Kategoriler

Bursa'dan Dünya Epilepsi Günü açıklaması

Dünya Epilepsi Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Arzu Ekici, epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, epilepsi hastası kişilerin toplumdan asla soyutlanmaması gerektiğini söyledi.

Halk arasında "Sara Hastalığı" olarak da bilinen epilepsinin, en az 24 saat ara ile iki veya daha fazla tekrarlayan nöbetlerle karakterize bir durum olarak tanımlanabileceğini ifade eden Doç. Dr. Arzu Ekici, "Nöbetler bazen bilinç kaybı, çenede kilitlenme, vücutta kasılma, titreme, kol ve bacaklarda atımlar şeklinde olabileceği gibi, dalma, boş bakma, tat, koku gibi duygular hissetme şeklinde de olabilir. Nöbetler genel olarak kısmi ve yaygın nöbetler olarak ikiye ayrılır. Epilepsi nöbetlerinin büyük bir kısmı çocukluk döneminde başlamakla birlikte, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.

Epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ekici, "Epilepsi tanısı, klinik bulgular ve öyküyle konur. Epilepsi tanısı doğrulandıktan sonra hastalara antiepileptik ilaç tedavisi başlanır. Antiepileptik ilaçlarla kontrol altına alınamayan, dirençli epilepsili hastalarda epilepsi cerrahisi, ketojenik diyet, vagal sinir uyarımı gibi diğer tedaviler uygulanmaktadır. Uzun süreli uykusuzluk, uzun süreli açlık,  ateş ve enfeksiyonlar, stres, televizyon ve bilgisayar gibi parlak ışık saçan cihazlar, aşırı kafein kullanımı ve bazı ilaçlar nöbeti tetikleyebilir" şeklinde konuştu.

Nöbet Esnasında Hasta Zedelenmemeli

Nöbet esnasında hastanın ağzının zorla açılmaması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ekici, "Kısa süren nöbetlerin beyine zarar vermediği kabul edilmektedir. Nöbet esnasında hasta yatar pozisyonda değilse nazikçe yere yatırılmalıdır. Ağızdaki yiyecekler veya kusmuk nefes borusuna kaçabileceği için solunum yolu açık kalacak şekilde hasta yan pozisyona çevrilmelidir. Zedelenmeye yol açabilecek şeyleri etraftan uzaklaştırılıp, yumuşak malzemeler (yastıkbattaniye) koyarak hastanın güvenliği sağlanmalıdır. Hastanın yüzüne su dökülmemeli, dişleri açmaya ya da çırpınmasını durdurmaya çalışılmamalıdır. Nöbet sırasında ilaç dahil ağızdan hiçbir şey verilmemelidir. Doktorunun tavsiyesi ile nöbet sırasında rektal diazepam önerilen dozda kullanabilirsiniz. Nöbet çok uzun sürerse veya tekrarlarsa, nöbet sonrası solunum güçlüğü devam ederse 112 aranmalıdır" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
Bursa Yıldırımspor 2. ligi hedefliyor
Bursa
Bursa’da 1 Mayıs'ta ücretsiz ulaşım
Bursa
TOFAŞ - Galatasaray Ekmas BSL 30. hafta maçı bı̇letlerı̇ satışta
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Sabiha Köstem Ortaokulu Öğrencilerinden Yüzmede Gururlandıran Başarı
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
BTÜ’lü öğrenciden fark yaratacak proje
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Bursa Araştırmaları 14'üncü kez ödüllendirildi
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursa'da Gıda Mühendisliği sektöründe 11'inci buluşma
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Başkan Taban: "Tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum”
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Nilüfer’de vergi ödemelerinde kolaylık
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
CHP’li belediye başkanlarından Bursa protokolüne ziyaret