Kategoriler

“SİGARA BIRAKMAYA SÖZ VERİN. BAŞARABİLİRSİN”

Tütün kullanımının önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğuna belirten Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Çetin 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.

Tütün kullanımı sebebiyle ortaya çıkan hastalıklardan her yıl dünyada 8 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini aktaran Uzm.Dr. Çetin, “Yine araştırmalara göre dünyada 15 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 1,2 milyar kişi tütün ürünü kullanmaktadır. Yani her üç erişkinden biri. Ülkemizde ise 15 yaş üzeri 17 milyon kişi tütün ürünü kullanıyor. Sigarayı 1 kez deneyen 4 kişiden 3’ü bağımlı hale geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre dünya genelinde tüm ölümlerin % 35’i kanserden meydana geliyor. Tüm kanserlerin %30’ unun nedeni sadece tütün ürünü” olduğuna dikkat çekti.

Uzm.Dr.Çetin, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü bu yıl “Sigara Bırakmaya Söz Ver“ teması belirlerken Sağlık Bakanlığı’nında “Başarabilirsin” kampanyası başlattığı bilgisini verdi.

Yaşanılan Kovid-19 salgının tütün ve tütün ürünü kullanımının zararlarıyla ilgili farkındalığa yol açtığını söyleyen Uzm.Dr.Çetin “Çalışmalar gösteriyor ki, sigara kullanan bireyler, Kovid-19 hastalığından daha fazla etkilenip daha zor atlatıyorlar. Koronavirüs özellikle akciğerleri hedef almaktadır. Bu nedenle tütün kullanımın zararları ile ilgili bu farkındalığı sürdürmek ve sağlığımızı korumak için gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Kuşkusuz bu önlemlerin başında tütün ürünlerinden uzak durmak gelmektedir. Tütün ürünlerinden uzak durmanın sadece kendimizi değil, çevremizdeki insanları korumak anlamına da geldiğini unutmamalıyız.” şeklinde konuştu.

Hemen Başvurun

Bursa’da 18 ayrı poliklinikte sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara tıbbi yardım ve danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydeden Uzm.Dr.Çetin, “Bugün ilimizde hemen hemen bütün hastanelerimiz ve sağlıklı hayat merkezlerimizde sigara bıraktırma polikliniklerimiz var. Bu polikliniklerde sigara bırakma konusunda eğitim almış uzman hekim, hekim ve diğer yardımcı sağlık personeli görev yapmaktadır. Hekim tarafından, Sigara kullanıcısı genel bir sağlık bakış açısıyla değerlendirilerek bağımlılık düzeyi ortaya konmaktadır. Gerekli tanısal testler, laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri yapılmaktadır. Değerlendirme sonucunda farmakolojik tedavi düzenlenmekte, gerekli durumlarda davranışsal bilişsel danışmanlık hizmeti verilmektedir” dedi.

Başarabilirsiniz

Tütün bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilerin yine ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak danışmanlık hizmeti alabileceklerini sözlerine ekleyen Uzm.Dr.Çetin, “Vatandaşlara bugünü milat kabul ederek “Sigara bırakmaya söz verin. Başarabilirsiniz” diyerek çağrıda bulundu.



Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
9 Kez Görüntülendi.
Krizler ve Uluslararası Kimlik Hedefi, Öğrencileri Yurt Dışına Eğitime Yönlendiriyor
Bursa
Rahvan atları fetih coşkusunu zirveye taşıdı
Bursa
23 Nisan Çocuk Şenliği, minik öğrencilerin gösterileriyle son buldu
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Yıldırım Halk Eğitim Merkezinden miniklere 23 Nisan sürprizi
Bursa
Eski İsveç Başbakanı Reinfeldt: “Küresel Yönetişime İhtiyacımız Var”
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Başkan Bozbey, verdiği sözü tuttu
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
"Orhan Taylan Sokağın Direniş Hafızası" sergisi Bursa Nilüfer’de
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Emre Kaya'dan Mehmet Çevik'e sürpriz
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Teknik Üniversitesi'ne yeni bölümler açılıyor
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Hakan Çavuşoğlu açılışı yaptı