Kategoriler

İMO BURSA ŞUBE'DE YENİ DEPREM YÖNETMELİĞİ SEMİNERİ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen “Yeni Deprem Yönetmeliği Tanıtım Semineri”nde 2019 yılında uygulanmaya girecek olan Deprem Yönetmeliği’ni anlatan Uludağ Üniversitesi (UÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, “Depremin birçok parametreleri var.

Depremin süresi, yerleşim yerine uzaklığı gibi parametrelerin her biri yapımıza gelecek büyüklüğü etkiliyor ve hiçbir deprem aynı şekilde olmuyor. Farklı farklı karakterde oluyor” dedi.

İMO Bursa Şubesi seminer salonunda gerçekleştirilen “Yeni Deprem Yönetmeliği Tanıtım Semineri” UÜ. İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün’ün sunumuyla yapıldı. İnşaat mühendislerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen seminerde yeni yönetmeliğin getireceği farklılıklar aktarıldı. Prof. Dr. Doğangün sunumunda, 2019 yılında bir geçiş dönemi yaşanacağını belirterek, “Bir yapıyı tasarlarken, yorum yaparken, deprem geçirmiş bir yapıyı değerlendirirken hem deprem, hem zemin, hem de yapının özellikleri öne çıkıyor. Sadece birisi dikkate aldığında istediğimiz yorumu yapamıyoruz veya eksik kalıyoruz. Depremin birçok parametreleri var. Bunların her biri etkili. Depremin süresi, yerleşim yerine uzaklığı gibi parametrelerin her biri yapımıza gelecek büyüklüğü etkiliyor ve hiçbir deprem aynı şekilde olmuyor. Farklı farklı karakterde oluyor. Çünkü depremin kaynağındaki o enerjinin açığa çıkış biçimi farklı, gittikleri zemin farklı, ilerlediği yol farklı. Dolayısıyla her bir deprem farklı bir etkiyle geliyor. Hiçbir zaman aynı şekilde olmuyor. Biz de mühendis olarak belli istatistiki değerlerle bunları tahmin etmeye çalışıyoruz” dedi.

2018 yılına kadar kullanılan tehlike haritasının değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Doğangün, yeni yönetmelikte zemin özelliklerinin ve geotekniğin ön plana çıktığını dile getirdi. Doğangün sunumunda, katılımcılara yönetmelikte dikkat edilecek noktaları ve değişiklikleri anlattı.

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
İnegöl 15 Temmuz’un 9. Yılında Demokrasi İçin Yine Meydanlarda
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
15 Temmuz, Bursa'da törenlerle anıldı
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Başkan Aydın, mahalle buluşmalarını sürdürüyor
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
İnegöl’de 15 Temmuz Şehitleri Dualarla Anıldı
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Bursa'dan Domaniç'e anlaşma desteği
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
Anahtar Parti Bursa: Bizim safımız tabuta sığmayanların safıdır
Gündem
35 Kez Görüntülendi.
15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ KUTLU OLSUN!
Bursa
5 Kez Görüntülendi.
YILDIRIM’DA 15 TEMMUZ COŞKUSU
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Yenişehir Havalimanı Haziran'da 22 bin yolcuya hizmet verdi
Bursa
3 Kez Görüntülendi.
Bursa Sigorta Acenteleri sektörün sorunlarını konuştu