Kategoriler

GENÇLERE PATENT EĞİTİMİ

Makine ve Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin katıldığı seminerde Erdem Kaya Patent İş Geliştirme Müdürü Tuğba Öztürk, geçen yıl dünyada patent başvuru sayısının 3 milyonun üzerinde gerçekleştiğini ifade ederek, “Çin 1.3 milyon, ABD 605 bin başvuru ile bir ve ikinci sırada yer aldılar. Türkiye ise 18. oldu” dedi.

Öztürk, patent başvurularının ekonomik gelişme düzeyini de gösterdiğini ifade ederek, Çin’in son yıllarda büyük bir artış gösterdiğini söyledi.

Gençlere fikri sınai mülkiyet haklarının detayları hakkında geniş bir sunum yapan Öztürk, 2014-2016 yılları arasında bu alanda dünyada 6.6 trilyon dolarlık bir hacim gerçekleştirildiğini kaydetti. Öztürk, bunun dünya GSYİH’sının yüzde 45’ini oluşturduğunu klasik sanayi üretiminin yüzde 35’te kaldığını belirtti. Öztürk, bu alanda istihdamın 84 milyon kişi olduğunu ve alanda çalışan firmaların personelinin yüzde 72 daha fazla ücret aldığını da söyledi.

Öztürk, patentin tekel imkanı sağladığını da kaydederek, “Böylece sizin patent sahibi olduğunuz bir şeyle ilgili üretim yapacak olanlar, size lisans ücreti ödemek zorunda kalırlar” dedi.

Patent hakkında detaylı bilgiler veren Öztürk, “Patent, buluş sahibinin çözümünü, belirli bir zaman dilimi içinde, yasal hükümler çerçevesinde koruma altına aldığını gösteren belgedir. Patentin, teknolojik inovasyonu teşvik etmek, rekabeti ve yatırımı artırmak, bilginin yayılmasını desteklemek ve teknoloji transferini teşvik etmek gibi rolleri vardır” diye konuştu.

NELER PATENT ALAMAZ?

Öztürk, keşiflere, bilimsel teoriler ve matematik metotlarına patent alınamayacağını da belirtirken, “Edebiyat, sanat eserleri ve bilim eserleri, bilgisayar oyunları ile öğrenmeye ilişkin metotlara da patent alınamaz” dedi. Tedavi usulleri ve bazı biyolojik yöntemlerin de patentle koruma altına alınamayacağını belirten Öztürk, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar da patent konusu olamaz” dedi.

Bir buluşun patent belgesi alması için yenilik, tekniğin bilinen durumunun aşılması ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerinin arandığını belirten Öztürk, faydalı model belgesi için ise yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerinin esas olduğunu söyledi. Öztürk, patentin 20 yıl, faydalı modelin ise 10 yıllık koruma sağladığını da kaydetti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
İMO Bursa Şubesi Kestel Soğuksu ve Seymen Mahalleri Sanayi ve Depolama Alanına İtirazını Açıkladı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
İnegöl'de gençlerin yeni mekanı Nöbetçi Kitaphane
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa’da Karam Veteriner Muayenehanesi hizmete açıldı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Meteoroloji açıkladı: Hafta sonu hava nasıl olacak?
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
3 MAYIS'TA TÜRKÇÜLÜK GÜNÜNDE ŞEHİT SİNAN ATEŞ UNUTULMADI!
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa Yenişehir'de meclisler canlı yayınlanmaya başladı
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Bursalı öğrenciler Polonya’da iklimsel çözüm aradı
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Gemlik'te Başkan Deviren'den yerinde test
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
BURSA GÜLÜMSEMEYE MUSTAFA BOZBEY VE ERKAN AYDIN İLE BAŞLADI
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri