Kategoriler

İznik'te kadınlar geçimlerini bu şekilde sağlıyor

İznik’e bağlı Müşküle Mahallesi’nin kadınları geçimlerini asırlardır aynı gelenekle ilmek ilmek işledikleri iğne oyaları ile sağlıyorlar.

Türk kültürünün ve el sanatının en önemli örneklerinden biri olan oyalar çiçeklerle örgü sanatının birleşmesinden ortaya çıkmış günümüzde el emeğinin en güzel örneklerindendir. Bu örnekleri asırlardır aynı kültür ve gelenekle devam ettiren Müşküleli kadınlar geçimlerini de bu şekilde karşılıyorlar.

Çocuklarının düğünlerini bu gelirlerle yaptıklarını dile getiren Müşküleli İğne Oyası Ustası Kamile Tosun iğne oyasının bilinmeyen yönlerini anlattı. Tosun “Bizler büyüklerimizden, annelerimizden görerek öğrendik bu iğne oyasını. Kozalardan elde ettiğimiz ipleri kök boyalarıyla boyar, tarlalarımızdaki üzüm salkımlarını, meyve ve sebze çiçeklerini, yaprakları iğne oyası çiçeklerimize işlerdik. Düğünlerimizi bu gelirlerle yapar, evimizin geçimini bu iğne oyası gelirleriyle sağlardık. Eskisi kadar kök boya ve kozalarla olmasa da hala bunu yaşatıyoruz. Elli yılı aşkındır bende iğne oyası yapıyorum. Arkadaşlarımızla sokaklarda toplanır gün boyu iğne oyası yaparız. Bizim çeyizlerimizi annelerimiz iğne oyalarıyla donatmış, bizde bugün çocuklarımızın çeyizlerini iğne oyalarıyla donatıyoruz. Çevre il ve ilçelerde talepler ve siparişler alıyoruz.İğne oyası sanatı köyümüzle adeta özleşmiştir; Müşküle denildiğinde akla gelenlerin başındadır. Kültürümüzün en önemli öğelerinden biridir. Köyde hemen hemen oya sanatını bilmeyen kadın bulunmaz. Bilmeyenler ise kınanır. Kız çocuklarına 7-8 yaşlarından itibaren büyükleri tarafından bu el sanatı öğretilmeye başlanır.Oyalar, çeyizlerimizin vazgeçilmez unsurlarıdır. Çeyizinde oyası bulunmayan evde kalmış demektir. Kızların çeyizlerinde 200-250; oğlan çeyizinde ise 100'ü geçmelidir. Eskiden Müşküle'de her hane ipekböcekçiliğiyle uğraştığı için oyalar, tamamen doğal olan kökboyalarıyla boyanan ipek ipliklerden yapılırmış. Günümüzde ise, her ton renkte üretilen polyester iplikler satın alınarak yapılmaktadır” dedi.

Zamanı boşa tüketmeyi sevmeyen Müşküleli hanımlar, sabah, ev işlerini bitirip, mahallelerde bir kapının önünde toplanarak, koyu muhabbetler eşliğinde oya üretmeye başlarlar. Akşam erkeklerin zeytin bahçelerinden dönüşüne kadar süren bu iş, akşam yemeğinin ardından tekrar başlayıp gece geç saatlere kadar sürer.İğne oyası sayesinde ekonomik özgürlüğü bulunan Müşküleli hanımlar, kazandıklarıyla aile geçimine katkıda bulunurlar.

Oya sanatında ustalaşan Müşküleli hanımların ürettiği eşsiz Müşküle oyaları, üstün tekniği, zarif ve özenli işçiliği ve bol çeşidi nedeniyle oya tüccarları tarafından diğer yörelerimizin oyalarından ayrı tutulmakta ve tercih edilmektedir.

MÜŞKÜLE İĞNE OYASI COĞRAFİ İŞARET YOLUNDA

Dünyaca ünlü İznik Müşküle İğne Oyalarını günümüzde de hak ettiği değere taşımak için İznik Belediyesi de Türk Patent ve Marka Kurumu’na Coğrafi işaret başvurusunda bulundu. Değerlendirme aşaması devam eden Müşküle İğne Oyaları süreç tamamlandığında tescillenmiş olacak. Müşküleli Kadınlar İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu girişimleri dolayısıyla teşekkür ettiler.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa'nın yeni il sağlık müdürü Mustafa Çetin oldu!
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Meydanda Yaya Kaldırımı Genişliyor
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
İnegöl Belediyesi’nden Hayatı Kolaylaştıran Adımlar
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Turkish Fashion Fabrics Show Fuarı Kapılarını Açtı
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
GİRİŞİMCİLİK ZİRVESİ’NE GÜRSU İMZASI
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Sanatseverler klasik müziğin büyüsüne kapıldı
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı’na Yoğun İlgi
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Kombileri, Yaz – Kış Tasarruflu Kullanmak İçin Yapılması Gerekenler
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bahar Aylarında Lazer Göz Cerrahisine İlgi Arttı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
HAGEL TOPLANTISI GÜRSU’DA YAPILDI