banner13

Mobil e-ticaretin ülkemizde ve dünyadaki gidişatına geçmeden önce, elbette bu yükselişi sağlayan, kullanıcıların mobil e-ticaretten memnun olmalarında etkili olan faktörlere göz atmakta fayda var. Çünkü müşteri memnuniyetinin oluşturduğu mobil satış potansiyeli, girişimcilerin yüzünü güldürecek türden.

Öncelikle, e-ticaretin yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde de internet kullanıcılarının mesafeli durduğu bazı konular, mobil e-ticaret için de kendisini gösteriyor. Özellikle ödeme bilgilerinin güvenliği bu endişeler arasında öne çıkıyor.

Ancak, web’in altyapısına oranla görüntüleme sorunlarının önemli ölçüde giderilmesi, ödemenin kolaylıkla ve tek sayfada gerçekleştirilebilmesi gibi avantajlar, mobile çok daha ılımlı yaklaşılması konusunda teşvik edici oluyor.

Türkiye’de firmaların mobil e-ticaret satışları sıçrama yaşıyor

Artık e-ticaretin konuşulduğu her yerde mobilden de bahsetmek gerekiyor. Özellikle ülkemizde mobil cihazlar, artık hayatın her alnını yönetirken, aynı zamanda alışverişi de çok kısa sürede kolay ve keyifli hale getirdi.

Mobil e-ticareti bu nedenle ülkemizde de çok kolaylıkla kabul ettik ve kısa sürede benimsedik gibi görünüyor. Çünkü, Türkiye’de e-ticaretin yüzde 17’si mobil üzerinden gerçekleştiriliyor. Pek çok marka, mobil e-ticaret uygulamasına sahip olmasının ardından satışlarının önemli bir kısmının mobil üzerinden yapılmaya başlandığını ifade ediyor. Ayrıca, e-ticaret müşterilerini yüksek oranda mobil e-ticaret müşterisi olarak kazandıklarını vurguluyor.

Dünyada hemen tüm markalar mobil e-ihracata doğru yöneliyor

Dünyada e-ticaretin yüzde 30’u mobil üzerinden yapılıyor. Bu da 300 milyar dolara karşılık gelen bir satış hacmi oluyor. Dolayısıyla, e-ticaretin mobili artık çok ciddi bir rakip olarak gördüğünü söylemek mümkün.

Mobil cihazların yaygınlaşmaya başladığı dönemde, böyle bir satış potansiyeli öngörülememiş olabilir. Ancak, öncelikle akıllı telefonların, daha sonra da tablet ve alternatif mobil cihaz teknolojilerinin gelişmesi, uygulama mağazalarında kullanıcıların daha fazla vakit geçirmeye başlaması, mobili satış ve pazarlama için en ideal alan haline getirdi.

Buna karşılık, “mobil” ifadesi markaların bu alana daha çok akıllı telefon ağırlıklı düşünerek yaklaştığını da gözler önüne seriyor. Alternatif mobil cihazlar göz ardı edilebiliyor. Bu nedenle, tablet gibi görsel içeriğin çok daha ikna edici olabileceği mobil cihazları da hesaba katmakta fayda var. Özellikle mobil e-ticaret işinizin ilerleyen dönemlerinde mobil e-ihracat için de çalışmalar yapmayı düşünüyorsanız, tabletlerin akıllı telefonlardan çok daha yaygın olduğu pazarlara (Çin’de tablet ve akıllı telefon üzerinden mobil alışveriş her ikisi de yüzde 33, Rusya’da tablet üzerinden yüzde 12, akıllı telefon üzerinden ise yüzde 8) yönelmeyi hedefliyorsanız, mobil cihaz kullanım verilerini de dikkate almayı unutmayın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.