Kategoriler

Öğrenci Andı, okullarda gururla okunmaya devam etmelidir!

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklaması ile, Öğrenci Andı’nın kaldırılması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Öğrenci Andı’nın, dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından 1933 yılında yazıldığını ve 23 Nisan 1933’te, bir okulda yapılan törende öğrencilerin bu andı okumasının ardından Cumhuriyet'in 10. yılından başlayarak okullarda bu andın okutulmaya başlandığını hatırlatan Karabıyık, “Öğrencilerin 80 yıl boyunca, hep bir ağızdan gururla okuduğu Andımız, 8 Ekim 2013 tarihinde İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile kaldırılmıştır. Türk Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikalarının açtığı davaların ardından, 2018 yılında Danıştay 8.Dairesi sendikaları haklı bulmuş ve yönetmeliğin ilgili maddesinin iptaline karar vermiştir. Bu gelişmenin üzerine Milli Eğitim Bakanlığı karara itiraz etmiş, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu MEB’in itirazını kabul etmiştir. Bu karar doğrultusunda, 12 Mart 2021 tarihi itibariyle Andımız okullardan resmen kaldırılmıştır” dedi.

CHP’li Karabıyık, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılında Andımız ile ilgili Danıştay’a verdiği temyiz dilekçesinde Öğrenci Andı gibi uygulamaların “okulların ideolojikleşmesine ve askerileşmesine neden olduğu” vurgulanmıştır. Ayrıca aynı savunmada “her sabah çocukları bir araya toplayıp bir takım cümleleri tekrar ettirmek çağın gerisinde bir anlayıştır” ifadesi yer almıştır. Bu savunmalarda görmezden gelinen ise şudur, Andımızla çocuklarımıza bir “bilgi” öğretilmemektedir. Milli ve manevi değerlerin pekiştirilmesi,  Andımızda geçen ‘doğruluk, çalışkanlık, küçükleri korumak, büyükleri saymak’ ve bunu gibi kavramların içselleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu yanıyla Andımız, Bakanlığın ifade ettiği gibi ‘zorla ezberletilen bir metin’ değil; coşkuyla söylenen ve yaşamın her aşamasında içselleştirilmesi gereken ilkeler bütünü olarak görülmelidir. Andımız, sevgi, saygı gibi kavramların ezberlenmesinden ibaret değildir, bu kavramların içselleştirilmesi ve davranışa dönüştürülmesi amacını taşır” açıklamasında bulundu.

Dünyadaki çağdaş eğitim sistemleri ile örnek olan okullarda da benzer gelenekler olduğunu hatırlatan Karabıyık, “Andımızın çağ dışı olduğu savunması kabul edilemez. Asıl çağdışı olan; dürüstlük, doğruluk, çalışkanlık gibi kavramlarla Atatürk sevgisine sadece ezberlenmesi gereken bir metinmiş gibi yaklaşmak, bu metnin içselleştirmeye çalıştığı değerleri yok saymaktır.  Andımızın içeriğinden neden rahatsız olunmuştur ve kaldırılmasının asıl gerekçesi nedir? 1933’ten bu yana okullarımızda okunan Öğrenci Andı’nın bundan sonra okunmayacak olması kararından, Milli Eğitim Bakanlığı geri dönmelidir. Öğrencilere doğruluk ve iyiliği aşılama amacı taşıyan Öğrenci Andı, okullarda gururla okunmaya devam etmelidir” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Nilüfer’in genç sultanları finale çıktı
Bursa
Bursa Büyükşehir Belediyespor Kadınlar Voleybol 2. Ligi’nde
Bursa
BUÜ’den üniversite-sanayi işbirliğinde bir adım daha
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Yenişehir’de can dostlarına geçici barınma merkezi
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
MUDANYA HALİTPAŞA MAHALLESİNDE ; HEYELAN VE ENFEKSİYON TEHLİKESİ
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Bursa TB'de Coğrafi İşaretli Ürünler İstişare Toplantısı
Bursa
İnegöl'de istihdama katkı sürüyor
Bursa
Bursa’ya aşık bir sanatçı: Mehmet Çevik
Bursa
Nilüfer’de “Üç Fidan”a duygu dolu anma
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Hıdırellez, Mudanya'da coşkuyla kutlandı