Diyabetik ayak yaralarının; Yaranın türüne, büyüklüğüne ve ekonomik olarak değişebileceğine göre değişebileceğini Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Rıza Aytaç Çetinkaya, "Tedavi, basit temizlik ve bakım adımlarından cerrahi müdahalelere kadar geniş bir yelpazede değişebilir. Bu yaraların hiç kalmamasını sağlamak ya da ilerlemelerini engellemek için basit ama etkili bir şekilde, ciddi sağlık sorunları riski ortadan kaldırılabilir.
Tedavi edilmezse zarara sebep olabilir
Diyabetik ayak yaralarının tedavisinin ilk aşamasında temizlik yaptığını belirten Uzm. Doç. Rıza Aytaç Çetinkaya, " Yara, antiseptiklerle kapatılabilen temizlenmeli ve steril gazlı bez ile yapılmalıdır. Enfeksiyon riski için yapılan bu pansumanlar düzenli olarak yenilenmeli. Eğer yara iyileşmesi durumunda, tedavide iyileşme olasılığı. Enfeksiyonlu ve ilerlemiş vakalarda iyileşmeyi hızlandırmak için ölü dokular basınç. gelişebilir kan hastalığı bozulabilir ve doku ölümü anlamına gelen gelen kangren meydana gelebilir.
Hiperbarik ve topikal oksijen yöntemlerinden faydalanılabilir
Diyabetik ayak yaralarının tedavisi, başarıları konusunda çok sayıda operasyon olan hiperbarik ve topikal radyasyondan giderek daha fazla yararlanılabilen ifade eden Çetinkaya, “Hastaların yüksek sıcaklıkla oksijen oksidasyonunu sağlayan hiperbarik oksijen terapi, yara iyileşmesini hızlandırır, ayaklardaki kanın parlaması ve ile mücadele eden beyaz kanın daha verimli çalışmasını sağlar. Yeni nesil topikal sıcaklıkta ise oksijen yarası üzerinde.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rıza Aytaç Çetinkaya, diyabetik ayak yaralarının önlenmesi ya da ilerlemesinin sağlanması için alınabilecek prosedürü şöyle sıraladı:
- Ayakları düzenli olarak kontrol etmek: Diyabetin ayaklarını her gün ayrıntılı olarak incelemek. Ayaklarda herhangi bir kesik, yaralanma, kırık, kızarıklık veya sıcaklık belirtisi olup olmadığı kontrol edilmemiştir.
- Temizliğe önem vermek: Ayaklar günde bir kez, aşırı sıcaktan uzak durularak ılık su ile yıkanmalı. Yıkama sonrasında iyice kuruyan ayakların özel parmaklarının su kalmamasına dikkat edilmesi gerekir.
- Ayakların nemini korumak: Ayakların kurumasını önlemek için düzenli olarak nemlendirici krem kullanımı. Ancak bu krem, mantar riskini artırabileceği için parmak aralarına sürülmemeli.
- Ayakkabı ve çorap seçimine dikkat etmek: Ayağa tam oturan rahat ayakkabıların tercih edilmesi, dar veya dar olanlardan uzak durulması gerekir. Çorap seçimi, deformasyonu yara oluşumunu engellemek için yumuşak ve dikişsiz olanlar arasında yapılmalı.
- Ayakları korumak: Ayakları aşırı basınç ve travmalardan korumak için, uzun süre ayakta kalmaktan ve darbelere dayanmaktan kaçınılmalıdır.
- Sigara içmemek: Kan akımı bozarak ayaklara yeterli oksijen gitmesini engelleyecek ve yaraların iyileşmesini zorlaştırmak için sigaranın tüketilmesinden uzak durulmalı.
- Diyabete uygun beslenme : Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı ve yara iyileşmesini hızlandıran; yaban mersini, ıspanak, zerdeçal ve kefir gibi gıdalardan zengin bir beslenme programı oluşturulmalı.
- Mevsimlere uygun önlemler almak: Soğuk hava, olumsuz olumsuzluklar için kış aylarında kalın çoraplar veya sıcak tutan ayakkabılar kullanılmaz. Onun kaybı olan hücrelerin yanık oluşması için ayakların kalorifere yaslamaması, soba ya da şömineye uzatmamak çok önemlidir. Sıcaklarda ise terleyen ayakta biriken nemle mantarları gelişebileceği için hava alabilen ürünler tercih edilebilir. Ayrıca yara oluşumunu önlemek için parmak arası terliklerden uzak durulmalı, yanık tehlikesi nedeniyle deniz kumuna çıplak ayakla temas edilmemeli ve deniz kestanesi gibi ayaklara zarar verebilecek unsurlardan korunmak için deniz ayakkabısı temin edilmelidir.