Öne Çıkanlar bursa Sanat Magazin Engelsiz Kumdas
banner13

Uludağ Zirve Etkinliği Bülteni

Bursa DATO (Dağcılar Topluluğu) olarak ücretsiz verdiğimiz “54.Dönem Dağcılık Antrenmanlarımız”ı başkanımız Koray Sır önderliğinde, 20 -21 Ekim 2018’de Uludağ Büyük Zirve’de(2543 m.) gerçekleştirdik. Amacımız zirveye gece yürüyüşü yapmak, ertesi gün yağacak karı karşılamak ve eğer uygun bir ortam oluşursa çeşitli rotaları tırmanmak yönündeydi. Saat 18.00 civarında Volfram madeninden başladığımız yürüyüşümüze “Kapı”yı geçerek Büyük Zirve yönünde devam ettik.  Havanın kararması ile ay ışığı kendisini gösterdi ve kafa lambalarını fazla kullanmamız gerekmedi. Saat 21.00 civarında Büyük Zirve’ye vardık. Hızlı bir şekilde daha önce planladığımız bivak* ve kamp alanına çadır kurulumlarımızı yaptık. Hava açık ve berraktı; yıldız ve ay muhteşem görünüyordu. Önceden takip ettiğimiz hava durumuna uygun bir şekilde gece saat 2.00’den sonra sulu kar ile başlayan yağış, kara çevirdi. Sabah olduğunda yaklaşık 15 cm. kara uyandık. Öngördüğümüzden daha çok yağan kar nedeni ile planladığımız tırmanış rotalarına giremedik. Acil durumlarda yapılan bivaklamanın tatbikatını yapmış olmanın verdiği farklı heyecan ve zorlu geçen gecenin ardından kampımızı toplayarak Küçük Zirve’ye doğru inişe geçtik. Küçük Zirve sonrası Oteller bölgesine inerek faaliyetimizi tamamlamış olduk.

24 saat içerisinde 3 mevsimi arka arkaya yaşamak, planlı yapılan bivak ve her ihtimale karşı kurduğumuz çadırlar ile farklı bir deneyimi yaşadık. Büyük Zirve’de bembeyaz bir cennete uyanmak geçirdiğimiz zorlu gece sonrası oldukça keyifliydi. Alpin koşulların hiçbir zaman şakaya gelmeyeceğini, mutlaka tırmanış öncesi ekipman, hava durumu, ekip hazırlıklarının doğru yapılması gerektiğini görmüş olduk. Ne mutlu ki öngörülerimiz fazlası ile doğru çıktı ve kontrollü bir şekilde acil durum konaklamamızı gerçekleştirdik.

*Bivak, planlı veya plansız yapılabilen, sınırlı malzeme ile gerçekleştirilen geceleme şekline verilen isimdir. ... Mevsim ve ortam koşullarına bağlı olarak bivak torbası, battaniye, çöp torbası, sırt çantanız, matınız veya yedek giysilerinizle geceleme yapmanız mümkündür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.