Kategoriler

Bursa İl Sağlık Müdürü Yavuzyılmaz'dan karbonmonoksit uyarısı

Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, her yıl onlarca insanın ölümüne neden olan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların evlerinde ideal sıcaklığı korumak için çeşitli ısıtıcılar kullandıklarını belirten Dr. Yavuzyılmaz, "Halk arasında 'Sessiz Katil' olarak da bilinen, rengi ve kokusu bulunmayan karbonmonoksit gazının yüksek düzeyde alınması birkaç dakika içinde ölüme neden olmaktadır. Bu yüzden İnsanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar" dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak önlemlerin basit fakat hayati derecede önemli olduğunu belirten Dr. Yavuzyılmaz, "Lodoslu havalarda sıcaklık enverziyonu dediğimiz hava olayı nedeniyle yükseklik arttıkça sıcaklık da azalması gerekirken artar. Bu durumda çökme eğilimi gösteren sıcak hava bacaların üzerinde tıkaç etkisi gösterir. Karbonmonoksit gazı bacadan atılamaz ve eve dolar. Önlem olarak, kesinlikle lodoslu havalarda soba ve kombilerin yakılmaması gerekmektedir. Isıtıcıların bulunduğu kapalı mekânlardaki menfezler, ortama oksijen girmesini sağlayarak karbonmonoksit oluşumunu engeller. Hanelerde yaptığımız araştırmalar, evlerin çoğunda menfezlerin gazete veya naylonla kapatıldığını gösteriyor. Bu durum, ölüme davetiye çıkarmaktadır" şeklinde konuştu.

Ayrıca, bacaların her yıl düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Yavuzyılmaz, baca ve doğalgaz tesisatlarında aşınma, yerinden oynama, tadilat gibi sebeplerle kaçak olmadığından emin olunması ve yetkili kişilerce onarılmasının gerektiğinin altını çizdi.

112'yi Arayın

Belirtileri zor fark edilen, fark edilmesi ile ölüm arasında çok az zaman olduğunu özellikle belirten Dr. Yavuzyılmaz, sözlerine şu şekilde sürdürdü;

"Karbonmonksit zehirlenmesi belirtileri, aniden gelişen grip gibidir. Aniden başlayan baş ağrısı, halsizlik, burun akıntısı, hapşırık gibi belirtiler varsa karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphe edilip, derhal açık havaya çıkılmalı, ortam havalandırılmalı ve 112'ye haber verilmelidir. Bir odada zehirlenme olmuşsa, diğer odalar, hatta apartmandaki aynı hava boşluğuna açılan tüm daireler tehlike altındadır. Bazen zehirlenme belirtileri saatler sonra da başlayabilir. Bu nedenle zehirlenmenin olduğu yerde bulunan kişiler, o an zehirlenme belirtileri olmasa da gözetim altında bulunmalıdır."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Gündem
7 Kez Görüntülendi.
Bursa’da Görkemli Düğün: Nurullah ve Sıla Kuloğlu “Evet” Dedi!
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa'da temizlik harekatı sürüyor
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Okullara büyükşehir dokunuşu: Bakım ve onarım çalışmaları tamamlandı
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Okullar açılıyor, toplu ulaşım hazır
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
Bursalılar, sağlık için yürüdü
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
YILDIRIM’DAN DÜNYADA SES GETİRECEK PROJE
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
İnegöl, Uluslararası Duvar Resimleri Festivali İle Sanatla Buluştu
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Başarılı girişimci tecrübelerini Osmangazi’de gençlerle paylaştı
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
BURSA MİLLETVEKİLİ Sayın İsmet Büyükataman’ın Gürsu İlçe Başkanlığının Düzenlediği Üye Katılım Toplantısında Yapmış Olduğu Konuşma Metni
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
İnegöl’ün 103 Yıllık Kurtuluş Dirilişi Anma Töreniyle Kutlandı