Öne Çıkanlar BUSİAD Btü Kedi BTSO Türkiye

‘’GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKAR’’ TEMASIYLA MUNIA 2018 BAŞLADI

Bursa İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bu sene ikincisini hazırladığı Model Birleşmiş Milletler Konferansı, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger’in de katılımıyla Bursa Teknik Üniversitesi Mimar Sinan Kampüsünde başladı.

19-20-21 Ekim tarihlerinde olmak üzere 3 gün sürecek olan etkinlik boyunca yurtdışından ve yurtiçinden yüz elliyi aşkın kişi katılımcı olacak. İlki geçen yıl ‘’Ya Şimdi ya Hiç’’ temasıyla yapılan MUNIA, bu yıl ‘’Gerçeği Ortaya Çıkar’’ sloganıyla tamamı İngilizce olarak gerçekleştirilmekte. Konferans boyunca öğrencilerden oluşan Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi delegeleri, Güney Çin Denizi’ndeki Spratly Adaları’nın paylaşımı üzerinde tartışacakken; Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi, geleneksel ve modern tarım yöntemlerini karşılaştırıp, GDO kullanımını etik açıdan inceleyecek. Bunun yanı sıra, İslam İşbirliği Teşkilatında Körfez Krizinin Orta Doğu’ya olan olumsuz etkilerinin en aza indirgenmesi, Astana Görüşmelerinde ise savaş sonrası Suriye’sinin inşası üzerine yoğunlaşılması hedefleniyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ise kadının sosyal hayatta ve iş hayatında haklarının korunması adına dünyanın önde gelen kadın hakları aktivistlerini bir araya getiriyor. Hararetli tartışmaların yer alacağı oturumların ardından delegeler kurdukları ittifaklar neticesinde, özgün ve çağdaş fikirlerini kapsayan yasa tasarılarının altına imzalarını atacaklar.

Bugünün öğrencileri 2040’lı yılların 2050’li yılların dünyayı yöneten liderleri olacaklar

Konferansın açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger:

‘’Şu an hitap ettiğimiz öğrenci topluluğu 2040’lı yılların 2050’li yılların dünyayı yöneten liderleri olacaklardır. Bu toplantılarda temel amacımız tanımları, anlamları eşleştirmektir. Hz. Mevlana’nın güzel bir sözü var. Diyor ki; aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir. Aslında buradaki toplantının esası Dünyanın geleceği noktasında, ülkemizin geleceği noktasında insanların aynı dilden ziyade aynı duyguları paylaşma noktasına ulaşmasını sağlamaktır. Bunun dışında öğrencilerimize katacağı ciddi faydalar var. Sosyalleşme, kültürel birlikteliği yakalayabilme, özgüven kazanma, kendi ayakları üzerinde durabilme, kendi görüşünü ifade edebilme ve karşıdakinin görüşüne saygı duymayı daha iyi idrak edebilmek gibi.’’ Dedi.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı İhsan Erkul ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Sevgili gençler; dünya o kadar hızlı değişiyor ki, teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki, kitle iletişim araçları o kadar hızlı bir evrim geçiriyor ki, artık dünyanın bir ucundaki bir hadise dünyanın öbür ucundaki ülkeleri ve insanları da ilgilendiriyor. Celalettin Ökten’in söylediği gibi “Asrın ihtiyaçlarını müdrik, Doğu’yu ve Batı’yı bilen münevverdir.’’ Yani, bu günün ihtiyaçlarını idrak etmiş, doğuyu da bilen batıyı da bilen bir nesil yetiştirmemiz gerekiyor. İşte biz bugün bunun için buradayız. Bizler Bakanlık olarak temsil kabiliyeti yüksek, kendi kültürünü merkeze alan, ama diğer kültürlerle de barışık, mazlumun yanında, Hakk’ı söyleyen, ruh sağlığı yerinde, özgüveni tam, iyiliği emreden, kötülükten de insanları uzaklaştırma noktasında gayret gösteren, ufku geniş bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz. Arakan’da Filistin’de, Orta Doğu’da yapılan zulümlere karşı bizim de geçmişten aldığımız güçle söyleyecek sözümüz var. İşte Bursa İpekçilik Okulumuz ve sizlerin katılımıyla bu program burada bunun gerçekleşmesi için yapılacak.

Programın ilk günü katılımcıların ve delegelerde yer alan öğrencilerin konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.