Kategoriler

UTİB’İN ANA GÜNDEMİ TEMİZ ÜRETİM

UTİB’in Ekolojik Tekstiller UR-GE Projesi kapsamındaki eğitiminde verimlilik ve temiz üretimin, firmalara sağladığı getiriler anlatıldı. Enerji yönetimi ile firmaların, üretim maliyetlerini yüzde 40’a kadar düşürebilecekleri mesajı verildi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB), Ticaret Bakanlığı desteği ile Ur-Ge Tebliği çerçevesinde yürüttüğü, en çevreci ve en katma değerli üretimin gerçekleşmesi adına başlatılan ‘Ekolojik Tekstiller Ur-Ge Projesi’ kapsamında 7’nci eğitim programı tamamlandı. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ‘Verimlilik ve Temiz Üretim’ başlıklı eğitimde, Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) Eğitmenleri Canpolat Çakal Işıl Hasdemir ve Cemil Sevinç enerji yönetimi, verimlilik ve temiz üretim konularında proje paydaşlarının neler yapması gerektiğini aktardı.

‘ÖNCE İSRAFI ORTADAN KALDIRMALIYIZ’

Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı firmaların süratle dikkate alması gerektiğini vurgulayan BUTEKOM Eğitmeni Canpolat Çakal, “Bu mutabakat, 2050’de sera gazlarının net emisyon değerinin sıfırlanması hedeflerine ulaşmak için yeni stratejileri içeriyor. Bizim de sanayideki dönüşümü süratle tamamlamamız lazım. Önce israfları ortadan kaldıracağız, yani yalınlaşacağız. Sonrasında ise enerjimizi verimli yöneteceğiz ve çevre yönetim sistemiyle Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getirdiği yöntemlerle çalışmalarımızı tamamlamayıp sürdürülebilirlik yolunda hızla mesafe kat etmeliyiz. Yakın zamanda Avrupa Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlandı. Bununla ilgili Bakanlığımız, 9 yöntem tarif etti. Bunları dikkate alarak çalışmalara başlamamız gerekiyor” dedi.

‘DOĞAYA KARŞI SORUMLUYUZ’

Temiz üretimin, daha az kimyasal kullanılarak enerji verimliliği ve oluşan atıkların azaltılması gibi unsurları içerdiğini dile getiren BUTEKOM Eğitmeni Işıl Hasdemir de “Ekonomik amaçla yapılan her türlü faaliyette temiz üretim ilkelerine göre üretim yapmak, doğaya karşı en büyük sorumluluktur. Temiz üretim uygulamalarını gerçekleştiren tekstil firmaları birçok alanda fayda sağlayacaktır. Temiz üretim gerçekleştiren firmaların kazanımları kaynak kullanımında verimlilik üretim ve atık maliyetlerinde azalma, çevresel yasa, yönetmelik ve ilgili ulusal stratejilere uyum, uluslararası markaların ilgili beklentilerinin karşılaması, marka değerinin artırılması, ulusal ve uluslararası finansal kuruluşların ilgili finans ve olanaklarından yararlanılabilme, endüstri 4.0 ve dijitalleşme süreçlerine uyum olarak özetlenebilir” diye konuştu.

‘GEREKSİZ TÜKETİM ÖNLENMELİ’

Enerji yönetim sistemleri hakkında proje paydaşlarını bilgilendiren BUTEKOM Eğitmeni Cemil Sevinç ise “Enerji yönetim sistemleri; kuruluşların enerji verimliliği, kullanımı, tüketimi ve yoğunluğunu içeren enerji performansını geliştirmek için gerekli sistemleri ve prosesleri kurmalarına yardımcı oluyor. Enerji yönetimi; ürün kalitesi, güvenlik veya çevresel duyarlılıklardan fedakârlık yapmadan, gereksiz enerji tüketiminin önlenmesi, maliyetlerinin azaltılması, çevrenin korunması ve enerjinin verimli kullanımı doğrultusunda yapılandırılmış disiplinler arası bir çalışma alanını kapsamaktadır. Bu durum ülkemizde de hayatımızın vazgeçilmezi olan enerjinin, kanunlar çerçevesinde düzenlemesini zorunlu kılmaktadır. İyi bir enerji yönetimi ile firmalar yüzde 5 ila 40 arasında enerji tasarrufu sağlayabilir” ifadelerini kullandı.  

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Nilüfer’in genç sultanları finale çıktı
Bursa
Bursa Büyükşehir Belediyespor Kadınlar Voleybol 2. Ligi’nde
Bursa
BUÜ’den üniversite-sanayi işbirliğinde bir adım daha
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Yenişehir’de can dostlarına geçici barınma merkezi
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
MUDANYA HALİTPAŞA MAHALLESİNDE ; HEYELAN VE ENFEKSİYON TEHLİKESİ
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Bursa TB'de Coğrafi İşaretli Ürünler İstişare Toplantısı
Bursa
İnegöl'de istihdama katkı sürüyor
Bursa
Bursa’ya aşık bir sanatçı: Mehmet Çevik
Bursa
Nilüfer’de “Üç Fidan”a duygu dolu anma
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Hıdırellez, Mudanya'da coşkuyla kutlandı