Kategoriler

BTÜ Öğrencisine TÜBİTAK’tan Proje Desteği

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (DBMF), Kimya Mühendisliği Bölümünden lisans öğrencisi Nihal Erensoy, hazırladığı proje ile TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

Sanayinin gelişmesiyle her geçen gün miktarı artan atık suya pervaporasyon prosesinin uygulanarak, klor gideriminin sağlanması ve yeniden değerlendirilmesini hedefleyen BTÜ’lü lisans öğrencisi Nihal Erensoy’un hazırladığı “Endüstriyel Atıksulardan Yenilikçi Membran Prosesi İle Klorun Giderilerek Suyun Yeniden Kullanım İçin Geri Kazanılması” başlıklı proje, TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projesi olarak desteklenmeye değer bulundu.

Lisans öğrencisi Nihal Erensoy’un hazırladığı TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projesi olarak destek almaya hak kazanan projenin Akademik Danışmanı Kimya Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Derya Ünlü proje hakkında şunları söyledi: “Dünya ülkeleri ile birlikte Türkiye’de de yaşanan kentleşme, nüfus artışı, sanayinin gelişmesi ve artan tarımsal üretim, su tüketimini her geçen arttırmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak da, su kaynaklarımız hızla kirlenmektedir. Bu kirlilik, günümüzde doğal yaşamı tehdit eder bir boyuta ulaşmıştır. Su kaynaklarının azalması ve var olan su kaynaklarının kirlenmesi şeklinde karşımıza çıkan bu tehdit nedeni ile hayat kaynağımız olan suyun etkin kullanımı önem kazanmaktadır. Bu noktada da suyun ve enerjinin büyük bir bölümünün kullanıldığı endüstriyel işletmelerdeki su tasarrufu önemlidir. Öğrencimiz Nihal Erensoy’un hazırladığı, bizlerinde çalışmalarında katkı vereceğimiz ve TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projesi olarak desteklenecek olan projeden elde edilecek sonucun, endüstriyel atık suların arıtılarak, proseste yeniden kullanılması konusundaki çözüm önerilerinden biri olmasını hedefliyoruz .”

Hazırladığı “Endüstriyel Atıksulardan Yenilikçi Membran Prosesi İle Klorun Giderilerek Suyun Yeniden Kullanım İçin Geri Kazanılması” başlıklı projesi TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projesi olarak desteklenecek olan BTÜ’lü lisans öğrencisi Nihal Erensoy, projenin amacını endüstriyel atık suyun çevreci ve ekonomik bir proses olan membran destekli ayırma prosesi pervaporasyon ile arıtılarak işletmede tekrar kullanılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Suyun yeniden kullanımına olanak sağlayarak, su kaynaklarının kullanımı azaltmak ve fazla su tüketiminin önüne geçilmesi konusunu önemsediklerinin altını çizen Erensoy, ”Projenin başarıya ulaşması durumunda, farklı uygulama alanlarında ticarileşmiş olan pervaporasyon prosesi, sulardan klor giderimi konusunda da ticari bir faaliyet haline gelecektir” dedi.

Temiz çevre için büyük önem taşıyan projede yürütücülük görevini Kimya Mühendisliği Bölümü lisans öğrencisi Nihal Erensoy üstlenirken, akademik danışmanlığını da Kimya Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Derya Ünlü yapacak. “Endüstriyel Atıksulardan Yenilikçi Membran Prosesi İle Klorun Giderilerek Suyun Yeniden Kullanım İçin Geri Kazanılması” başlıklı projenin sanayide uygulanması konusundaki Sektör Danışmanlığını da Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş.’den Kimya Yüksek Mühendisi Merve Candemir yerine getirecek.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
Yeşil Bursa Rallisi asfaltın tozunu attıracak
Bursa
Bursalı minik ressamların eserleri BAOB’da sergilendi
Bursa
Genital estetik kadın sağlığında birçok probleme çözüm oluyor
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
BTÜ’nün çevreci buluşu dünya çapında tescillendi
Bursa
2023 Bursa Kalite Ödülleri açıklandı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursa'nın suyu artık daha kaliteli
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
CHP Bursa'dan yeni müfredat tepkisi
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursa’nın bu mahallesinde hiçbir şey yok
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Şadi Özdemir: "Tarım alanlarına çivi çaktırmayacağız"
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Eczacılar, Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nde buluştu