Kategoriler

Yargıtay'dan Bursa'da göz hakkı ve karpuz kararı

Halk arasında göz hakkı olarak bilinen bahçelerden meyve sebze koparmanın hırsızlık suçunu teşkil ettiği Yargıtay kararı ile kesinlik kazandı. Yemek için tarla sahibinden izinsiz karpuz alan iki kişi, 'hırsızlık' suçundan sanık sandalyesine oturdu. Yargıtay, 86 lira değerindeki karpuzu izinsiz alan sanıkların 'Hırsızlık' suçunun işlediğine hükmetti.

İddiaya göre, sıcak havanın da etkisiyle bunalan baba oğul, karpuz tarlasına girerek tarla sahibinden izinsiz karpuz aldı. Bu esnada tarlanın öbür ucunda çalışan karpuzların sahibi, baba oğulu durdurdu.

Olay yerine gelen jandarma ekipleri hırsızlık olayı ile ilgili tutanak tuttu. Cumhuriyet Savcısı, soruşturmayı tamamlayarak iki sanık hakkında 'hırsızlık' suçundan iddianame hazırladı.
Asliye Ceza Mahkemesi, hırsızlığın teşebbüs aşamasında kaldığı gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 35. maddesi kapsamında iki sanığa mahkumiyet verdi. Karar temyiz edilince devreye Yargıtay 2. Ceza Dairesi girdi.

Yargıtay kararında; "Sanıkların müştekilere ait tarladan karpuz çalmaları şeklindeki olayda; karpuzlardan birkaçının kırılmış olması sebebiyle mağdurun tasarruf olanağının kaybolması nedeniyle eylemin tamamlandığı gözetilmeden teşebbüs aşamasında kaldığı belirtilerek 5237 sayılı TCK'nın 35. maddesi uygulanmak suretiyle eksik ceza tayini yasaya aykırıdır.
5237 sayılı TCK'nın 145. maddesindeki 'malın değerinin azlığı' kavramının düşük değerlerin esas alınması suretiyle, yasal ve yeterli gerekçeleri de açıklanmak koşuluyla uygulanabileceği dikkate alınarak, sanıkların tartı ve değer tespit tutanağına göre 86 lira değerindeki karpuzları çalması karşısında, sanıklar hakkında 5237 sayılı TCK'nin 145. maddesinin uygulanması gerekip gerekmediğinin tartışılmaması da yasaya aykırıdır. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir." ifadeleri yer aldı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Bursa
Osmangazi’de 19’uncu kez Balkan rüzgarı esti
Bursa
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyeliği’ne yeni isim
Bursa
Osmangazi’de minik raketlerin turnuva heyecanı
Bursa
İnegöl’de Zaferden Kurtuluşa Dolu Dolu 9 Gün
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
İŞÇİ ZULMÜNE SON VERİN!
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir’den raylarda konforlu ulaşım mesaisi
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Fotoğrafın kalbi Bursa'da atacak
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir'den çiftçiye bilimsel destek
Bursa
1 Kez Görüntülendi.
Bursa Milletvekili İsmet BÜYÜKATAMAN’ın "İsrail Başbakanı Netanyahu'nun 1915 olayları hakkındaki açıklamalarına cevaben
Bursa
4 Kez Görüntülendi.
Dünya çapında başarı elde etmiş girişimciler tecrübelerini gençlerle paylaşıyor