Kategoriler

HAREKETSİZLİĞİN VÜCUDUMUZDA YOL AÇTIĞI 7 HASAR!

Modern akışın sağladığı uzun süreli masa başı çalışma, teknolojik kapasite ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Oysa insan yapısı açısından kritik önem taşıyan düzenli hareket; kas ve eklem hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, dayanıklı, kalp ve hastalıklar ile osteoartrit gibi kronik damar takibinde önemli rol oynuyor.

Modern akışın sağladığı uzun süreli masa başı çalışma, teknolojik kapasite ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Oysa insan yapısı açısından kritik önem taşıyan düzenli hareket; kas ve eklem hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, dayanıklı, kalp ve hastalıklar ile osteoartrit gibi kronik damar takibinde önemli rol oynuyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr.

Son yıllarda hareketsizliğe bağlı olarak bel ve sırt ağrıları ile kas ve hastalıkların gençlerde de artışını vurgulayan Prof. Dr. köreltir ” diyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu 10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü kapsamında, hareketsizliğin ayrılıklarında yol açılan hasarları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

  • Kaş-iskelet sistemi hastalıkları

Kaslar kullanıldıkça küçülür, gücünüz artar. Bu da günlük hareketlerin azaltılmasını zorlaştırır. Hareketsizlik, ekleme kapsüllerinin ve bağların kesilmesini azaltır. Bu durum bel ve diz tutulmaları gibi hayatlara yol açar. Özellikle uzun süre masa başında çalışan bireylerde kamburluk (kifoz), boyun düzleşmesi gibi postüral deformiteler gelişebilir. Ayrıca ek yüzeyleri hareketsiz kaldığında beslenmesi bozulur, bu da dejenerasyona zemin hazırlar.

  • Kalp-damar hastalıkları

Hareketsizlik venöz dönüş (kanın kalbe geriye doğru) yavaşlatır, bu da şişme, varis ve damar risklerini arttırır. Düzenli egzersiz yapılmadığında kalp daha az verimli çalışır, kondisyon düşer. Hareketsiz yaşam damar duvarlarının elastikiyetini azaltır, bu kan basıncını yükseltir.

  • Metabolik bozukluk

Prof.

  • sistemi solunum hastalıkları

Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan bir kişide sığ solunum gelişir, bu da insanların hava koşullarından etkilenir. Düzenli hareket ve düzenli egzersiz derin solunumu teşvik eder, dokulara daha iyi oksijen depolanmasını sağlar ve nefes darlığını azaltır.

  • Sındırım sistemi hastalıkları

Hareket eksikliği sistemi parçalanma üzerinde de birçok olumsuzluk yol açabilir. Bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığa, gaz ve şişkinlik gibi hizmetler neden olur. Aynı zamanda hareketsizlik ve uzun süre oturmak reflü riskini artırır.

  • Depresyon ve uyku bozuklukları

Fiziksel aktivite, mutluluk hormonları olan serotonin ve endorfin salınımını arttırır. Hareketsizlik ve dengeyi bozar. Özellikle yaşlı bireylerde fiziksel hareketsizlikle birlikte dikkat, hafıza ve sorunlar gelişebilir. Gün içinde enerji harcamayan bireyler geceleri daha düzensiz ve kesik kesik uyuyabilir. Egzersizle birlikte artan beyin kan akışı, öğrenme, hafıza ve karar verme gibi bitkilerin beslenmesi. Düzenli hareket, Alzheimer ve demans riskini azaltır.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
SARIBAL, “SOĞANDA ÜRETİCİ İLE MARKET ARASINDAKİ FİYAT FARKI YÜZDE 220”
Bursa
AVM Yönetmeliği güncellendi! Ortak alanlar ve denetimde yeni kurallar
Bursa
Bursa'da ‘Kamusal Alanlarda İş Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı’
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursa Büyükşehir, kariyer yolculuğunda gençlerin yanında
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursalılar, hayallerindeki Bursa’yı konuşmaya devam ediyor
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Uluslararası Spor Festivali’nde ‘sokak basketbolu’ heyecanı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Kaçak yapılaşmaya geçit yok
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir’den Kurşunlu sahil yoluna otopark müjdesi
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa'da zarlar eşitlik için atıldı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Sındırım problemlerinin nedeni çölyak olabilir