Kategoriler

Hastane siber saldırıya uğradı, bir hasta vefat etti

Siber korsanların, Düsseldorf Üniversitesi Kliniği'nin sunucularına gerçekleştirdiği siber saldırı sonucu sağlık hizmetlerinin aksaması, bir kadın hastanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Olayın, sağlık hizmetlerinde yaşanan ilk siber saldırıya bağlı ölüm olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, sağlık hizmeti veren kurumların özellikle fidye yazılımı saldırılarına karşı gerekli önlemleri alması gerektiğini söylüyor.

Almanya’da Düsseldorf Üniversitesi Kliniği'nde tedavi gören bir kadın, bilgisayar korsanlarının hastane sunucularına yönelik gerçekleştirdiği fidye yazılımı saldırısı nedeniyle sağlık hizmetleri aksayınca tedavi olamadı. 60 kilometre uzaklıkta bulunan bir hastaneye nakledilen kadın, tedavinin gecikmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Olayın, sağlık hizmetlerinde yaşanan ilk siber saldırıya bağlı ölüm olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, hastanelerin özellikle fidye yazılımı saldırılarına karşı gerekli önlemleri alarak iş süreçlerinin aksamasının önüne geçilebileceğini söylüyor.

Polis Siber Korsanlarla İletişime Geçti


Düsseldorf Üniversitesi Kliniği’nden yapılan açıklamada, internet ağında bir süredir sorun yaşandığına ve sorunun siber korsanlardan kaynaklandığına yer verildi. Hastanenin sunucuları 10 Eylül Perşembe günü yerel saatle 03.00’te hackerlerin saldırısına uğradı ve hastanenin sistemi çöktü. Hastalara ait verilere erişim sağlanamaması ameliyatların ertelenemesine, acildeki hastaların ise başka hastanelere nakledilmesine neden oldu. Sistemin eski haline döndürülmesi için fidye talep eden saldırganlarla iletişime geçen polisin servisteki hastaların acil tedaviye ihtiyaç duyduğunu bildirdiği ve korsanları, 30 sunucunun şifresini tekrar açmaya ikna ettiği belirtildi.

Hastaneler Siber Güvenliğe Daha Fazla Bütçe Ayırmalı

Koronavirüs döneminde sağlık kuruşlarına yönelik siber saldırıların arttığına dikkat çeken Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, “Fidye yazılımı saldırılarının sonucunda fabrikaların üretimini durduğuna, uçuşların ertelendiğine, borsaların kapandığına, eğitim sisteminin aksadığına ya da bankaların işlemlerini durdurmak zorunda kaldığına şahit olduk ancak ölümle sonuçlanan bu saldırı ile ilk kez karşılaştık.” ifadelerinde bulundu. “Çoğu zaman para ve itibar kaybına yol açan siber saldırılar bu sefer bir can kaybına neden oldu.” diyen Akkoyunlu, özellikle sağlık kuruluşlarının, siber güvenliğe daha fazla bütçe ayırması gerektiğini söylüyor. Akkoyunlu: “Fidye yazılımını kaldırmak için siber korsanların istediği parayı ödemek, illegal bir iş modelinin devamlılığını teşvik etmiş oluyor. Dolayısıyla böyle bir durum yaşanmadan önce siber güvenliğe bütçe ayırmanız; kurumunuz, çalışanlarınız, hastalarınız ve iş ortaklarınız için en iyisidir.” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
13 Kez Görüntülendi.
DEVLET PARTİSİ BURSA’DAN GÖRKEMLİ AÇILIŞ
Bursa
‘Çevre Düzeni Planı’ çalışmalarına sanatsal yaklaşım
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
İnegöl Belediyesi’nden Türkülerle Dolu Unutulmaz Gece
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Başlıyor: 60 Yıllık Miras, 190 Ülkede Milyonlarla Buluşacak
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Osmangazi Belediyespor Erkekler Voleybol 2. Ligi’ne yükseldi
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Marmarabirlik Olağan Genel Kurulu yapıldı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Osmangazi’de geleneksel rahvan at koşusu coşkusu
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa, turizmde yaygın olarak yıldız olacak
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Turizm Sektörü Yangın Güvenliği İçin Bursa Business School’da Buluştu
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Amatör futbol camiası bir tesis daha kazandı