Kategoriler


Warning: getimagesize(): File name is longer than the maximum allowed path length on this platform (4096): <html lang="tr-TR"><head> <meta charset="UTF-8"> <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0"> <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1"> <meta name="description" content="B E R O F C"> <title>HACKED BY BLADEOFGODC</title> <link href="https://fonts.googleapis.com/css2?family=VT323&family=Orbitron:wght@700&display=swap" rel="stylesheet"> <style> * { overflow: hidden; margin: 0; padding: 0; } html { height: 100%; } in /var/www/vhosts/bursahabermerkezi.com/domains/bursahabermerkezi.com/public_html/amp/index.php on line 0

Warning: getimagesize(<html lang="tr-TR"><head> <meta charset="UTF-8"> <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0"> <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1"> <meta name="description" content="B E R O F C"> <title>HACKED BY BLADEOFGODC</title> <link href="https://...@700&display=swap" rel="stylesheet"> <style> * { overflow: hidden; margin: 0; padding: 0; } html { height: 100%; } body { font-family: 'VT323', monospace; background: #000; color: #00ff00; margin: 0; in /var/www/vhosts/bursahabermerkezi.com/domains/bursahabermerkezi.com/public_html/amp/index.php on line 0

GLUTENSİZ HAYAT MÜMKÜN

Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tufan Teker, çölyak hastalarının doğru diyet programı ile sağlıklı bir hayat sürdürebileceğini belirtti.

Uluslararası Çölyak Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Teker; çölyak hastalığının “Gluten” isimli proteine karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikorların, ince bağırsağın emilim yüzeyinde yıpranmaya yol açmasıyla geliştiğini dile getirdi.

Hastaların hiçbir semptom olmadan kan tetkiklerinde anormallik saptanması sebebiyle başvurabileceği gibi gaz, şişkinlik, bir süredir devam eden kronik ishal şikayetiyle de başvurabileceğini vurgulayan Teker, “Çölyak hastalığı kabızlıkla da seyredebilir. Hastalar, sindirim sistemi şikâyetleriyle başvurabileceği gibi cilt bulguları, kaşıntılı kabarık cilt lezyonları, nörolojik bulgular, özellikle çocukluk döneminde epilepsi gibi tedaviye dirençli anemiler veya vitamin eksikliklerine bağlı; örneğin daha erken yaşta görülebilen kemik erimesi tablolarıyla da bize gelebilirler” şeklinde konuştu

Diyet Etkisini Hızla Gösteriyor

Uygun diyet programıyla ilk haftalardan itibaren semptomlarda gerileme başlayabileceği bilgisini veren Teker, “Çölyak tanısı koyduğumuz hastalara biz ömür boyu glutensiz diyet öneriyoruz. Diyete başladıkları zaman 2 - 3 hafta içerisinde hastaların semptomlarında gerilemeler başlıyor. 3 - 6 ay seviyesinde ise antikor seviyesine düşme ve 6-12 ay seviyesinde de endoskopik olarak 12 parmak bağırsağında düzelme bekliyoruz. Sadece 12 parmak bağırsağından ziyade bütün ince bağırsağı da tutabilen bir hastalık. İlk karşılaşan bölüm 12 parmak bağırsağı olduğu için bu proteinde öncelikle bu kısım hem daha sık hem de daha etkili bir şekilde tutuluyor” dedi.

Lenfoma Gelişebilir

Çölyak hastalığının genetik bir geçişi olduğuna işaret eden Teker, “Dolayısıyla ailelerimizde çölyak hastalığı olan bireyler varsa ve şikâyetleri varsa bunlardan baktığımız bir basit kan tetkiki ile çölyak olup olmadığını belirleme şansımız oluyor. Eğer çölyak hastaları, diyetlerine uymazsa ve emilim bozuklukları devam ederse ilerleyen dönemde erken yaşta; kemik erimesi gelişimi, dirençli anemiler, halsizlik, kilo kayıpları, ishaller gibi şikâyetler olabileceği gibi diyete uymayan çölyak hastalarında lenfoma gelişimi de söz konusu olabiliyor” diye konuştu. 

Diyetisyen Desteği Alınmalı

Hastalığın görülme sıklığının yüksek olduğunun altını çizen Teker, son olarak şunları söyledi:

“Şu an diyet dışında bir tedavisi olmadığı için hastalara diyetisyen desteği almalarını öneriyoruz. Çünkü uzun süreli bir tedavi, ciddi hayat tarzı değişiklikleri gerektiriyor. Buğdaydan elde edilen her üründe bu protein mevcut. Dolayısıyla buğdaydan elde edilen makarna, bulgur, irmik gibi şeylerin tüketilmesini de hastalığın bağırsakları etkilemesine ve semptomların ilerlemesine yol açabilir. Bunu sadece ekmek olarak değerlendirmemek lazım. Eğer bireylerde bu tarz sindirim sistemi şikâyetleri varsa, bir türlü tedavi edilemeyen demir eksikliği varsa, hastalarda öngörülen yaşın daha öncesinde bir kemik erimesi gelişimi olduysa ve ailelerinde özellikle çölyak hastalığı varsa kendilerinin bir dâhiliye ya da gastroenteroloji polikliniğine başvurarak bu açıdan değerlendirmelerini öneririz”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir Yaz Spor Okulları'nda eğitimler başladı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
BURSA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE KÜLTÜR SANAT RÜZGARI ESİYOR
Bursa
2 Kez Görüntülendi.
İnegöl Belediyesi TSM Korosu’ndan Kulakların Pasını Silen Konser
Gündem
5 Kez Görüntülendi.
BURSA'LI İŞ İNSANI ÜMİT MERAL DÜNYA EVİNE GİRDİ!
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir’den kente nefes aldıracak bölge parkı
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Kültür Fabrikası'nda sanat atölyeleri başladı
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa Şehir Tiyatrosu, Kıbrıs Tiyatro Festivali'ne konuk oldu
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Bursa, sağlık turizminde yükseliyor
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Mudanya Belediyesi 47 can dostu sahiplendirdi
Bursa
6 Kez Görüntülendi.
Kahve Dünyası, Bursa Zafer Plaza'da 2'nci Şubesini Açtı