Kategoriler

KÖK HÜCRE SALINIMI YAPABİLEN NANOTEKNOLOJİK KONTAKT LENSLER

Başarılı Bilim Kadınına BTÜ Desteği

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) sanayiye verdiği katkıların yanı sıra çevresindeki kurumlara ve bilim insanlarına da destek olmaya devam ediyor. Unesco ve L'oréal Türkiye’nin yürüttüğü  "Bilim Kadınları İçin" programı 2019 bursları kapsamında destek alan Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gamze Dereli Can, projesini BTÜ Biyomühendislik Bölümü laboratuvarlarında yürütecek. Op. Dr. Gamze Dereli Can’ın geliştirdiği proje ile üretilecek kök hücre salınımı yapabilen nanoteknolojik kontakt lensler sayesinde kornea tabakasının daha kolay yenilenmesi ve kornea nakil gereksinimi olan hasta sayısında azalma hedefleniyor. 

Kadınların bilime katkısını desteklemek ve bilimde cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amacıyla L'oréal Türkiye, UNESCO iş birliğiyle "Bilim Kadınları İçin" programını 17 yıldır uygulayarak yaşam bilimleri ve malzeme bilimleri alanında seçilen 6 genç bilim kadınına araştırmalarında kullanmak üzere burs veriyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gamze Dereli Can, BTÜ Biyomühendislik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Taner ve Dr. Öğr. Üyesi İsrafil Küçük ile birlikte hazırladıkları “Kornea Yüzey Hastalıklarının Tedavisinde Nanoteknolojik Olarak Yüzey Modifikasyonu Uygulanmış Silikon Hidrojel Kontakt Lensler İle Kök Hücre Salımı Yapabilen Sistemlerin Oluşturulması” isimli projesi ile "Bilim Kadınları İçin" 2019 programı kapsamında 75 bin TL destek almaya hak kazandı. 

Yaşam bilimleri kategorisinde destek alan proje, silikon hidrojel kontakt lensler üzerine araştırma ekibinin özgün olarak oluşturduğu bir yüzey modifikasyon yöntemi ile kaplama yapılması ve bu kaplamanın da kornea yüzey rejenerasyonu için gerekli olan Limbal Epitelyal Kök Hücre salımına müsaade etmesini kapsıyor. Hasta için ideal olacağı düşünülen bu yaklaşımda, saydam, mekanik olarak stabil, maliyet etkin ve immünojenik olmayan bir taşıyıcı olarak silikon hidrojel kontakt lens kullanılacak. Silikon hidrojel kontakt lensler üzerine mikro akışkan sistem kullanılarak kaplama yapılacak, akabinde hücre kültür protokolü kullanarak limbal eksplant kültür gerçekleştirilecek. Elde edilen taşınabilir ve giyilebilir kontakt lens materyali üzerinde kornea yüzey rejenerasyonunu sağlayabilecek kök hücrelerden oluşan bir sistem kurulmuş olacak. 

Özgeçmişi, çalışma hayatı ve projesi ile 2019 bursiyerlerden biri olamaya hak kazanan, Biyomühendislik doktoralı bir tıp hekimi de olan Op. Dr. Gamze Dereli Can, başvuru süreci öncesinde BTÜ desteği ile detaylı bir proje planlama aşaması geçirdiklerini dile getirerek BTÜ Biyomühendislik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Taner’in proje kapsamında üretilen malzemelerin biyouyumluluklarına yönelik toksisite testlerinin yürütülmesi ve kontakt lens yüzeyinde hücre kültürlerinin yapılması aşamalarında yer alacağını belirtti. Planlanan kontakt lens dizaynı üzerinde hücre kültürü başarı ile gerçekleştirilebilir ise bu biyolojik ürünün yurt içi ve yurt dışı patent başvurular da yapılacak. Farklı kimyasalların hücreler ve DNA üzerindeki etkilerini araştıran genetik toksikoloji alanında çalışan Dr. Gökçe Taner, son yıllarda sitotoksisite ve genotoksisite testlerinin biyomalzeme tasarımı ve uygulamaları için önemli bir aşama olarak uygulandığını, Biyomühendislik Bölümü araştırma laboratuvarlarında yürüttükleri toksisite testleri ile birçok disiplinler arası proje ve lisansüstü tez çalışmasına katkı verdiklerini ifade etti.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, çevre kurumlar ile işbirliği projelerinden büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Bursa Teknik Üniversitesi, öğretim üyeleri, laboratuvarları ve tüm imkânları ile bilimsel çalışmalara ve sanayi projelerine gerekli desteği her zaman verecektir. İhtiyaç duyulan tüm alanlara verdiğimiz katkının bir yansıması olarak BTÜ Biyomühendislik ve Metalürji Malzeme Mühendisliği Bölümlerimiz YÖK 100/2000 bursları kapsamında ‘Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği’ alt alanında da doktora öğrencileri yetiştirmektedir. Destek alan projemizde arkadaşlarımı gönülden tebrik ediyorum, Sağlık Bakanlığımız desteği ile daha da ileri gideceğine inanıyorum. Dışa bağımlılıktan kurtulma yolunda, Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladığı “yerli ve milli teknoloji hamlesi” ruhuna uygun şekilde daha nice güzel çalışmaları beraber başaracağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursa'da Mimar Sinan'a Saygı Sergisi ziyarete açıldı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursa Karacabey’de orman yangını: 500 dönüm zarar gördü
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa-İzmir BİK bölge müdürlüklerinde görev değişimi
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
İznik’te Nostaljik Yaz Akşamları Başladı
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir tankerleri ile orman yangınlarına anında müdahale
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Bu yaz gençliğin kalbi Bursa’da atıyor
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
Bursa OSB'nin 2024 hesapları ibra edildi
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Osmangazi’de çocuklar açık hava sinemasında buluştu
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Anahtar Parti'den DAĞDER'e ziyaret
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Yuvam'da kayıtlar başladı