını ifade eden Avcı, şunları söyledi:“Sanayi, hizmetler ve tarım sektörlerinde dijital altyapı dediğimiz Bulut Bilişim, Sanayi 4.0, Nesnelerin İnterneti ve Yapay Zekâ gibi yatırımlar teşvik edilmeli. KOBİ’lerde teşvik ve destek sistemi ile Bilgi İşlem Teknolojileri’nin kullanımı yaygınlaştırılmalı. Nitelikli insan kaynağı ve nitelikli bir eğitim sistemine yatırım yapılmalı. Bilgi güvenliği ile Dijital Anadolu projesinin en önemli ayakları olan E-Ticaret ve Mobil Ticaret yatırımları artırılmalı. Özellikle Bilgi İletişim Teknolojileri alanında kadınların işgücüne katılımı desteklenmeli ve kadın istihdamı teşvik edilmeli.”

Ramazan Kaya: “Dönüşüm, kendini değiştirebilen KOBİ’leriçin aslında yeni fırsatlar demek”

MARSİFED Başkanı Ramazan Kayaise,güçlü bir ekonominin, KOBİ’lerin güçlü ve yetkin olmasına bağlı olduğunu belirterek, “KOBİ’lerimizin dijital dönüşümünde atılacak doğru adımlarla ülkemiz, küresel rekabet endeksinde 61’incisırada olan yerini çok daha üst sıralara taşıyacaktır” dedi. Dünyanın büyük bir dönüşümden geçtiğini hatırlatan Kaya, “Her alanda dijitalleşme ile başlayan bu dönüşüm bunun farkına varan ve kendini değiştirebilen KOBİ’lerimiz için aslında yeni fırsatlar demek” diye konuştu. 7,5 milyarlık dünya nüfusunun 4 milyardan fazlasının internete bağlı olduğunu anlatan Kaya, şöyle devam etti: “5 milyardan fazla mobil telefon kullanıcısı var. Türkiye için bu rakamları incelediğimizde 81 milyonluk ülke nüfusumuzun yüzde 67’si internet kullanıcısı ve yüzde 73’ü mobil telefon kullanıyor. Gartner tarafından yapılan bir araştırma önümüzdeki 5 yılda en önemli olacak teknolojik alanların, ileri seviyeli analizler, nesnelerin interneti, makine öğrenmesi, sanal asistanlar, dijital güvenlik, iş algoritmaları olacağını ortaya koyuyor. İnternet ile birlikte dünya üzerinde ‘yeni bir ekonomik sistem’ yükselişe geçiyor. Buna ayak uydurabilmemiz için iş dünyasının dijital stratejilerini oluşturması ve teknoloji bilgisi olan liderler tarafından yönetilmesi gerekmektedir.”

Toplantıda, “Bulut Bilişim’; ‘E-Ticaret’ ve ‘E-Dönüşüm’ konulu üç ayrı panel düzenlendi

Açılış konuşmalarının ardından organizasyon kapsamında MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, Kurumların Dönüşümü” adıyla bir konuşma yaptı.

Düzenlenen Bulut Bilişim ve Teknoloji Paneli’neise Microsoft Orta ve Küçük İşletmeler Kanal Satış Direktörü Oset Hoşkan ileFujitsu Türkiye Satış Öncesi Destek ve Kanal Satış Direktörü Emin Çalıklıkatıldı.Panelin ardındanKredi Kayıt Bürosu Genel MüdürüKasım Akdeniz ise “Karekodlu Çek: Alacak Riski Yönetiminde Yeni Dönem” başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi.E-Ticaret ve Dijital Pazarlama başlıklıpanele ise İş Bankası Kartlı Ödeme Sistemleri Birim Müdürü Mehmet Bülent Kutacun, Ticimax CEO’su Cenk Çiğdemli veDigital Partners Müşteri İlişkileri Direktörü Özge Erkut katıldı. Toplantı kapsamında son panel ise E-Dönüşüm adıyla düzenlendi ve katılımcılar İşNet E-dönüşüm Hizmetleri Müdürü Gizem Oysal,Klemsan Elektronik ve Otomasyon Ürün Grubu Satış Müdürü Kaan Gökkurt ve Red&Grey Kurucusu Furkan Reis konu hakkında düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

Anadolu üreticisinin, teknolojik değişimin hızına ayak uydurabilmesi amacıyla başlatılan Dijital Anadolu Projesi kapsamında yapılan toplantıların sonuncusu 13 Aralık’ta ÇUKUROVASİFED ev sahipliğinde Adana’da yapılacak. Kapanış toplantısında aynı zamanda tarım, tekstil ve otomotiv sektörlerinde dijitalleşme süreçlerini inceleyen projenin ikinci raporu da kamuoyuyla paylaşılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22