Öne Çıkanlar aşıklık ezcane KUTLAMA İddialar Sanal

İZNİK’İN KURTULUŞU’NUN 99.YILI KUTLANDI

Milli İrade Meydanı’nda gerçekleşen kutlama programına İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Cumhuriyet Savcısı Tuğay Çağlayan, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Tuncay Doğan, Emniyet Müdürü Ahmet Tekin,  Gaziler Derneği Başkanı İbrahim Eroğlu ve yönetimi, Belediye Meclis Üyeleri, Siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

İznik’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yılında konuşma yapan İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta " Saygıdeğer Hemşehrilerim,Güzel ilçemiz İznik’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılını idrak ettiğimiz bu anlamlı günde, sizleri saygı ile selamlıyorum.  

İznik stratejik konumu nedeniyle 1918-1922 yılları arasında Milli Harekete yön verebilecek çok önemli olayların yaşandığı yörelerden biri olmuştur. İstanbul’a yakınlığı, Anadolu’ya köprübaşı oluşu, kara, deniz ve demiryolu ulaşımına yakınlığı, telgraf ve telefon hatlarının bu bölgeden geçişi, İznik kentinin stratejik önemini daha da arttırmaktadır. İznik İstanbul Hükümeti için çok önemlidir.

Milli Mücadele döneminde Yunanlıların Anadolu’ya her an müdahale edebilme imkan ve kabiliyetini vermesi ve elde bulunduran tarafa üstünlük sağlaması gerekçeleri nedeniyle İznik hep göz önünde olmuştur. İşte bu nedenledir ki; İznik iki kez işgal edilmiş, yakılıp yıkılmış, savaşın tüm acılarını çekmiştir. Bundan 99. yıl önce 12 Temmuz 1920 günü ilk kez düşman işgaline uğrayan ilçemiz, işgalcilerle çatışma öncesi ve çatışmalar sonrasında yerli Rum ve Ermeniler dışında tamamen boşaltılmıştı. İznik’ linin bir kısmı dağ köylerine, bir kısmı da Mekece, Osmaneli, Pamukova ve Bilecik taraflarına sığınmışlardı.

İznik’in birinci işgali, 30 Eylül 1920 ye kadar 2 ay 18 gün sürmüştür. Samanlı dağlarının İznik’e bakan tepelerini denetim altında tutan milis kuvvetlerimiz İznik’i tekrar geriye almak için fırsat kolluyordu. İznik gibi önemli mevkiinin düşman eline geçmesinden sonra, çevredeki birliklerin yetersiz olduğunu gören Batı cephesi komutanı Ali Fuat Paşa Geyve‘ de bulunan 600 kişilik taburu yöremizdeki diğer milis kuvvetleriyle birleştirerek İznik üzerine gönderdi. 21 Eylül‘de başlayan ve 30 Eylül 1920 gününe kadar aralıklarla süren çatışmalar sonunda 30 Eylül günü İznik düşman işgal kuvvetlerinden temizlenmiş ancak İşgal kuvvetleri Derbent köyü yakınlarındaki Hıdırellez tepeyi kendilerine karargah seçmişlerdir.  24 Kasım 1920‘de ikinci kez düşman saldırısına hedef olan İznik’te 27-28 Kasım günleri kale içi ve dışında sokak sokak, ev ev kanlı çatışmalar oldu. Bu kez Yunanlılar Çakırca, Elbeyli ve İnikli köylerini yakarak büyük tahribatlar yaptılar. İznik’in bu işgal süresi içinde Yunanlılardan gördüğü yakım, yıkım ve zulümün bilançosunu Resmi Makamlar şöyle açıklamaktadırlar:

Ölüm: 32 Kişi, Yaralı: 1 Kişi, Esir düşen ya da kaybolan: 34 Kişi, Tecavüze uğrayan (Kız): 51 Kişi, Tecavüze uğrayan (Kadın): 114 Kişi, Taşınır ve taşınmaz mallara verilen zarar da o günün değerlerine göre şöyle idi: Taşınmaz Mal Kaybı: 25 milyon 603 bin 250 lira, Taşınır Mal Kaybı: 1 milyon 565 bin 480 lira.

Saygıdeğer Hemşehrilerim, bu cennet toprakların vatan olması için mücadele eden başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları ile aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Bu kutsal toprakları bizlere emanet eden insanlığa layık bir toplum olabilmek ve gelecek kuşaklara iyi bir Türkiye bırakabilmek için çok çalışmamız gerektiğine inanıyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

İznik Şehit Sedat Pelit Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen törende Öğrencilerden Sultan Pilgir (Vatan Destanı), Berkay Altıner (Bir Tarihtir İznik), Berat Köse (İznik) adlı şiirleri okurken, Beden Eğitimi Öğretmeni Ali Ardıç yönetiminde ki halk oyunları gösterileri ile tören sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21