Kategoriler

KANSERDE DEĞİŞTİRİLEBİLİR RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT!

Her yıl 4 Şubat tarihi Dünya Kanser Günü olarak kabul ediliyor ve kanserle savaş konusunda farkındalık yaratacak etkinlikler düzenleniyor. Bu önemli gün öncesi yaptığı açıklamada kanser sebebi ile hayatını kaybeden yıllık 9.6 milyon insan sayısını 3’te 1 oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyleyen Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, “Davranışsal ve diyet riskleri azaltılarak bu ölümler azaltılabilir” dedi

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre2018 yılında9.6 milyon insanın kanser sebebi ile hayatını kaybettiği öngörülüyor. Ancak alınacak önlemler ile bu kaybın en az 3’te 1’i önlenebilir. Her yıl 4 Şubat’ta düzenlenen Dünya Kanser Günü’nün de amacı bu konuda farkındalık yaratmak. Kanserle savaşmak için koruyucu önlemleri sağlamak amacıyla her yıl çeşitli etkinlikler düzenleniyor.Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Hükümetler ve Sivil Toplum Sağlığı Örgütlerinin de katılımıyla kanser hastalığına karşı birçok strateji geliştiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yıl için mesajı oldukça güçlü ve hastaları motive edici. Geleceği etkilemek için şimdiden alınan bireysel eylemlerin gücüne işaret eden Örgüt, “Kim olursan ol, kanserin, kendiniz, sevdiğiniz insanlar ve dünya için etkisini azaltma gücünüz var” diyor.

3’te 1’i önlenebilir

Kanserden dolayı gerçekleşen ölüm vakalarının yüzde 70’inin düşük ile orta gelirli ülkelerde görüldüğünü belirten Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, bu ölümlerin yaklaşık 3’te 1’inin davranışsal ve diyet risklerinin azaltılarak önlenebileceğini belirtti.

Vazgeçmemeliyiz

Alkol, aşırı kilolu veya obez olmak, diyet ve beslenme, fiziksel aktivite, tütün kullanımı, iyonlaştırıcı radyasyon, iş yeri tehlikeleri, enfeksiyon gibi faktörlerin değiştirilebilir risk faktörleri olduğunu söyleyen Ateşoğlu,“Öyleyse, alkolden ve sigaradan uzak durmak, aşırı kilo alımını engellemek, bunun için durağan hayattan vazgeçip fiziksel aktiviteye yer vermek önemli. Madem değiştirebiliyoruz vazgeçmemeliyiz” diye konuştu.

Erken teşhisin öneminin de altını çizen Ateşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:“Hasta açısından gerek fiziksel,gerek ruhsal ve ekonomik yönüyle daha az zarar ile yaşama devamın önemi erken tanıda yatıyor. Herhangi bir bulguda doktora gitmekten çekinmemeli ve geciktirilmemeli.Kanser disiplinler arası bir ekip anlayışı ile ele alınması gereken bir hastalık. Hastanın merkezde olması gereği unutulmamalı. Ekip içerisinde vazgeçilmez olan hekim, beraberinde tedavi ve bakımın yanısıra eğitim ve danışmanlık rolü de olan özellikle onkoloji hemşirelerinin varlığı önemli.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
İMO Bursa Şubesi Kestel Soğuksu ve Seymen Mahalleri Sanayi ve Depolama Alanına İtirazını Açıkladı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
İnegöl'de gençlerin yeni mekanı Nöbetçi Kitaphane
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa’da Karam Veteriner Muayenehanesi hizmete açıldı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Meteoroloji açıkladı: Hafta sonu hava nasıl olacak?
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
3 MAYIS'TA TÜRKÇÜLÜK GÜNÜNDE ŞEHİT SİNAN ATEŞ UNUTULMADI!
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa Yenişehir'de meclisler canlı yayınlanmaya başladı
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
Bursalı öğrenciler Polonya’da iklimsel çözüm aradı
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Gemlik'te Başkan Deviren'den yerinde test
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
BURSA GÜLÜMSEMEYE MUSTAFA BOZBEY VE ERKAN AYDIN İLE BAŞLADI
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri