Kategoriler

ÇOCUKLARI GÜNEŞE ÇIKARIRKEN DİKKAT

Araştırmalar 18 yaşından önceki dönemde yaşam boyu alacağımız UV ışınlarının yaklaşık % 80’ini aldığımızı gösteriyor. Bu sebeple çocukluk döneminde güneşin zararlı etkilerinden korunmak çok daha önemli…

Vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılayan güneş, bir yandan da UV, A, B ve C gibi ışınlarıyla zararlı etkilerde bulunabiliyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, çocukluk döneminde maruz kaldığımız güneş ışınlarının tüm hayatımızı etkilediğine ve cildimizle birlikte gözlerimizi de güneşten korumamız gerektiğine değiniyor.

Güneş ışınları gözlere de zarar verir

Yaz aylarında çocukların açık havada geçirdiği süre artıyor. Oyun parkurları, piknik alanları, parklar, havuz ve deniz kenarları gibi yerlerde çocukların mutlaka güneş gözlüğü ve şapka kullanması gerekiyor. Güneş yaşlıları olduğu kadar çocukları da doğrudan etkiliyor ve uzmanlar çocukların da güneş ışınlarına fazla maruz kalmaması gerektiğini söylüyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar,Güneşin cildimizde olduğu gibi gözlerimize zarar veren kısmı da ultraviyole ışınları… Ultraviyole ışınlarını gözle göremeyiz; A-B-C olmak üzere 3 ana dalga boyundan oluşur. En zarar verici kısım olan ultraviyole C dünya atmosferi tarafından ozon tabakasında tamamen filtrelenir. Ultraviyole B çoğunlukla gözümüzün önünde en dış katman olan kornea tarafından emilir ve retinaya ulaşamaz. Ultraviyole A'nın ise büyük kısmı göz dokuları tarafından emilir, çok az bir kısmı retinaya ulaşır. Güneş ışığına uzun vadede maruz kalmak; göz içinde katarakt, gözün ön kısmında pterjium (kuş kanadı), pinguekula ve hatta bazı konjonktiva tümörleri, göz kapağında cilt kanserleri ve retinada sarı nokta hastalığı olarak bilinen maküla dejenerasyonunu gelişimine sebep olabilir’ diyor. Gözpınar, çocukların gözleri gelişimini devam ettirdiği ve göz lensi daha şeffaf olduğu için; UV’nin arka dokulara geçişinin daha fazla olabileceğini ve akut dönemde korneanın bir tür güneş yanığı olan keratit oluşmasına sebep olabileceğini belirtiyor.

Güneşe çıkmadan yapılması gerekenler;

  • Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde çocuklar güneşe çıkarılmamalıdır.
  • Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için geniş kenarlı şapkalar ve gözleri saran güneş gözlükleri kullanılmalıdır.
  • Bebekler de güneş gözlüğü kullanmalıdır. Çünkü onlar erişkinlere göre daha hassastır.
  • Güneş gözlüklerinde UV400 olarak etiketlenen ürünler tercih edilmelidir. Bu ürünler 400 nanometre altındaki ışınları filtreler, ultraviyole A ve B ışınlarının yüzde yüzünü engeller.
  • Güneş gözlüklerinde camın renginin koyu olması açık renge göre üstünlük sağlamaz, önemli olan camın UV ışığını ne kadar absorbe ettiğidir.
  • Güneş ışınları ile direkt temastan kaçınmak ve göz kuruluğu oluştuğunda suni gözyaşı damlası kullanmak, göz sağlığının korunması için alınması gereken önlemlerden biridir.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
İMO Bursa Şubesi Kestel Soğuksu ve Seymen Mahalleri Sanayi ve Depolama Alanına İtirazını Açıkladı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
İnegöl'de gençlerin yeni mekanı Nöbetçi Kitaphane
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa’da Karam Veteriner Muayenehanesi hizmete açıldı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Meteoroloji açıkladı: Hafta sonu hava nasıl olacak?
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
3 MAYIS'TA TÜRKÇÜLÜK GÜNÜNDE ŞEHİT SİNAN ATEŞ UNUTULMADI!
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa Yenişehir'de meclisler canlı yayınlanmaya başladı
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
Bursalı öğrenciler Polonya’da iklimsel çözüm aradı
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Gemlik'te Başkan Deviren'den yerinde test
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
BURSA GÜLÜMSEMEYE MUSTAFA BOZBEY VE ERKAN AYDIN İLE BAŞLADI
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri