Öne Çıkanlar BUSİAD Yankı Engelsiz futbol DİKKAT

ÜRETİCİ MARKA BULUŞACAK, 500 MİLYON DOLARLIK İŞ HACMİ OLUŞACAK

Türkiye’nin 3,6 milyar Dolar dış ticaret fazlasıyla, dış ticaret fazlası veren ender sektörlerinin başında gelen züccaciye sektörü, 2018 yılını 4,7 milyar Dolar ihracatla kapattıktan sonra 2019 yılını 5,5 milyar Dolar ihracatla kapatmaya hazırlanıyor. İhracatın her yıl yaklaşık yüzde 15 arttığı züccaciye sektörü, aynı zamanda markalaşmanın en yoğun olduğu ikinci sektörüdür. Dünyanın 200’den fazla noktasına ulaşan züccaciye sektörünün çatı derneği ZÜCDER, sektörün ihracatını, iç pazardaki ticaret hacmini arttırmak için “Üretici-Marka Zirvesi”nin 7.’sini düzenliyor. Antalya Belek Titanic Deluxe Hotel’de 20-23 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek zirveye, Avrupa ülkelerinden, Balkanlardan, Türki Cumhuriyetlerden, Kuzey Afrika’dan, Ortadoğu’dan, Rusya’dan 40 ülkenin en büyük toptancı, ithalatçı ve perakende zinciri katılacak. 50 yerli ve yabancı toptan&perakende zincirinin yanı sıra 100 üreticinin katılacağı zirveyle ilgili açıklama yapan ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz: “7 yıldır düzenli olarak düzenlediğimiz zirvelerimizin kapsamını her yıl biraz daha artırıyoruz. İki sene önce uluslararası boyuta taşıdığımız zirvemize geçen sene 10 ülkenin en büyük firmaları katılırken, bu sene ülke sayısını 40’a çıkardık. Toplamda 150 yerli ve yabancı firmanın katılım gösterdiği zirvede, firmalar 2 gün boyunca yüz yüze görüşmeler sağlıyorlar. Bu görüşmeler sonucunda iş hacmi yaklaşık yüzde 30 oranında artarken, son 2 yıldır zirvelerin gücünü ihracat rakamlarımızda görmüş olduk. Bu sene de 500 milyon Dolarlık bir ticaret hacmi bekliyoruz.” dedi.

Sektördeki organize mağaza sayısı 1000’leri geçti

Zirveler sayesinde ithalatçıların, üretici firmaları daha yakından tanıyarak ürün alımlarını yurt içine çevirdiklerini, ithalattan ziyade kendi üreticilerimize öncelik verilmesinin sağlandığını ifade eden Öksüz, “10 milyar Dolar büyüklüğe sahip sektörümüzün perakende kısmı, özellikle tüm Türkiye’de açılan AVM’lerin artmasıyla birlikte gelişen zincir mağazacılık, sektörün markalaşma trendleri, dijitalleşme ve franchise sistemleriyle atağa geçmiştir. Perakendeyi öncelikle markalaşma konusunda incelemek gerekirse, züccaciye sektörü Türkiye’nin en çok markalaşan sektörüdür.” belirtirken, gerçekleştirdikleri ihracatın kilogram başına 3,6 dolar olduğunu ifade ederek ihracatın yarısını ise Avrupa ülkelerine yaptıklarını söylüyor. Sektörün dijitalleşme konusunda da atağa geçtiğini sözlerine ekleyen Mesut Öksüz, “Sektör, e-ticaretteki payını da her geçen gün arttırıyor. Yapılan araştırmalara göre iç pazarda sektörün en büyük kaynağı olan evlenecek çiftler, evlerini döşerken 50 bin TL harcarken, ev kuracakları eşyaların yüzde 72,4’ünü ise internetten satın alma yolunu seçiyorlar. İnternetten satın alınan ev eşyaları arasında ise küçük elektrikli ev aletleri, dekoratif ürünler ve züccaciye ürünleri başı çekiyor. Bu yüzden online alışveriş siteleri de zirvede yerini alacak.” açıklamasında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.