Kategoriler

Bursa Osmangazi'de 'Karabağ' konferansı

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen kültür ve tarih konferanslarına katılan Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran'ın Karabağ konusunu detaylarıyla anlattı.

Pandemi nedeniyle etkinliklerini tedbirli bir şekilde gerçekleştiren Osmangazi Belediyesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran'ın konuşmacı olduğu 'Karabağ Sorunu' konulu online konferansa ev sahipliği yaptı. Türk dış politikası üzerine birçok eseri bulunan Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Karabağ meselesinin tarihine, çözülememe sebeplerine ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin yanı sıra uluslararası aktörlerin konuya yaklaşımları hakkında bilgiler verdi.

"ERMENİSTAN KARABAĞ'DA GASP PEŞİNDE"

1828 yılına kadar Karabağ'da yaşayan Ermenilerin sayısının az olduğunu belirtmekle beraber Osmanlı-Rus savaşı sonrası 1828'de Edirne Antlaşması ile Rusya'nın bu bölgede Ermeniler'in sayısını artırmak için Anadolu'dan binlerce Ermeni'yi bu bölgeye yerleştirdiğini ifade eden Taşkıran, "Aslında Ermenistan ve onu destekleyenler tamamen haksız, hukuksuz bir gasp peşindeler. Tarihin hemen hemen her döneminde Türk toprağı olmuş bir coğrafyanın bir oldu-bitti ile Ermenilere bırakılması, ikinci bir Ermeni devletinin kurulması peşindeler. Bunun hiçbir tarihi ve hukuki dayanağı yoktur.  Uluslararası bir dayanağı da yoktur" dedi.

"DAĞDAN GELİP BAĞDAKİNİ KOVMA HESABI"

Türkler'in olduğu coğrafyada Ermeniler'in hep bulunduğunu ama sayılarının son derece az olduğuna dikkat çeken Taşkıran, "Ermeniler'in o coğrafyada çoğunluğa geçmeleri 1828 yılından sonradır. Ruslar, Ermeniler'i toplu olarak o bölgeye yerleştirmişlerdir. Yavaş yavaş önce nüfus dengesini sağlamışlar, sonra Ermeniler'i çoğunluğa taşımışlardır. Dolayısıyla Ermeniler o bölgeye sonradan gelmişlerdir. Dolayısıyla dağdan gelip bağdakini kovulma hesabı yapılmaktadır. Bu topraklar Türklerin topraklarıdır. Azerbaycan da hakkıyla, gücüyle topraklarını kurtaracaktır. Bu hedefe doğru da gidiyor" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Osmangazi Belediyesi’nden Seçköy Mahallesi Camii'ne hizmet eli
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
İYİ PARTİ DAĞ YÖRESİ İLÇE BAŞKANLARINDAN TÜRKOĞLU’NA DESTEK AÇIKLAMASI
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Maarif Modeli İçin Bursa’da Ortak Akıl Buluşması
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Başkan Bozbey: Çiftçimize desteklerimizi artırarak devam ettireceğiz
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
YILDIRIM’DA ‘TARİH’ CANLANIYOR
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Başkan Aydın mahalleleri geziyor sorunları yerinde çözüyor
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir’den dağ bölgesinin altyapısına önemli yatırım
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Teknik Üniversitesi’nde 'Afetsiz Gelecek' konuşuldu
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Çukurca Spor Tesisi Temel Atma Töreni
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
BUSİAD temiz Nilüfer Çayı için Mustafa Bozbey’le görüştü