Kategoriler

KARACA: "ESNAF, SANATKAR VE ÇALIŞANLAR, BOŞ VAAT DEĞİL SOMUT ADIM BEKLİYOR"

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Koronavirüs (KOVİD-19) tedbirlerinden etkilenen iş yeri sahipleri ve çalışanların ekonomik sıkıntısının her geçen gün katlandığını belirterek, bu kesimlere ivedilikle destek sağlanması çağrısında bulundu.

Yazılı açıklamasında, devlet bankalarının yanı sıra özel bankaların da Covid-19'dan etkilenen kesimlere destek için kredi musluklarını açacağı haberlerinin temenni olmaktan öteye geçemediğini belirten Karaca, "Küçük esnafın, sanatkarların ve çalışanların ekonomik durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Devletin vereceğini ilan ettiği kısa çalışma ödeneği konusunda da çarklar işlemiyor. Henüz para alan yok, İşveren de sıkıntıda, çalışan da sıkıntıda. Birçok batılı ülke esnafına, çalışanına peşin peşin maddi yardımda bulunurken, bizde ise sorunlar ertelenerek aşılmaya çalışılıyor" dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili yapılan düzenleme ile artık işverenin beyanı esas alınarak ve inceleme beklenmeden ödeme yapılmasının önünün açıldığı hatırlatan Karaca sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nisan ayının kısa çalışmalarına ilişkin ödeneğin 5 Mayıs’ta verilmesinin beklendiği konusunda basına yansıyan ifadeler var. Bu konuda net bir bilgi yok. Üç aylık işten çıkarma yasağı ve yasak süresince de ücretsiz izin uygulaması getirildi. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar için de ücret desteği sağlanacağı dile getirildi. Yapılacak ya da yapılması düşünülen destekler ballandıra ballandıra anlatılıyor. Sadece laf var, icraat yok. Bu vaatler, cebinde parası kalmayan, kirasını, faturalarını nasıl ödeyeceğini bilemeyen, nasıl geçineceğinim sorusuna cevap bulamayan esnafa, faaliyetine-üretimine ara vermiş işyerlerinde çalışanlara bir şey ifade etmiyor. Çünkü vaat dinleyerek karın doymuyor. Bir an önce somut adımlar atılmasını bekliyoruz."

BURSA'DA YAKLAŞIK 4.000 BERBER HUZURSUZ
Sadece Bursa merkezde meslek odasına kayıtlı 1.500 berber bulunduğunu, çalışanlarla birlikte yaklaşık 4.000 kişilik bir meslek grubunun zorunlu tedbirler çerçevesinde zor günler yaşadığını hatırlatan Karaca, "Bursa Berberler Odası, Federasyon kanalıyla kendi üyelerine destek anlamında devletten kira, destek talebinde bulunduğunu kamuoyuna duyurdu. Berberlerde sigortalı çalışanlarla ilgili olarak aylık 700 TL kısa süreli çalışma desteği verileceği dile getirildi. Ancak herhangi bir ödeme yapılmış değil. Berberler kenarda parası olan bir esnaf kesimi değil ve sıkıntı içerisinde. Yasağın ucu açık, ne zaman dükkanlarını açabilecekleri de belli değil. Kiramızı, faturalarımızı, sigortamızı nasıl ödeyeceğiz, nasıl geçineceğiz soruları havada uçuşuyor ama cevap yok, sorunlara çözüm yok" dedi.

Karaca, örnek olarak berberleri dile getirmiş olmakla birlikte, esnaf ve sanatkarların büyük kesiminin sıkıntı içerisinde bulunduğunun altını çizerek, hükümetin tüm kesimlerin sorunlarını göz önüne alması gerektiğini vurguladı. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
YAVUZSELİM’E ÇOK FONKSİYONLU PAZAR YERİ
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa’nın çalınan tarihi nerede?
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Kaçak Yapıyla Mücadele Sürüyor
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
TÜRKİYE-KIRGIZ CUMHURİYETİ KARDEŞLİĞİ BURSA'DA PERÇİNLENDİ
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Türkiye'ye öncü 'Bursa Taksi' yollarda
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Çiftçiye destek ve doğaya saygı Bursa'ya ödül getirdi
Gündem
5 Kez Görüntülendi.
MANŞETX GAZETESİ'NİN BURSA VE ANKARA'NIN AĞUSTOS SAYILARI ÇIKTI!
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Bursa'da TRESGED'den Vali Ayyıldız'a ziyaret
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
GESİAD'dan Bursa Valisi Ayyıldız'a 34. yıl ziyareti
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Osmangazi Belediyesi’nden velilere özel kitap atölyesi