Öne Çıkanlar turizm psikoloji Atlet KKTC Akbaş
banner13

BVHO Üyeleri İçin İTS ve E-reçete Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl uygulamaya giren e-reçete ve İTS (İlaç Takip Sistemi) uygulamaları hakkında üyelerini bilgilendirdi. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB)Çok Amaçlı Salonu’nda yapılan toplantıda, elektronik takip sistemi ve mesleğe dair sorunlar da konuşuldu. Veteriner Hekim Muayenehanesi, poliklinikler ve hastanelerde denetim görevleri de bulunan Kamu Veteriner Hekimleri ile Serbest Veteriner Hekimler arasındaki diyalogların geliştirilmesi amacını da taşıyan toplantı oldukça verimli geçti.

Toplantıya Bursa İl Gıda ve Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekimler İlker Bektaş, Sebahattin Bölükbaşı ve Yusuf Enginar dakamu adına katıldılar.Mesleki sorunlarında değerlendirildiği toplantıdan sonra değerlendirme yapan BVHO Genel Sekreteri Veteriner Hekim Melike Baysal,“Tek Dünya, Tek Sağlık”konseptinin Veteriner Hekimler olmadan gerçek anlamını bulamayacağını söyledi.Veteriner Hekim Baysal, “Odamızda yönetim görevine gelmeden önce de,şimdi de söylediğimiz şey;insan, hayvan ve çevre sağlığınınbir bütün olduğudur. Veteriner Hekimler, ilgili meslek disiplinleri arasında sağlam bir işbirliğini gerektiren toplum sağlığı konusunda, üzerlerine düşenden fazlasını yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Toplantı konumuz olan elektronik takip sistemi de bunlardan biridir” dedi.

SADECE VETERİNER HEKİMLERİN

DENETLENMESİ YETERLİ DEĞİL

Konuşmasında ilaçların, özellikle de antibiyotik direncinin ve ilaç kalıntılarının takibi için kullanılması amaçlanan e-reçete sistemi için köklü değişiklikler gerektiğini söyleyen Veteriner Hekim Melike Baysal, sistemin bu haliyle istenilen amaca ulaşmasının pek de mümkün görünmediğine dikkat çekti. Veteriner Hekim Baysal, Bakanlığın sistemle ilgili olarak Serbest Veteriner Hekimlerle diyalog halinde olması gerektiğini de vurgulayıp, “Ancak denetimlerin sadece Veteriner Hekimler üzerinden yapılması varılmak istenen hedefe ulaşmak için yeterli olmayacaktır. Çiftlik hayvanlarının küpeleme sorunu, küçük hayvanların çip sorunu ve kare kod uygulaması gelmeden çözülemeyecek olan spot ilaç sorunu, elektronik takip sisteminin tek başına yeterli olmayacağını açıkça gösteriyor”dedi. Yapısal ve uygulamalardaki eksiklikler nedeniyle Veteriner Hekimlik mesleğinin zor günlerden geçtiğini de ifade edenVeteriner Hekim Baysal, Veteriner Hekimlerin yetki ve çalışma alanlarınınsistematik şekilde daraltıldığını, bu nedenle hak kayıpları yaşadıklarını ve bu konularda seslerini yeterinceduyuramadıklarını söyledi.

SORUNLARIMIZIN TAKİPÇİSİYİZ

BVHO olarak, olağan akışına bırakılan süreci tersine çevirebilmek için mücadele edeceklerini vurgulayan Veteriner Hekim Melike Baysal,mesleğinin mensupları olarak bir araya gelmeye, birlikte mücadele etmeye kararlı olduklarını da vurguladı. BVHO olarak, çok sayıdaorganizasyon yaparak ve kurdukları komisyonları çalıştırarak Veteriner Hekimlerin yanında olacaklarını söyleyen Veteriner Hekim Baysal, “Sorunları tespit edecek ve bunları çözmek içinvar gücümüz ile mücadele edeceğiz. Somut sorunları tartıştığımız ve bazı sonuçlarla çıktığımız geçen haftaki üç toplantımız bunun göstergesidir” dedi.

Veteriner Hekim Melike Baysal, BVHO’nun bir yandan meslek içi eğitimler, diğer yandan da, “Tek Sağlık”konseptinintüm paydaşları olan ilgili meslek disiplinleri ile ortak çalışmalar yaparak, toplum ve hayvan sağlığının korunmasında Veteriner Hekimlerin taşıdıkları sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceklerine vurgu yaptı. Veteriner Hekim Baysal, “Dile getirmekten asla vazgeçmeyeceğimiz konulardan bir diğeri de, Veteriner Hekim yetiştiren fakültelerin sayısının azaltılması, mevcutlardaki eğitimin kalitesinin iyileştirilmesi ve taban puanlarının arttırılması olacak” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerin sadece Veteriner Hekimler için değil, bu alandaki herkes için olması gerektiğine de vurgu yapan Veteriner Hekim Melike Baysal,Veteriner Hekim denetimi olmadan, sağlıklı hayvansal gıda olmayacağı gerçeği ile hemtoplumumun hemde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzleşmesi gerektiğine vurgu yaptı. Veteriner Hekim Baysal,“Sayın Bakan Bekir Pakdemirli’nin, içinden geldiği sektör nedeniyle bu gerçeği çok iyi bildiğinden eminiz ve duyarlılık göstereceğini düşünüyoruz. Muayenehane, hastane, kamu ve özel sektörde tüm hak kayıplarına rağmen büyük özveriyle görev yapan Veteriner Hekimlerin sesi artık duyulmalıdır. Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Veteriner Hekimlerin sorunları çığ gibi büyümektedirve acil çözümler beklemektedir. BVHO olarak bu sorunları her platformda sık sık dile getireceğiz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.