Veteriner hekimliğin öneminin Türkiye'de sürekli gözden kaçırıldığını belirten Melike Baysal veteriner hekimlerin içlerinden çıkardıkları dehalar ile isimlerini dünya tarihine yazdırdıklarını söyleyerek, Ordinaryüs Profesör Doktor Süreyya Tahsin Aygün'ü, Doktor Camille Guerin'i, Profesör Doktor Aykut Özdarendeli'yi, Profesör Aykut Özkul'u, örnek vererek şu açıklamaları yaptı.
Birinci Dünya Savaşı’na ve Kurtuluş Savaşı’na katılan, Türkiye’nin ‘’Kök Hücre Tedavisi’’ ile tanışmasını sağlayan ve bu konuda çalışma yapan, 1924 yılında Berlin Hıfzısıhha Enstitüsü’nde ‘’viroloji, bakteriyoloji ve bulaşıcı hastalıklar’’alanında ihtisas yapan, kadınlarda gebeliği önlemek için kullanılan Thalidomide adlı ilacın ‘’fokomeli’’ye yani bebeklerde beynin gelişmesinin durmasına ve uzuv gelişimine engel olduğunu farkederek bu konuda çalışan, Sağlık Bakanlığı’na başvurarak ilacın Türkiye’ye girişini engelleyen, ABD dışında bu ilacın giremediği ikinci ülkenin Türkiye olmasını sağlayan bir bilim insanı…
Ordinaryus Profesör Doktor Süreyya Tahsin AYGÜN…
1906 yılında, Lille Pasteur Enstitüsü’nde tüberküloz üzerinde çalışmaya başlayan,iki yıl sonra, hastalıklı sığırlardan alınan tüberküloz basillerinin safra salgısı (öd) katılmış bir kültür ortamında üretildiği zaman, hastalık yapıcı özelliğini yitirdiğini, buna karşılık antikor yapıcı özelliğini koruduğunu gözlemleyen ve birçok çalışmadan sonra birlikte çalıştığı Dr.AlbertCalmette ile ‘’tüberküloz’’için aşısını geliştiren bir bilim insanı..Geliştirdikler, aşı BCG olarak biliniyor çünkü onların adı verildi. (BacillusCalmetteGuerin)
Doktor Camille Guerin…
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi FAZ-1 aşısını tamamlayan, COVİD-19 virüsünü ise Türkiye’de ilk kez izole eden iki bilim insanından biri…
Prof. Dr. Aykut Özdarendeli
Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile aynı zamanda, farklı bir üniversitede yine COVİD-19 virüsünü izole eden bir bilim insanı…
Prof. Dr. Aykut ÖZKUL
VETERİNER HEKİM olmaları!
‘’Tüm bu bilim insanlarının bir ortak özellikleri var, o da veteriner hekim olmaları’’ diyen Melike Baysal ‘’bu meslektaşlarımız dışında, dünyada binlerce veteriner hekim bilim insanı vardır ki, hayvanlardaki salgınları durdurmuş, böylece ülkelerin ekonomik kayıplarını ve hayvanlarla direk temas ya da hayvansal gıda yoluyla geçecek zoonoz (hayvan-insan geçişli hastalıklar) hastalıkları engellemiştir.
Yine aynı şekilde, bugün milyonlarca veteriner hekim, evcil hayvanların ve yabani hayvanların sağlıklı kalmalarını sağlayarak aynı zamanda toplumun sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.
Üstelik bunu yaparken, her gün toplum sağlığını korumaya çalıştıkları zoonoz hastalıklarla yüz yüze çalışmaktadırlar.
Bu zoonoz hastalıklar kuduz gibi, brucelloz gibi, ruam gibi asla hafife alınamayacak hastalıklardır.
Artık çok iyi biliniyor ki tüm dünyada enfeksiyöz hastalıkların yüzde 65’ten fazlası zoonozdur ve bu hastalıklarla insanlar arasındaki tek bariyer veteriner hekimdir.
Bütün bunları niye anlattık?
Çünkü 10 Nisan 2020 akşamı, tüm dünyayı sarsan COVİD-19 pandemisi nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağı kapsamında, yasaktan muaf tutulan işler ve meslekler yazılırken, veteriner hekimler sağlık çalışanları ile birlikte değil de, akaryakıt istasyonları ile aynı listeye yazılmıştır.
Bu büyük hata kısa sürede düzeltilmiştir ama veteriner hekimler de bir sorgulama sürecine girmişlerdir!
Veteriner hekimlerin günlerdir süregelen çığlıkları ego savaşı, hak kazanımı, çıkar isteği değildir!
Halk sağlığının korunabilmesidir!
Hayvan sağlığının korunabilmesidir!
Veteriner hekimliğin kayıplarının, insan sağlığının ve ülke ekonomisinin kaybı olacağının anlatılmak istenmesidir.
Zoonozlara karşı veteriner hekimleri görmezden gelmek, veteriner hekimleri görmezden gelen mesleklere ve yönetimlere ancak vakit kaybettirecektir’’ ifadelerini kulandı.
Ama biz yılmayacağız.
Veteriner hekimler olarak tüm dünyada ‘’sağlık sınıfı’’ dendiğinde birlikte anılan ‘’tıp doktorluğu, veteriner hekimlik, diş hekimliği ve eczacılık’’ için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Melike Baysal, hayvan sağlığını ve toplum sağlığını korumaya devam edeceğiz’’ dedi.