Kategoriler

Bayramı sağlıklı geçirmede 'beslenme' tüyoları

Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme ile ilgili vatandaşlarla uyarılarda bulundu.

Bayram geleneklerinden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Özellikle bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurban bayramında; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir” dedi.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açtığını vurgulayan Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etler iyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermelerine rağmen C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Ayrıca besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir” şeklinde konuştu.

En Az 75 Derecede Pişirin

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemesi gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Ayrıca etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır” diye konuştu.

Oda Isısında Çözmeyin

Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Kaşıkcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

 “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
EMEP Bursa İl Örgütü: Kestel ve Gürsu havadan müdahale edilmediği için yanıyor
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa’da orman yangını krizi! Yaklaşık 3 bin hektarlık alan etkilendi
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bakan Uraloğlu: Bursa'daki yangın enerjisi düştü... Çalışmalar sürüyor
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
TÜRKOĞLU: TARIM VE ORMAN BAKANINA SORUYORUM!
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Toprağımız, ormanımız, geleceğimiz yanıyor!
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık’tan, Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey’e: Olmadı Sayın Bozbey!!
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
Gemlik Belediyesi, Bursa'daki Orman Yangınına Karşı Seferber Oldu
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, ilçede yaşanan yangın faciasına ilişkin yazılı yaptığı açıklamada, yaşadığı acıyı dile getirdi.
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Başkan Bozbey’den yangın bölgesine ziyaret
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
TKP'den Bursa için dayanışma çağrısı: Yangından etkilenen yurttaşlarımıza evlerimiz açıktır