banner20
Öne Çıkanlar ezcane aşıklık KUTLAMA Sanal İddialar

Yabancı ve Suriyeli İstihdamı İstişare Toplantısı Bursa'da Yapıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, Türkiye’deki Suriyelilerin mesleki profillerini çıkardıklarını açıkladı.

Türkiye’de Emek Göçü Yönetiminin Desteklenmesi Projesi kapsamında  ‘Yabancı ve Suriyeli İstidamı Konusunda Kamu-Özel Sektör İstişare Toplantısı’ Bursa’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Suriye’nin iç savaş nedeniyle zor bir dönem geçirdiğini söyledi. “Suriyeliler için empati yapmalıyız” diyen Ünsal, “Milyonlarca Suriyeli sevdiklerini ve memleketlerini terk etmek zorunda kaldılar. Bu çok zor bir durum. Türkiye’ye sığınan Suriyelilere devletimiz ve milletimiz kucak açtı. Dünyaya örnek olduk” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZ ENSARLIK GÖREVİNİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPTI”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Suriye’de 2011 yılından bu yana bir iç savaşın sürdüğünü, bu süreçte 6 milyondan fazla Suriyeli’nin göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Dünyadaki bütün mazlumların yanında olan Türkiye’nin de yaşananlara sessiz kalmayarak 3 milyondan fazla Suriyeli’ye kucak açtığını kaydeden Duran, “İnsani yardımlarla Suriyeli kardeşlerimizin yanında olan ülkemiz ensarlık görevini en iyi şekilde yerine getirmeye devam ediyor” dedi. İlker Duran, BTSO olarak Suriyelilere yönelik yardım organizasyonları ve ücretsiz meslek edindirme kursları düzenlediklerini dile getirdi. Duran, “Kayıt dışı istihdamı azaltmak adına gerçekleştirdiğimiz ‘Gelecek İçin Kayda Değer’ Projemizle Suriyelilere de destek olduk. Sürecin daha doğru ve etkin şekilde ilerlemesine katkı sunan bu toplantının Suriyeli kardeşlerimiz ve iş dünyamız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“TÜRKİYE BAŞARILI POLİTİKA İZLEDİ”

Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, göçün insanlık tarihi kadar eski bir olgu olduğunu söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2003 yılında göçü düzenli hale getirmek için 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri ile ilgili kanunu çıkardıklarını hatırlatan Akyıl, Türkiye’nin özellikle Suriyeliler konusunda başarılı bir politika izlediğini söyledi. Akyıl, “Bu süreç çok iyi yönetildi. Çünkü az değil, 3 milyondan fazla kişi milletimizin hoşgörüsüne dayanarak belli yerleşimlere yönlendirildi” dedi.

“SURİYELİLER MÜLTECİ DEĞİL”

Suriye’den gelenlerin ‘mülteci’ olarak nitelendirilmediğini ifade eden Akyıl, “Suriyeliler, literatürde ‘Geçici Koruma Sağlanan Yabancılar’ deniliyor. Bu da yeni bir tanım olarak literatüre girdi. Onlara hiçbir zaman mülteci demiyoruz. Çünkü mültecilerin hakları başkadır. Mülteci kabul ederseniz BM kapsamında kayda girecek. Bütün uluslar kendi tanımlamalarını ayrı yapıyor” ifadelerini kullandı.

SURİYELİLERİN MESLEK PROFİLLERİ ÇIKARTILIYOR

Sadettin Akyıl, Bakanlık olarak Suriyelilerin mesleki profillerini çıkardıklarını belirterek, “Kısa, orta ve uzun vadeli politika ve eylem planlarımızı yaptık. Mümkün olduğunca herkese ulaşmamız lazım. Birçok sektörde bu verileri ortaya koyacağız. Bu araştırmanın sonuçlarına göre sertifikalı olanların sertifikalarının geçerliliğini sağlayarak akredite edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen oturumda, Türkiye’deki göç yönetiminin idari, yasal ve kurumsal kapsamı,  ‘Emek Göçü Yönetiminin Desteklenmesi Projesi’nin detayları konusu ele alındı. Toplantıda SGK Bursa İl Müdürü Mustafa Yılmaz ile İŞKUR İl Müdürü F. Eren Türkmen de yer aldı.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21