Kategoriler

Akdeniz Meyve Sineği ülkenin yarısından fazlasını esir aldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Akdeniz bölgesinde baş gösteren, geçtiğimiz hasat döneminde de Niğde’yi ektisi altına alan ve önemli ölçüde verim kaybına neden olan Akdeniz Meyve Sineği sorununu Meclis gündemine taşıdı.

Gürer’in konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, aralarında Niğde’nin de bulunduğu 45 ilde “Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi” yürütüldüğünü, Niğde’de ise 776 çiftçiye, bu zararlıyla ilgili mücadele eğitimi verildiğini açıkladı. 

 

GÜRER, AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ SORUNUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakana yönettiği soru ile Akdeniz Meyve Sineği sorununa dikkat çekti. Gürer, Bakan Pakdemirli’ye “Niğde'de bu yıl görülen Akdeniz sineği elmaya, şeftaliye, hatta duta büyük zarar verdi. Bu bağlamda, bölgeye yönelik bir çalışma var mıdır?” şeklinde soru yöneltti. 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna yanıt verdi. Bakan Pakdemirli, zararlı organizmalarla mücadele çalışmalarının il müdürlükleri, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve üretici birliklerinin işbirliği ile çeşitli projeler yürütüldüğünü belirtti. 

 

45 İLDE İZLEME PROJESİ BAŞLATILDI 

 

Akdeniz Meyve Sineğine karşı zamanında ve toplu mücadele yapılması ve mücadelenin etkinliğinin artırılması amacıyla ülkemizde 45 İlde "Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi" yürütüldüğüne dikkat çeken Pakdemlirli, Niğde’de de bu projenin yürütüldüğünü açıkladı. 

 

NİĞDE’DE 776 ÇİFTÇİYE BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ VERİLDİ 

 

Bakan Pakdemirli, Akdeniz Meyve Sineğinin, bitki sağlığı yıllık mücadele programında yer aldığını, bu kapsamda Niğde İlinde 43 çiftçi toplantısı ile 776 çiftçiye bilgilendirme yapıldığını belirtti. 

 

BİYOTEKNİK MÜCADELEYE DESTEKLEME ÖDEMESİ 

 

Pakdemirli, Akdeniz Meyve Sineği mücadelesinde ruhsatlı olan biyoteknik mücadele preparatları uygulayan üreticilere destekleme ödemesi yapıldığını da sözlerine ekledi. 

 

SADECE EĞİTİM ÇALIŞMASI YETERLİ OLMAZ, TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise geçmiş yıllarda güney illerinde etkili olan Akdeniz Meyve Sineği zararlısının bu yaz döneminde Niğde’yi de etkisi altına aldığını hatırlattı. Eğitim çalışmalarının bu zararlıyla mücadele konusunda yeterli olamayabileceğine dikkat çeken Gürer, “Narenciyeden sonra Elma, şeftali, kaysı gibi meyvelerde özellikle hasat dönemlerinde ortaya çıkan bu zararlı için üreticilerin ferdi mücadelesi sonucu değiştirmiyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre lokal mücadele bu konuda yeterli olmuyor. O nedenle daha ciddi tedbirlerin alınması gerekiyor. Tuzak adı verilen uygulama ve ilaçlamaya rağmen bir bahçe önlem alıp diğeri almadığında yaygınlaşma artıyor. Mevsimsel değişim ile yayılan sineğin zararı dıştan belirgin değil, ne zaman meyve olgunlaşıyor sorun birden yok olan ürünle belirleniyor. Daha çok eğitim ve takip şart “şeklinde konuştu. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Gündem
KRT'DE NECMİ İNCE İLE ZİRVEDEKİLER KONUĞU İŞ İNSANI BAYRAM KAZANCI OLDU!
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
İnegöl sağlıklı altyapıya kavuşuyor
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Tiyatro eğitimini tamamlayan kadınların sahne heyecanı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
GENÇLERİN KALBİ YILDIRIM'DA ATACAK
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Saadet Partisi Bursa Eğitim Aldı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Orman sektörünün sorunlarına Bursa’dan ‘Teknik’ bakış
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Osmangazi Belediyesi’nden Anneler Günü konseri
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursa’da adrenalin dolu yarış nefes kesti
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
İnegöl Belediyesi Orhaneli MYO İle İş Birliği Protokolü İmzaladı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursa'da İş Dünyası ve İnsan Hakları Deneyim Paylaşım Grubu Başlıyor