Bursa Ticaret Borsası Başkanı Matlı önemli açıklamalarda bulundu

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Matlı önemli açıklamalarda bulundu

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki Güllüce ve Melik Ovası, İznik Ovası, Orhangazi Ovası ve Orhaneli Ovası'nın 'Büyük Ova Koruma Alanı' kapsamına alınmasının, Bursa tarımının geleceği açısından memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği, aralarında Bursa'dan 5 ovanın da yer aldığı toplam 9 ildeki 25 ovanın, Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 'Büyük Ova Koruma Alanı' olarak ilan edilmesini değerlendiren Başkan Özer Matlı, korona virüs salgınıyla tarım sektörünün öneminin çok daha iyi anlaşıldığı bir dönemde alınan bu kararın oldukça kritik olduğunu ifade etti.

Bursa'dan 3 yıl önce de Bursa Ovası, İnegöl Ovası, Karacabey Ovası ve Yenişehir Ovası'nın 'Büyük Ova Koruma Alanı' olarak ilan edildiğini hatırlatan Başkan Matlı, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, geçtiğimiz gün 5 ovamızda toplam 233 kilometrekarelik alan daha koruma altına alındı. Kararda, ova sınırları içerisinde yer alan 'onaylı planlar' ile kararın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 'tarım dışı kullanma izni verilmiş alanlar' hüküm esasları dışında tutuluyor. Ancak buna rağmen kararın pandemi sürecinin yanı sıra, ülkemizi tehdit eden kuraklık tehlikesinin patlak verdiği bir dönemde alınması bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir" dedi.

"Verimli ovalarımız yok olmaktan kurtulacak"

TÜİK verilerine göre; ülkemizdeki toplam tarım alanlarının 2001 yılından bu yana yüzde 8, işlenen tarım alanlarının ise yüzde 12 oranında azaldığına dikkat çeken Başkan Özer Matlı, "Ülkemizde her yıl yaklaşık 170 bin hektar toprakta bir şekilde tarımsal üretim yapılmamaktadır. Bursa'mızda ise toplam 6675 hektar üzerinde kurulu bulunan sanayi alanlarının yüzde 70'i, verimli tarım alanları üzerinde yer almaktadır. Nüfus artışı ve sanayinin gelişmesiyle birlikte artan arazi ihtiyacı, mevcut tarım arazilerimizi tehdit etmektedir. Bu yönden baktığımızda, Bursa ovalarının koruma altına alınmasıyla hem sanayi alanlarımız daha kontrollü bir şekilde genişleyecek hem de verimli tarım arazilerimiz yok olmaktan kurtulacaktır" şeklinde konuştu.

banner10
Yorumlar
user

Daha Fazla Haber
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
GLUTENSİZ HAYAT MÜMKÜN
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Yeşilova Topluluğu, Yeşil Gelecek İçin Üretiyor
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Kent konseyleri başkanlarından Dünya Çiftçiler Günü mesajı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Dünya Çevre Günü’ne Özel Kampanya
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Sur Yapı Antalya'da 25.000 kişi yaşıyor
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Atatürk Spor Salonu’nun temeli 19 Mayıs’ta atılıyor
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir’den Bursa’nın altyapısına dev yatırım
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Gemlik’te 1470 Öğrenci Sanatla Buluşuyor
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
“Kardeşlikten Geleceğe” Uluslararası Kardeş Okul İş Birlikleri Yönetici Buluşması Bursa'da Gerçekleştirildi
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
“Sana Anlatacak Bir Hikâyem Var” Sergisi Açıldı