Öne Çıkanlar Btü BUSİAD Kedi BTSO Türkiye

‘BÖBREK HASTALIĞINDA ERKEN TEŞHİS KRİTİK ÖNEME SAHİP’

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanan Dünya Böbrek Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Böbrek hastalığının farkındalığının düşük olmasının erken dönemde tespit edilememesine yol açtığını ifade eden Dr. Yavuzyılmaz, “Böbrek hastalığı zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalıktır” dedi.

Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz, “Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduğunu göstermiştir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır“ diye konuştu.

Altın Öneriler

Kronik böbrek rahatsızlığından korunmak için düzenli olarak yapılan egzersizin ve sağlıklı beslenmenin oldukça önemli olduğunun altını çizen Dr. Yavuzyılmaz, “Bunun yanında yeterli sıvı alımına dikkat etmeli, tuzu da olabildiğince azaltmalıyız. Ağrı kesici ilaçlardan olabildiğince kaçınmalıyız. Sigarayı bırakmak, birçok hastalığın önüne geçebileceği gibi böbrek hastalıklarından korunmada da oldukça önemli bir yere sahiptir. Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürmeniz ayrıca en önemlisi risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.