Öne Çıkanlar Engelsiz Bursagaz Sanat Kıyak sungurlu
banner13

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ İSTANBUL’DA DEVAM EDİYOR

Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu’nda (SineBu) gerçekleşen Festival’in ikinci gününde ilk gösterim, Otizm Dostu Gösterim kapsamında yer alan Orman Çetesi filmi oldu. Otizmli çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmelerine imkan veren gösterimde Orman Çetesi filmi; loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterildi ve seyircilerin salonda istedikleri gibi hareket edebilmelerine imkan verildi.

Otizm Dostu Gösterim’in ardından Festival’in Engelsiz Yarışma bölümünde yer alan Sofra Sırları ve Yol Kenarı filmlerinin konukları, film gösterimlerinin ardından seyircilerin sorularını yanıtladı.

“Seri Cinayet Filmlerine Türkiye’de Sık Rastlanmıyor”

Festival’in ikinci gününün ilk konuğu yönetmenliğini Ümit Ünal’ın yaptığı, katil olduğunu kimseye belli etmeyen ev hanımı bir kadının hikayesini anlatan “Sofra Sırları” filminin yapımcısı Sinan Yabgu Ünal oldu. Ünal, filmin herkes tarafından izlenilmesi zor bir film olduğunu dile getirerek sözlerine başladı. Ünal, seri cinayet filmi çeken çok az sinemacı olduğunu, yapımcıların risk almamak için bu tarz filmleri tercih etmediklerini belirtti.

Türkiye’de kadın bir seri katil filmi yapmanın zorluğundan bahseden yapımcı Ünal, yönetmen Ümit Ünal’ın bu filmi 13 yıl önce yazdığını ve 3 yapımcı değiştirdikten sonra kendisiyle çalışmaya başladığını anlattı. Ümit Ünal ile yaşadıkları uyumlu çalışma sürecinden bahseden yapımcı, 4-5 yıldır film çekmeyen Ümit Ünal’ın bu filmle sinemaya güçlü bir dönüş yapacağına inandığını söyledi. “Eski bir disiplinle yeni bir disiplini karıştırarak postmodern bir film çıkartmaya çalıştık.” diyen Sinan Yabgu Ünal, "yapılamayan bir filmi yapmak çok güzel bir duygu” diye konuştu.

Ümit Ünal’ın filmle ilgili çıkış noktasıyla ilgili bir izleyicinin sorusuna: “Kendi ailesini gözlemleyerek bir çıkış yakalıyor ve bu senaryoyu yazmaya karar veriyor. Sonuçta hepimizin aşina olduğu bir aile izliyoruz,” cevabını verdi.

Filmin hikayesiyle ilgili olarak: “Hepimizin dönüşebileceği bir insanı anlatıyor, otoriteye, erke karşı bir duruş var ve bir özgürlük hikayesini görüyoruz aslında,” dedi.

Tayfun Pirselimoğlu İle Çalışacak Olmak Beni Heyecanlandırdı”

Engelsiz Yarışma’da yarışan bir diğer film “Yol Kenarı”nın gösterimi, filmdeki rolüyle İstanbul Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülen ve filmdeki başarısıyla çok konuşulan oyuncu Tansu Biçer’in katılımıyla gerçekleşti. Gösterim sonrası gerçekleşen söyleşide seyircilerin sorularını yanıtlayan Biçer, film teklifi geldiğinde, yönetmen Tayfun Pirselimoğlu ile çalışacak olmanın kendisini çok heyecanlandırdığından bahsetti. Biçer, “Oyuncu olarak senaryonun veya o rolün güzelliğine ve nasıl bir rol olduğuna bakmıyorum. Çalıştığım işin oyunculuk anlamında bana ne kazandıracağına bakıyorum.” dedi.

Filmdeki oyuncuların özellikle mi donuk bir ifade ile yönetildiği sorusuna oyuncu Tansu Biçer şöyle yanıt verdi; “Evet, yönetmen bunu bilerek yaptı. Oynarken fazla mimik yaptığımızda bizi durduğu yerler bile oldu. Yönetmenin tarifiyle bugünün Türkiye’sinde ve dünyasında insanın davranış biçiminin tarifini donuk ifadelerle yansıttık.”

“Genelde daha bağımsız projelerde yer alıyorsunuz, projeleri neye göre seçiyorsunuz?” sorusuna Biçer; “Senaryo ve yönetmenin niyetine göre karar veriyorum. Gerçekten bir şey anlatmak istediğine inanırsam yönetmeninçok deneyimli ya da ilk kez film çekiyor olması çok farketmiyor. Beraber bir hikayenin içine giriyor olmakla ilgileniyorum.” diye yanıt verdi.

Açık Toplum Vakfı’nın ana destekçisi olduğu Engelsiz Filmler Festivali, 8-10 Ekim tarihleri arasındaİstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu (SineBu), 12 - 14 Ekimtarihleri arasında Eskişehir’deTaşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi (Kırmızı Salon), 17 - 21 Ekimtarihleri arasında ise Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da sinemaseverleri ağırlayacak.

Her sene olduğu gibi bu sene de tüm gösterimlerini ve yan etkinliklerini ücretsizolarak seyircilere sunan Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye Festival’in Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.