Kategoriler

Bu belirtiler uyku felcini işaret ediyor

Halk arasında “karabasan” olarak bilinen uyku felci, “rüya görülen evrede beden uykudayken beynin uyanması” olarak tanımlanıyor. Yaşayanlar için son derece korkulu bir his olduğunu belirten uzmanlar, uyku felcinde uyanılmış olmasına rağmen bedenin hareket ettirilemediğine, beraberinde halisülasyonlar, olmayan cisimler ve varlıklar görülebildiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, uyku öncesi çay, kahve ve alkol gibi uyarıcıların kullanılmamasını, ağır yemekler yenmemesini ve akıllı telefonlar ile sosyal medya kullanımından kaçınılmasını tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, son günlerde gündemde olan uyku felci ile ilgili önemli değerlendirmelerde ve tavsiyelerde bulundu.

Halk arasında karabasan olarak biliniyor

 

Uyku felcinin halk arasında karabasan olarak bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Bu rahatsızlıkta kişi uykudan uyanır ama vücudunu hareket ettiremez. Yaşayan için son derece korkulu bir histir. Kişi uykudan uyanır, gözlerini açar, etrafını duyup görür ancak kendi hareket edemez. Beraberinde halisünasyonlar, olmayan cisim ve varlıklar görülebilir” dedi.

Kişinin bedeninde felç hissi oluşturuyor

 

Uyku felcini “rüya görülen evrede beden uykuydayken beynin uyanması” olarak tanımlayan Prof. Dr. Barış Metin, “Bu evrede beden kaslarımız felç halinde olduğundan hareket edemezler. Böylece kişi felç olduğunu zanneder. Bazı kişlilerde narkolepsi dediğimiz aşırı uyuma rahatsızlığı bulunur. Bu kişiler gün boyu istemsiz olarak uykuya dalar. Narkolepside uyku paralizisi sıklıkla görülür. Ancak narkolepsi nadir bir rahatsızlıktır ve her uyku paralizi yaşayan narkoleptik değildir” diye konuştu.

Uyku hijyenine dikkat etmek gerekiyor

 

Prof. Dr. Barış Metin, öncelikle uyku hijyenine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Uyku hijyeni uykuyu bozacak etmenlerden kaçınmak anlamına gelir. Aynı saatte uyuyup uyanma, uyku öncesi çay kahve gibi uyarıcıları kullanmama, alkol gibi uykuyu bozan maddelerden uzak durma, yatakta uyku kalitesini bozacak akıllı telefon ve sosyal medya kullanımı gibi aktivitelerden kaçınma ve uykudan önce ağır yemekler yememe gibi kurallara dikkat etmek gerekiyor. Uyku hijyeni önlemlerine rağmen uyku paralizisi devam ederse bazı ilaçlar tedavide kullanılabilir.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri
Bursa
BTÜ’lü öğrenciler çadır nöbetinde
Bursa
Nilüfer Uluslararası Spor Şenlikleri’nde kupa ve madalya heyecanı
Bursa
Endüstriyel yemek sektöründen et fiyatlarına tepki
Bursa
Osmangazi Çağrı Merkezi 7/24 hizmette
Bursa
Yıldırım'da okul sporları ilçe şenlikleri devam ediyor
Bursa
Bursa'da hava kirliliği limitin üstünde
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
BUÜ, patent şampiyonları listesinde bir kez daha zirvede
Bursa
BTÜ-SEM’den minik dahilere eğitim
Bursa
TOFAŞ play-off için Galatasaray Ekmas karşısında