Kategoriler

Bursa Osmangazi'de 'Karabağ' konferansı

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen kültür ve tarih konferanslarına katılan Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran'ın Karabağ konusunu detaylarıyla anlattı.

Pandemi nedeniyle etkinliklerini tedbirli bir şekilde gerçekleştiren Osmangazi Belediyesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran'ın konuşmacı olduğu 'Karabağ Sorunu' konulu online konferansa ev sahipliği yaptı. Türk dış politikası üzerine birçok eseri bulunan Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Karabağ meselesinin tarihine, çözülememe sebeplerine ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin yanı sıra uluslararası aktörlerin konuya yaklaşımları hakkında bilgiler verdi.

"ERMENİSTAN KARABAĞ'DA GASP PEŞİNDE"

1828 yılına kadar Karabağ'da yaşayan Ermenilerin sayısının az olduğunu belirtmekle beraber Osmanlı-Rus savaşı sonrası 1828'de Edirne Antlaşması ile Rusya'nın bu bölgede Ermeniler'in sayısını artırmak için Anadolu'dan binlerce Ermeni'yi bu bölgeye yerleştirdiğini ifade eden Taşkıran, "Aslında Ermenistan ve onu destekleyenler tamamen haksız, hukuksuz bir gasp peşindeler. Tarihin hemen hemen her döneminde Türk toprağı olmuş bir coğrafyanın bir oldu-bitti ile Ermenilere bırakılması, ikinci bir Ermeni devletinin kurulması peşindeler. Bunun hiçbir tarihi ve hukuki dayanağı yoktur.  Uluslararası bir dayanağı da yoktur" dedi.

"DAĞDAN GELİP BAĞDAKİNİ KOVMA HESABI"

Türkler'in olduğu coğrafyada Ermeniler'in hep bulunduğunu ama sayılarının son derece az olduğuna dikkat çeken Taşkıran, "Ermeniler'in o coğrafyada çoğunluğa geçmeleri 1828 yılından sonradır. Ruslar, Ermeniler'i toplu olarak o bölgeye yerleştirmişlerdir. Yavaş yavaş önce nüfus dengesini sağlamışlar, sonra Ermeniler'i çoğunluğa taşımışlardır. Dolayısıyla Ermeniler o bölgeye sonradan gelmişlerdir. Dolayısıyla dağdan gelip bağdakini kovulma hesabı yapılmaktadır. Bu topraklar Türklerin topraklarıdır. Azerbaycan da hakkıyla, gücüyle topraklarını kurtaracaktır. Bu hedefe doğru da gidiyor" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
SİVİLAY: Bursa'da OSB'leri verimli kullanalım yeter
Bursa
Kestel için OSB'ye bir tepki de Bursa Platformu'ndan
Bursa
Bursa'dan Polonya’ya dostluk köprüsü
Genel
Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki
Bursa
Orhan Sarıbal'dan beyaz ete ihracat kısıtlamasına tepki
Bursa
Bursa'da Emir Sultanlı öğrencilerden bilimsel projeler
Bursa
Bursa Keles'te bu yemek 671’inci kez pişecek
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
BUYSAD Başkanı Dönmez yeniden YESİDEF'te
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Bursa Büyükşehir'e gastronomi ödülü
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Orhaneli'nde evlenecelere müjde