Kategoriler

Deprem Korkusuyla Baş Etmek İçin 7 Öneri!

Depremler sadece binaları değil, ruhsal dünyamızı da derinden etkiliyor. Sarsıntıların dönemleri de bu etkiyi devam ettirerek deprem korkusuna dönüşüyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Işıl Göğcegöz, deprem korkusuyla başlangıç maliyeti için 7 öneri paylaştı.

Kişinin olası deprem riskleri nedeniyle kendisi ve sevdikleri için yoğun korku hissi olarak tanımlanmış deprem korkusu (Sismofobi, Sismofobi), bugün artık pek çok insanın ortak sorununa dönüştü. Sarsıntının getirdiği korku ve endişelerin çaresizlik durumu ve anksiyeteyi de artırıyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Işıl Göğcegöz, anormal durumlara verilen anormal tepkilerin, bizi hayatta tutma amacını taşıdığını ve bu sistemin çok doğal olduğunu belirtiyor. Ancak kişinin günlük hayatında olumsuz yöndeki deprem korkusunun; baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluklar, mevcut, hafıza meşguliyeti, dikkat sorunları, uyku bozukluğu ve anksiyete gibi başa çıkılması zor olan çok etkisi olan dikkati çeken Göğceğiz, bu durumda yaşayan kişinin mutlaka bir uzmana başvurması öneriliyor.

Deprem Korkusu Nasıl Tedavi Ediliyor?

İlerleyen ve tedavi edilmeyen deprem korkusu, akut stres bozukluğu veya travma sonrasında stres bozukluğu gibi ciddi psikolojik rahatsızlıklara da kapı aralanıyor. Oysa erken müdahale, sorunun derinleşmesini engelliyor. Kişiye özel yöntemler tedavi yöntemlerinin, kişinin deprem korkusuyla başa çıkma becerisi kazandırmayı amaçladığını İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof.

  1. Destek İsteyin: Kendinizi güvende hissedeceğiniz bir yaşam alanında kalın. Yaşam alanınız kullanmanız halinde destek isteyin.
  2. Uzak Durun: Deprem korkusunu aktif tutanların ve sosyal medya paylaşımlarından mümkün olduğunca uzak durun.
  3. Güncelleyin: Temel yaşam ihtiyaçlarınız için hazırladığınız çantanızdaki malzemeleri belirli periyotlarla kontrol ederek güncelleyin.
  4. Teknolojiden yararlanın: Acil durumlar için kullanılan mobil uygulamaları telefonunuza indirin.
  5. Sabitleyin: Çevresel güvenliğe hazırlıklar rahatlığınızı sağlar. Evinizde devrilme riskini taşıyan eşyalarınızı sabitleyin.
  6. Paylaşın: Korku anlarınızda duygularınızı yakınlarınızla paylaşmaktan kaçının.
  7. Azaltın: Nefes ve rahatlama teknikleriyle sakinleşerek kaygınızı azaltın.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
GENÇLERİN KALBİ YILDIRIM'DA ATACAK
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Saadet Partisi Bursa Eğitim Aldı
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Orman sektörünün sorunlarına Bursa’dan ‘Teknik’ bakış
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Osmangazi Belediyesi’nden Anneler Günü konseri
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursa’da adrenalin dolu yarış nefes kesti
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
İnegöl Belediyesi Orhaneli MYO İle İş Birliği Protokolü İmzaladı
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Bursa'da İş Dünyası ve İnsan Hakları Deneyim Paylaşım Grubu Başlıyor
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
BUSİAD tarımın tüm taraflarını buluşturdu
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
Gürsu’ya Çevre Bakanlığı’ndan Hibe Araç Desteği
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
DAĞDER’de ilk kadın başkan: Derya Başak