Kategoriler

DİJİTAL SANATIN GELECEĞE AKTARIMI

SABANCI ÜNİVERSİTESİ SAKIP SABANCI MÜZESİ’NİN TEKNOLOJİK SANAT ESERLERİNİN KORUNMASI PROJESİ DEVAM EDİYOR

“Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” başlıklı proje Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin arşiv ve araştırma alanı digitalSSM ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle başladı.

Türkiye’den ve uluslararası arenadan uzman ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen ve dijital medya, video, interaktif sanat, bilgisayar grafikleri ve animasyonları gibi yeni medyanın teknolojideki hızlı dönüşümü göz önüne alınarak geleceğe nasıl taşınacağı konusunun masaya yatırıldığı panel serisinin ilki 15 Kasım tarihinde yapıldı.

Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Öğretim Üyesi Selçuk Artut ‘un açılış konuşmasını yaptığı programda Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Öğretim Üyesi Cemal Yılmaz, TATE Müzesi Konservatörlerinden Patricia Falcao ve Rhizome’un Koruma Direktörü Dragan Espenschied gibi uluslararası kabul gören otoritelerin konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte “Zamana Dayalı Medya Konservasyonu” konulu bir atölye çalışması da gerçekleştirildi.

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer projeyle ilgili “Dünyada ve ülkemizde dijital sanatın bu kadar gündemde olduğu günümüzde bu işlerin korunmasının ve geleceğe aktarımının Türkiye’de ilk defa müzemizde konuşuluyor olması çok kıymetli. Yazılım ve donanım sistemlerinin güncelliğini yitirebilmelerinden dolayı dijital sanat kapsamındaki eserler, diğer alanlara ait sanat ürünlerine göre daha kısa ömürlü oluyor ve yazılım yenilenmesi bazen eserin değerinden de fazla bir maliyet gösterebiliyor. Bu eserlerinin yok olmasıyla beraber, içerdikleri değerli arşiv ve onlara ilişkin bilgiler de kaybedilebiliyor. Müzemizde gerçekleştirilen bu panel dizisinin bugün artık “dijital miras” olarak nitelenen bu eserlerin geleceğe aktarılmasında önemli bir eşik oluşturduğuna inanıyorum.” dedi.

Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması projesi kapsamında bir sonraki panel

13 Aralık Cuma günü, saat 14.00’te gerçekleştirilecek. Panelin açılışını European Graduate School’da Medya Arkeolojisi ve Tekno-Kültür Bölümü’nde Michel Foucault kürsüsünden Prof. Dr. Siegfried Zielinski, “Gelecekteki Arkeolojiler. MEDYADA ZAMANIN DERİN İZLERİ’nden Olası Geleceklere Seyahat” başlıklı konuşmasıyla yapacak. ZKM (Center for Art and Media Karlsruhe) ve PAMAL Group (Preservation & Art - Media Archaeology Lab) 'dan gelecek uzmanlar ise “Medya ve Dijital Sanat Eserlerinin Medya Arkeolojisi Bağlamında Yeniden İnşası: Uygulamalı Vaka Çalışmaları” başlıklı konuşmalarında; Jeffrey Shaw - Virtual Sculpture (1981), Paul Garrin - Ghetto With Watchdog (1989-90) ile Frank Gillette ve Ira Schneider'in Wipe Cycle (1972) eserleri üzerine yaptıkları araştırmaların sonuçlarını ilk kez SSM’de açıklayacak.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
İMO Bursa Şubesi Kestel Soğuksu ve Seymen Mahalleri Sanayi ve Depolama Alanına İtirazını Açıkladı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
İnegöl'de gençlerin yeni mekanı Nöbetçi Kitaphane
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa’da Karam Veteriner Muayenehanesi hizmete açıldı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Meteoroloji açıkladı: Hafta sonu hava nasıl olacak?
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
3 MAYIS'TA TÜRKÇÜLÜK GÜNÜNDE ŞEHİT SİNAN ATEŞ UNUTULMADI!
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa Yenişehir'de meclisler canlı yayınlanmaya başladı
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
Bursalı öğrenciler Polonya’da iklimsel çözüm aradı
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Gemlik'te Başkan Deviren'den yerinde test
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
BURSA GÜLÜMSEMEYE MUSTAFA BOZBEY VE ERKAN AYDIN İLE BAŞLADI
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri