Kategoriler

SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA SATIŞLARI İKİ YILDA YÜZDE 450 ARTTI

Y ve Z jenerasyonunun çok daha fazla önemsediği sürdürülebilir moda, sektörün ve dünyamızın geleceğini belirleyecek yatırımların artmasına öncülük ediyor

Avrupa’nın en popüler moda arama motorlarından GLAMI Türkiye, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde endüstri ve tüketicilerin yeni nesil eğilimi hakkında bilgi veriyor. Sürdürülebilir moda akımı ekonomik, ekolojik ve etik anlamda bilinçli üretim ve operasyon süreçlerini temsil ediyor.

Google’ın verilerine göre, tüm dünyada “sürdürülebilir moda markaları” aramaları 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 25, iki yıl öncesine göre yüzde 61 arttı. Bu iki yıl içerisinde sürdürülebilir moda markalarının satışları ise yüzde 450 oranında artış gösterdi. Bununla birlikte medyanın bu konuyu ele alışında da önemli bir artış görülüyor. 2018 yılında moda dergilerinde de sürdürülebilir moda teriminden bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 oranında daha fazla bahsedildi.

Tüketicilerin sosyal medyadaki davranışlarıyla pozitif bir sosyal etkinin ortaya çıktığını dile getiren GLAMI Türkiye İletişim Müdürü Melike Huska, “Artık internet üzerindeki alışveriş kararlarından önce birçok karşılaştırma yapan, tüm çevresiyle sosyal medya üzerinden konuşan bir kitle var. Özellikle Y ve Z jenerasyonunda markaların etik üretim ve tedarik süreci gözden geçiriliyor, markaların çevreye verdikleri önem satın alma kararında etkili oluyor” dedi. Nielsen’in verilerine göre, Y jenerasyonunun yüzde 75’i alışveriş alışkanlıklarında çevreyi göz önünde bulunduruyor ve sürdürülebilir ürünlere daha fazla ödeme eğilimi gösteriyor. Bu sebeple Stella McCartney, Patagonia ve Vaude gibi sürdürülebilir markaların yanı sıra H&M, Zara ve Nike gibi markalar da sürdürülebilir ürünlerini hızla artırıyor” dedi.

Moda endüstrisi iklim değişikliğinin yüzde 8’inden sorumlu

Birçoğu sürdürülebilir olmayan malzemelerden her yıl 100 milyar parçadan fazla giyim, ayakkabı ve aksesuar ürünleri üretilirken, moda endüstrisi tüm dünyadaki iklim değişikliğinin yüzde 8’inden sorumlu olarak gösteriliyor. Şu anda tekstil üretimi kaynaklı sera gazı salınımı tüm uluslararası uçuşların toplamından salınan gazdan daha fazla. Oysa tencel gibi çok daha az suya ihtiyaç duyan kumaş türlerine yatırım yapmak ve tüketimi o yöne kaydırmak önemli bir adım olabilir.

Türkiye sayfasında 10 binden fazla marka bulunan GLAMI, sürdürülebilir moda akımının yaygınlaşması ve endüstrinin çevreye etkisini azaltmak için çalışıyor. Ayrıca GLAMI, çok yakında duyurulacak olan “GLAMI.eco” isimli projesiyle uluslararası ve yerel sürdürülebilir markaların kuruluş hikayeleri, mottoları ve ürünlerini meraklılarıyla buluşturacak. GLAMI genelinde 64 çevreci markanın ürünlerine ulaşmak mümkün.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Bursa Büyükşehir'e gastronomi ödülü
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Orhaneli'nde evlenecelere müjde
Genel
2 Kez Görüntülendi.
Türkiye'nin Pazar havası... Parçalı ve çok bulutlu
Bursa
Bursa'da Emir Sultanlı öğrencilerden bilimsel projeler
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
İMO Bursa Şubesi Kestel Soğuksu ve Seymen Mahalleri Sanayi ve Depolama Alanına İtirazını Açıkladı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
İnegöl'de gençlerin yeni mekanı Nöbetçi Kitaphane
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa’da Karam Veteriner Muayenehanesi hizmete açıldı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Meteoroloji açıkladı: Hafta sonu hava nasıl olacak?
Bursa
7 Kez Görüntülendi.
3 MAYIS'TA TÜRKÇÜLÜK GÜNÜNDE ŞEHİT SİNAN ATEŞ UNUTULMADI!
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa Yenişehir'de meclisler canlı yayınlanmaya başladı