banner20
Öne Çıkanlar aşıklık KUTLAMA ezcane İddialar Sanal

MEHMET EMİN EKMEN: ''ADIM ADIM İKTİDARA YÜRÜYORUZ''

     Ekranların fenomen programı İNCE BAKIŞ’a konuk olan Deva Partisi Genel Başkan yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, usta gazeteci Necmi İnce’ye çok özel açıklamalarda bulunarak adeta iktidara meydan okudu. Türkiye’nin yaşadığı afetlere, mülteci sorununa, ekonomiye ve adalete dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Ekmen, ‘’Türkiye’nin dertlerine deva bulmasına çok az kaldı’’ ifadelerini kullandı.

NECMİ İNCE: Mehmet Emin Ekmen Kimdir?

MEHMET EMİN EKMEN: 1975 Batman doğumluyum. Evliyim, 3 çocuğum var. Meslek olarak serbest avukatlık yapıyorum.

NECMİ İNCE: Türkiye bu yıl pek çok afet yaşadı. Sizce Türkiye afetlere hazırlık mı?

MEHMET EMİN EKMEN: Son 1 yılda İzmir depremi, Giresun sel felaketi, Antalya Muğla yangınları ve en son Kastamonu, Sinop, Bartın sel felaketi gösterdi ki, Türkiye maalesef afetlere hazırlıklı değil. Dere yataklarına imar izni verilmemesi gerekirsen son 50 yılda kentlerin adeta dere yataklarına inşa edildiğini görüyoruz. Bir orman ülkesiyiz ve yangın çıkma olasılığı çok yüksek ama havadan yangın söndürme filomuz yok.

NECMİ İNCE: Türkiye’de ki deprem riski hakkında ne düşünüyorsunuz?

MEHMET EMİN EKMEN: Türkiye depreme hazırlıklı değil. Allah korusun İstanbul’da bir deprem olsa bina başına bir insan düşmüyor. Türkiye’nin afet kurtarmadaki insan kapasitesi ile. Örneğin İstanbul’daki kentsel dönüşümler rant odaklı yapılıyor.  Biz kentsel dönüşüm değil, kentsel yenilenme öneriyoruz. Binalar deprem esaslı olarak yenilenmelidir. Rant odaklı değil. Büyük Marmara depreminin ardından 22 yıl geçti. Bu 22 yılın 19 yılı AK Parti iktidarında gelişti. Şu anda ise depreme hazırlık neredeyse sıfır noktasında. Bizim afet eylem planlarımız dinamiktir. Gelen eleştiriler ve önerilere göre sürekli yenilenir.

NECMİ İNCE: Mülteci sorunu hakkında ne düşünüyorsunuz?

MEHMET EMİN EKMEN: Afgan ve Suriyeli mülteci sorununu birbirinden ayırt edelim. Gerçi Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre doğudan gelenler mülteci sayılmıyorlar. Bunlara geçici koruma statüsü veriliyor. Bu dönemde bir çeşit sığınmacı diye bir kelime üretildi. Çünkü yasal statülere, uluslararası hukuka ve göç kanununa uygun değil. Afganlılarla ilgili olarak böyle bir göç dalgasının geleceği belliydi. Çünkü geçen yıl Taliban ile ABD arasında bir anlaşma imzalanmıştı. Ancak yeterli sınır güvenliğini almadık. Videolar var. Binlerce insan akın akın içeri giriyor. Bu kabul edilemez. Son 3 ayda günde en az bin beş yüz iki bin kişinin girdiği iddia ediliyor. Bunu doğrulayan video kayıtları var. Modern bir devletin kendi sınırlarına sahip çıkmaması düşünülemez. Biz önce sınırlarımızı kapatacağız sonra bir karar alacağız. Ne zaman nerede ne kadar ihtiyacımız varsa, Türkiye’ye göçmen kabul edebiliriz. Zaten en büyük sorunumuz sınırda da, içeriye giren göçmen içinde bir politikamız yok. Suriyelilere dönecek olursak, biz Deva Partisi olarak bütün Suriyelilerin bir an önce kendi ülkelerine dönmeleri gerektiğine inanıyoruz. Ancak bu dönüş için Suriye’de iç barışın sağlanması ve insanların döneceği zaman Esed Rejiminden kaynaklanan bir tehdit yaşamaması gerekiyor. Suriyeliler ile ilgili eleştireceğimiz iki unsur var. Bir Suriye Arap Cumhuriyeti,  iki Türkiye Cumhuriyetİ. Suriye Arap Cumhuriyeti devam eden savaş ve katliamlar ve zulüm nedeni ile eleştirimizin konusu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurumları, siyasi liderliği ise, bir göç ve göçmen politikası üretmediği için eleştirimizin konusu.   

NECMİ İNCE: Türkiye’nin gidişatı ve sosyal medya yasası hakkında neler düşünüyorsunuz ve adalete güven neden azalıyor?

MEHMET EMİN EKMEN: Adalete güven azalıyor çünkü kadın cinayetleri başta olmak üzere, yolsuzluklar başta olmak üzere, hak edenin hak ettiği cezayı almadığı, neredeyse her gün başka bir vaka ile teyit ediliyor. Mesela Antalya’da tefecilikten yargılanıp beraat eden bir dosyanın sanığı ile onu beraat ettiren Hâkimin fotoğrafı yayınlandı. Bu fotoğrafı gören bir insan yargıya güvenebilir mi? Bizim Deva Partisi olarak önceliğimiz Adalet, temel hak ve özgürlükler üzeredir. Ekonomi bundan sonra gelmektedir. Çünkü ekonominin de gereği Türkiye’de herkesin adil ve eşit şartlarda yaşamasıdır. İki olgu ile savaşamazsınız. Bunun birincisi tabiatla savaşamazsınız. Teknolojik gücünüzle tabiatı boyun eğdirdiğinizi zannedersiniz ama tabiat üç veya beş sene sonra kendini size hatırlatır. İkinci mücadele edemeyeceğiniz olgu. Sosyoloji ile mücadele edemezsiniz. Türkiye’de gençliğin sosyal medyadan aldığı bir güç var. Siz hangi yolu denerseniz deneyin. Gençlik sosyal medyada kendini ifade etmenin bir yolunu bulur.

NECMİ İNCE: Tutuklu yargılamalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

MEHMET EMİN EKMEN: Aslında tutukluluk istisnai olması gerekirken esas olarak uygulanıyor. Bazı dosyalarda insanlar ceza alıyor ama tutukluluk süreleri aldıkları cezadan daha fazla. Beraat ediyor ama birkaç yıl tutuklu kalmış oluyor. Osman Kavala olayında olduğu gibi AİM kararlarına uymamak için yeni tutukluluk kararları veriliyor. Yargının siyasetin güdümünde bir silaha dönüştürülmemesi gerekir. Yargıyı silaha dönüştürürseniz bu silah Bumerang olur ve döner gelir sizi vurur.

NECMİ İNCE: İlk seçimlerde Deva Partisi olarak hedefiniz ve son mesajınız nedir?

MEHMET EMİN EKMEN: Deva Partisi iktidar partisi olmak için kurulmuş bir partidir. İlk seçimlerde de, Deva Partisi parlamenter sisteme dönüşü hedefleyen partilerle birlikte anayasayı değiştirecek büyüklüğe kavuşmak, Cumhurbaşkanlığı seçiminde adayını belirlemek ve ortak aday belirleme tartışmalarının güçlü bir adayı olmayı hedefliyor. Kısacası Türkiye’nin bütün dertlerine deva olacağız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21